Fosil

Fosil

30. november 2008

REDKEV, ČRNA (Raphanus sativus var.niger)

Druga imena: redkva, redkvica, vrtna redkev
Družina: križnice
Učinkovine: eterično olje z žveplom in gorčičnim oljem, rafanol, vitamin C
Zdravilne lastnosti: proti obolenjem žolča in jeter, sodeluje pri čiščenju zamaščenih jeter, pospešuje presnovo maščob in maščobnih zalog, izboljšuje stanje ožilja in pretok bolj zdrave krvi. Z izločanjem toksinov iz sklepov pomaga pri artritičnih in revmatičnih obolenjih. Deluje čistilno in razkuževalno na dihala.

Črna redkev je bolj znana kot zelenjava na jedilniku kot zdravilna rastlina. Če jo uživamo brez soli, je odlično sredstvo proti težavam z jetri in vnetjem žolčnika. Pospešuje izločanje žolča, deluje proti zlatenici, žolčnim kamnom. Ameriška raziskava iz leta 2002 kaže, da uživanje črne redkve in zelenjave, ki vsebuje glukozinilate utegne preprečiti nastanek rakavih obolenj.


Če redkvinemu soku primešamo med, dobimo prastaro zdravilo proti kašlju, hripavosti in sluzi v pljučih.

Kulinarika:
Recepti: redkev izdolbemo in napolnimo z medom in sladkorjem ter pustimo na toplem 8 ur. Tako pripravljena redkev je hkrati zdravilo in kompot.

Solata: redkev naribamo, zmešamo s kuhanim fižolom v zrnju, začinimo z oljem in kisom, začimbami, ki pomagajo proti napenjanju (koper, koromač, koriander, kumina). Dodamo lahko tudi v trdo kuhana jajca, kuhano govedino.

Solata s črno redkvijo in korenčkom: črno redkev naribamo (tako kot jabolka za zavitek), rdeč korenček pa naribamo kot za drobno ribano kašo v razmerju 1:1. Nato posolimo in dodamo olje, pomešamo in ponudimo.

Črna redkev z jogurtovim prelivom.
Črno redkev olupimo, naribamo na tanke rezance in dobro nasolimo ter pustimo stati vsaj 15 minut, da se izloči grenki sok in redkev postane lažje prebavljiva. Redkev dobro ožamemo. Prelijemo z jogurtom, premešamo in če je potrebno dosolimo.

Makaroni s črno redkvijo
Jed je pripravljen iz testenin, prepražene črne redkve, naribanim sirom in narezanim drobnjakom. Potrebujemo: 400 g makaronov , 700 g črne redkve, 60 g masla, 60 g pekorina,
1 žlico olja,1 šopek drobnjaka, sol, črn poper v zrnu.
Postopek: Skuhamo testenine po navodilih proizvajalca. Črno redkev olupimo in naribamo na tanke rezance, stresemo v cedilo in blago posolimo. Nato jo pustimo stati, da izloči sok, ki vsebuje večino pekočih sestavin. V ponvi segrejemo olje, potem pa dodamo še maslo. Ko se stopi, dodamo naribano črno redkev. Med občasnim mešanjem jo pražimo približno 10 minut, da postane bela in hrustljava. Drobnjak drobno narežemo. Pekorino drobno naribamo. Kuhane makarone odcedimo in primešamo k prepraženi redkvi. Med mešanjem vse skupaj kuhamo dobro minuto. Odstavimo, vmešamo nariban sir, narezan drobnjak in sveže mlet črni poper, premešamo in postrežemo. Zraven makaronov ponudimo sezonsko solato in kozarec belega vina. Pekorino lahko nadomestimo s parmezanom.


OPOZORILO: Pri obolenju črevesja in želodca ter občutljivem želodcu se moramo črni redkvi odpovedati, ker rafanol močno napihuje. Žveplove spojine v redkvi lahko povzročijo vnetje ščitnice, zato ni primerna za ljudi s težavo ščitnice. Nikdar ne uporabljajmo brez premora več kot mesec dni.

Vir: Naravna zdravila, MK; 2007

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8179

Dario Cortese: Zelenjava: druga moč naravne hrane

http://www.gurman.eu/recepti.php?S=6&Article=275

Ni komentarjev:

Objavite komentar