Fosil

Fosil

24. november 2008

FOSFOR (Phosphorus)

Homeopatsko zdravljenje predpisuje fosfor proti bronhitisu in drugim boleznim grla, suhemu kašlju, laringitisu in izgubi glasu. Uporabljajo ga pri zvonjenju v ušesih, bruhanju in ponavljajočem se ječmenu na očesu. Fosfor vpliva na razvoj zob in kosti, je mehka nekovina, ki ima vidno vlogo tudi pri prevajanju hrane v energijo in prenašanju genetskih zapisov iz roda v rod. Navzoč je v vseh mogočih živilih, tako da ga zadostno količino dobimo z normalno prehrano. Je pogost element homeopatskih zdravil.

Fosfor je kemični element, ki ima v periodnem sistemu simbol P. To nekovino v dušikovi skupini je moč pogosto najti v neorganskih fosfatnih skalah in v vseh živih celicah, a jo nikjer v naravi ne najdemo samorodno. Fosfor je izjemno reaktiven, ob spajanju s kisikom oddaja bled lesk (odtod njegovo ime, ki v latinščini pomeni jutranja zvezda, iz grških besed za svetlobo in prinašanje), pojavlja se v mnogih oblikah in je nujno potreben element za življenje organizmov.
Najpomembnejša človeška raba fosforja je v izdelavi gnojil, na široko pa se tudi uporablja za izdelavo eksploziv, vžigalic, ognjemetov, pesticidov, zobne paste in detergentov. Odkril ga je nemški alkimist Hening Brand leta 1669 pri močnem segrevanju uparjene sečnine.


OPOZORILO: Fosfor je strupen.



Miriam Polunin in Christopher Robbins: Naravna lekarna

Ni komentarjev:

Objavite komentar