Fosil

Fosil

28. november 2008

JELENOV JEZIK (Phylitis Scolopendrium/Scolopendrium vulgare)

Druga imena niso znana.
Družina: praprotovke
Zdravilne učinkovine: sluz, čreslovina, sladkor

Zdravilne lastnosti: proti obolenjem vranice in jeter, proti driski, proti vnetjem debelega črevesa. Sveta Hildegarda pravi, da zdravi pljučne bolezni, zasluzenje pljuč, je dodatno zdravilo pri vnetnih žariščih, gnojenju, pomanjkljivem delovanju želez, motnjah izločanja, hormonskih motnjah, menstrualnih težavah, obolenju jeter.
Recept sv. Hildegarde za vino iz jelenovega jezika: 10 g listov jelenovega jezika, 10 g cimetove skorje, 5 g popra, 50 do 250 g medu, 1,5 litra vina. Vino blaži jetrne, pljučen in črevesne težave. Po Hildegardino spadajo jetra in pljuča (tako kot v kitajski medicini po meridianih) energetsko skupaj. Organa vplivata drug na drugega in zato ju je potrebno zdraviti skupaj.
Postopek: liste jelenovega jezika kuhamo 5 minut v vinu, posodo odstavimo z ognja. Tekočini dodamo med in postavimo spet na ogenj, na kratko zavremo in odstavimo. Sedaj vinu dodamo začimbe cimeta in popra, ki ne smejo biti predrobno zmlete. Tekočino spet postavimo na ogenj in pustimo, da močno vre 1 minuto., nato precedimo skozi gazo. Še vroč napitek nalijemo v steklenice. Tako ga lahko hranimo več mesecev. Odprto steklenico hranimo v hladilniku. Napitek pijemo po zajtrku, pred in po kosilu, pred večerjo in po večerji, po eno šilce do dve naenkrat, odvisno od bolezni. Pijemo mesec do dva. Napitek je uporaben pri vseh notranjih gnilobah in težavah s sluzjo, vnetnih žariščih, težavah s prekrvavitvijo, vnetju ven, nevarnosti tromboze, prebavnih motnjah. Obolenjih jeter, žolča, trebušne slinavke, vranice in črevesja. Sv. Hildegarda pravi, da lahko kronični kašelj izvira iz bolezni jeter, zato ga lahko pozdravimo z napitkom iz jelenovega jezika.
Čaj pomaga tudi proti pljučnicam, obolenjem mehurja. Liste nabiramo v času, ko so trosi zreli, kar je v času od julija do septembra. Liste posušimo v senci, za čaj uporabljamo čajno žličko droge in pol litra vode, zavremo, pustimo počivati še 10 minut. Na dan popijemo 2-3 skodelice. Iz svežih listov pripravljamo tinkturo, ki uspešno zdravi vranico in jetra. Včasih so rastlino veliko uporabljali tudi v veterini pri govedu in konjih pri pljučnih obolenjih.
Prah iz jelenovega jezika je po sv. Hildegardi univerzalno sredstvo proti bolečinam, ne glede na izvor bolečine. Skupaj z drugimi zdravili se uporablja pri boleznih vranice in jeter, pljučni tuberkulozi in kroničnih črevesnih vnetjih.
Danes je priljubljena sobna, okrasna rastlina. Sadijo jo tudi v zunanja korita, saj je zimzelena trajnica.

Ni komentarjev:

Objavite komentar