Fosil

Fosil

1. november 2008

MALINJAK (Rubus idaeus)

Druga imena: malin, malina, malinje, malinjke, malovje, muraga, planinka, rdeča kopina, žlahtna malenca.
Družina: rožnice
Značaj: suh, stiskajoč, prevladujoče hladen
Učinkovine: čreslovine, organske kisline, pektin, sladkor, citronska kislina, vitamin C, karoteni
Zdravilne lastnosti: proti črevesnim vnetjem , hemoroidom,
pomaga proti driski, težavam s sečili, ledvičnim kamnom, zastajanju tekočine v telesu, sadeži - maline urejajo prebavo, pospešujejo delovanje žlez (žolčnika), zaustavlja krvavitve, urejajo premočno mesečno perilo. Listi v čaju zdravijo vnetja v ustni votlini, lajšajo težave s prehladom.

Iz listov in cvetočih poganjkov pripravljamo čaj, ki ima zdravilen učinek pri vnetjih želodca, črevesja, pri driski in hemoroidih, kašlju in hripavosti. Na en liter vode damo prgišče svežih ali posušenih cvetov in listov. Samega cvetnega čaja lahko popijemo do 3 skodelice dnevno, čaja iz listov pa do 2 skodelici. V preteklosti so ga uporabljale babice pri porodu, saj lajša začetne porodne krče in krepi pritisne porodne krče ter zmanjša krvavitev med porodom. Zdravi razjede v ustih, krvaveče dlesni in vnetja. Grgranje pomaga proti bolečemu grlu. Plodovi so zelo priporočljivi za sladkorne bolnike in protinu. Pospešujejo odvajanje blata.

Malinov kis gospe Angererjeve: pol litra malin polijemo z litrom prekuhanega jabolčnega kisa in pustimo stati 5 dni v pokriti posodi. Precedimo in stisnemo skozi laneno krpo. Shranimo v temni steklenici. Z vodo razredčen malinov kis je dobra osvežilna pijača pri gripi in drugih prehladih z vročino.

OPOZORILO: Pripravki niso primerni za uporabo med nosečnostjo, razen ob začetku popadkov. Uporabo med porodom mora nadzorovati zdravnik. Pripravkov ne smete jemati hkrati z zdravili za zniževanje krvnega sladkorja ali disulfiramom, ki ga uporabljajo pri zdravljenju alkoholizma.

Vir: T. Angerer: Vsak dan zdravilne rastline
David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja
Naravna zdravila, MK; 2007
Dario Cortrese: Sadje moč naravne hrane
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

1 komentar: