Fosil

Fosil

28. november 2008

KORIANDER (Coriandrum sativum)

Druga imena: neznano
Družina: kobulnice
Učinkovine: eterična olja: linalol, limonen, mapen, mircen, cimen;  čreslovina, vitamin C, sitosterin, 
Zdravilne lastnosti: proti napihnjenosti, boleznim želodca, ureja prebavo, poživlja delovanje jeter in žolča.

Paracelzus je je trdil, da koriandrova zel pomaga izločati težke kovine iz telesa.
Danes menijo, da najučinkoviteje odpravljajo težke kovine iz telesa alga chlorella  tinktura čemaža in tinktura koriandra. Koriander naj bi pomagal pri zadnji stopnji čiščenja, ker iz težko dostopnih tkiv iztisne ostanke kovin, jih vrne v krvni obtok , od koder se potem s pomočjo drugih sredstev izločijo iz telesa. Posredno se zato izboljša tudi spomin. Harmonizira delovanje srca, krvnega, limfnega in živčnega sistema. Korinadrovo olje blaži stres in pospešuje delovanje žlez z notranjim izločanjem. Učinkovit je pri urejanju menstrualnega cikla in v menopavzi. Olje se uporablja samo zunanje. Uživanje olja je namreč lahko toksično. Aromoterapiije z oljem ne izvajamo na nosečnicah.

Zrela semena raztapljajo sluz. Galen mu je pripisoval izboljšanje spomina. Sodobna znanost dokazuje, da preprečuje rast tumorja na debelem črevesju. Pomaga pri Chronovi bolezni. Znižuje raven sladkorja v krvi in podpira delovanje trebušne slinavke. Predvidevajo, da znižuje slabi LDL holesterol.

Koriander slovi predvsem kot začimba, ki je v mešanici začimb pod imenom curry, dodajajo ga kruhu, brez koriandra ni dobro pripravljenih stročnic. Kadar je v receptu napisano koriander, so mišljeno seme. Dobro se ujema s kurkumo.  V zdravilstvu uporabljamo mešanico janeža, kumine in koromača čaj, ki blaži napihnjenost. Proti želodčnim in črevesnim kolikam pijemo 3-4 skodelice na dan. Mazivo proti revmi dobimo, če namočimo zdrobljene plodove v olje ali toplo svinjsko mast.
V gospodinjstvu uporabljamo koriander v jedeh iz svinjine, za gobje jedi, v nadevih za perutnino, korenju, zelju in ohrovtu ter v vloženi rdeči pesi. Dodajamo ga tudi nekaterim pecivom in kruha. Koriander je ena od glavnih sestavin večini curryjev. Dobro se kombinira z vsemi začimbami iz Vzhoda. Mleti kardamom uporabljajo v mesni industriji za začinjanje mesnih izdelkov, v pekarstvu pa ga uporabljajo za pripravo določenih vrst kruha. Ekstrakt in destilat iz kardamoma uporabljajo za aromatiziranje gina in zeliščnih likerjev.
Kot začimba je greenk in oster, odličen za vroče poletne dni.

V kozmetični industriji ga dodajajo nekaterim parfumom, v farmacevtski industriji pa ga uporabljajo za maskiranje neprijetnih vonjav preparatov.
Kulinarika: Hladna dušena zelena s koriandrom
Sestavine za 4 osebe:
4 srednje velika stebla zelene narezana na 15 cm dolge kose,
sol,
3 žlice masla,
3 mlade čebule, sesekljani deli zelene,
350 ml jušne osnove,
žlica zmletih koriandrovih semen,
2 žlici limoninega soka,
sveži koriandrovi poganjki za garniranje.
Postopek: Kose zelene 2 minuti blanširamo v vreli slani vodi, jih odcedimo in odstavimo. V ponvi segrejemo maslo, dodamo čebulo in jo dušimo. Dodamo zeleno in vse skupaj zalijemo z zelenjavno juho. Začinimo po okusu in pokrijemo za 15 minut. Kuhamo na zmernem ognju. Dodamo še koriandrova semena in limonin sok in kuhamo še 15 minut, dokler se zelena ne zmehča. Če imamo več kor 1,5 dl tekočine, odstranimo zeleno in pokuhamo tekočino na močnem ognju. Zeleno in ostanek tekočine razporedimo na 4 plitke krožnike, pokrijemo s tanko folijo in pustimo, da se ohladi. Odcedimo in postrežemo garnirano s svežimi koriandrovimi vejicami.

Nadja Nussdorfer: V Kraljestvu začimb
Sanja Lončar et al.: Ščepec rešitve: zamolčane zdravilne moči začimb, 2012

Ni komentarjev:

Objavite komentar