Fosil

Fosil

28. november 2008

KAFROVEC (Cinnamomum camphora)

Druga imena: kafrovo drevo, kafra
Družina: Lovorovke
Učinkovine: eterično olje s kafro
Zdravilne lastnosti: proti astmi in revmatizmu

Kafrovec je doma v tropskem območju, v Evropi ga lahko vidimo v botaničnih vrtovih. Droga je kafrovo olje, ki ga pridobivajo iz celega drevesa. Preparati iz kafre so mazila, alkoholni izvlečki, ki jih uporabljajo pri športnih poškodbah in za njihovo preprečevanje.

Novejša dognanja trdijo, da sta rjavo in rumeno kafrino olje sta TOKSIČNA in KANCEROGENA (zaradi safrola), zato ni posebej priporočljiva ne notranja ne zunanja uporaba, kljub temu, da deluje kafrino olje antiseptično, antivirusno, proti vnetjem, je baktericid in vermicid, močno poživlja, pomaga pri boleznih prebavil in dihal, pri mastni koži in aknah, blaži srbenje, stimulira delovanje srca in izboljšuje prekrvavitev, zvišuje krvni pritisk, odvaja vodo, pospešuje prebavo, je insekticid (odganja molje).

OPOZORILO: Kafra deluje poživljajoče na centralni živčni sistem. Zunanje kafrovo olje uporabljajo za masažo pri astmatičnih obolenjih. Uporabljamo jo le po predhodnim posvetovanjem z zdravnikom. Kafra se v času homeopatskega zdravljenja ne sme uporabljati, ker bodisi okrepi ali izniči homeopatsko zdravilo.

Vir: Slika:http://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamomum_camphora
Vir:http://www.kii.ntf.uni-lj.si/etolja/kafrovec.htm

Ni komentarjev:

Objavite komentar