Fosil

Fosil

17. november 2008

BODIKA, NAVADNA (ilex aquifolium)

Druga imena: bodičje, bodič, bolžje drevece, božji les, črnec, črnika, lesec, ostrolistnica, rosi konj, rusikonjevina, zimzelen
Družina: bodikovke
Droga: listi
Učinkovine: grenčine, čreslovine, vosek, soli
Zdravilne lastnosti: proti protinu in revmi, proti gripi in prehladu. Liste bodike nabiramo od julija do septembra, po cvetenju. Iz dveh jedilnih žlic droge pripravimo čaj tako, da jo prevremo v 1/4 litra vode. Čaj pospešuje izločanje sečnine in strupov, delovanje ledvic in jeter, pljuč in kože. Ker je sam po sebi čaj grenak, mu izboljšamo okus z drugim drogami, s sorodnimi učinki. Čaj proti temperaturi vsebuje poleg bodike še encijan, tavžentrožo, rman, vse v enakih delih, medtem ko je vrbinega lubja šestkrat več.

Plodovi so strupeni, po videzu oblasti in omeseneli, velikosti graha, svetleči, imajo 4 do 5 semen.Tudi pozimi ostanejo na vejah. Na mladih vejah je lubje zeleno in bleščeče, na deblu pa pepelnato sivo in razpokano. Uporabljamo mlajše liste, ki jih nabiramo maja in junija. Iz njih pripravljamo zvarek ali alkoholni izvleček. V zdravilstvu se je tinktura iz jagod uporabljala proti epilepsiji.
Mlado lubje bodike so uporabljali za pridobivanje lepila za ptičje limanice, ki ga je mogoče uporabljati tudi za muholovke. Zaradi zimzelenih bodičasto nazobčanih listov in živo rdečih jagod jo gojijo kot okrasno rastlino. Primerna je za dekoracijo in zimzelene šopke ( simbolizira božič ).
OPOZORILO: Jagode zorijo septembra in oktobra, a so strupene. Pred njimi je potrebno opozoriti otroke, saj 20 do 30 jagod jih lahko povzroči smrt.

Ni komentarjev:

Objavite komentar