Fosil

Fosil

28. november 2008

KONOPLJA, NAVADNA (Cannabis sativa)

Druga imena: marihuana
Družina: konopljevka
Učinkovine: eterično olje, smole, holin, kanabinoidi
Zdravilne lastnosti: pri nevralgijah, migreni, proti živčnim obolenjem, astmi, zdravi depresijo.
Navádna konôplja je od 150 do 250 cm visoka dvodomna rastlina, z značilnimi dlanasto deljenimi listi. V konoplji je snov s psihoaktivnim učinkom, mamilo THC. Vsebnost te snovi v rastlinah je različna, kar je odvisno od podvrste, sorte, spola rastline, časa žetve in organa. Največ THC vsebujejo popki ženskih rastlin podvrste indica.

V medicini pomaga pri mnogih boleznih. Uporabna je pri bolnikih z virusom HIV, saj jim povrne apetit in s tem pogosto izboljša kvaliteto in dolžino življenja. Uporabna je tudi pri bolnikih z rakom saj zmanjša stranske učinke kemoterapije in s tem pogosto izboljša kvaliteto in tudi dolžino življenja obolelih. Uporabna je tudi pri bolnikih z drugimi boleznimi kot so: multipla skleroza, cerebralna paraliza, astma, epilepsija, glavkom, revma, artritis, Tourretov sindrom. Pomaga pri motnjah hranjenja in lajša bolečine pri menstrualnih krčih.
Konoplja je tudi pomembna industrijska rastlina. V ta namen gojimo predvsem podvrsto sativa, ki ima majhno vsebnost THC-ja. Iz njenih stebel pridobivajo vlakna za proizvodnjo vrvi in blaga, iz semen pa stiskajo olje.

OPOZORILO: V Sloveniji je navadna konoplja kot zdravilo prepovedana.

Ni komentarjev:

Objavite komentar