Fosil

Fosil

29. november 2008

OGRŠČICA, ČRNA ( Brassica nigra)

Druga imena: črna ogrščica, črna gorjušica, gorčica, goršica
Družina: križnice
Učinkovine: glikozid sinigrin, olje, beljakovine, slu, alkaloid sinapin
Zdravilne lastnosti: proti revmatičnim in sklepnim bolečinam, artritisu, vnetju prsne mrene, za pospeševanje prekrvavitve kože, širi krvne žile, izboljšuje krvni obtok, odvaja vodo. Notranje pomaga proti neješčnosti in slabi prebavi. Z raziskavami preverjajo njeno učinkovitost na zaviranje raka ( podobno kot druge rastline iz družine križnic npr. brokoli).

V kulinariki: Gorčica, ki jo jemo kot prilogo h klobasam so zmleta semena črne in bele gorčice oz. ogrščice. Cela semena bele gorčice uporabljamo pri vlaganju kislih kumaric in druge zelenjave.
Dajejo jo tudi v nekatere salame in klobase, v solatne dressinge in pečeno meso. Mleta gorčica se uporablja za koktajl omake, ribje jedi, omake za žar, sirove jedi in začimbne kolače.
V zdravilstvu se uporabljajo zmleta semena, ki jim odstranijo gorčično olje, ker draži kožo. Obkladke pripravimo kot vročo kašo, ki jo premešamo in zavijemo v laneno krpo, obkladke polagamo na obolela mesta pri pljučnici, bronhitisu z visoko temperaturo, išiasu in revmi. Lahko jih masiramo z alkoholnim izvlečkom iz semen. Notranje deluje ogrščica poživljajoče na želodčne žleze in pospešuje prebavo.

OPOZORILO: Obloge uporabljamo previdno saj, če jih pustimo predolgo lahko povzročijo hudo bolečino, mehurje in trajne poškodbe kože. Oblog nikdar en polagamo na poškodovano kožo ali v bližino oči. Bolniki, ki imajo težave s krvnim obtokom, dihali, venami kot so krčne žile naj teh pripravkov ne uporabljajo. Pripravki iz črne ogrščice niso primerni za otroke.
Vir: Naravna zdravila, MK; 2007
Nadja Nussdorfer: V kraljestvu začimb

Ni komentarjev:

Objavite komentar