Fosil

Fosil

7. november 2008

SMRDLJIČKA, smrdljiva krvomočnica ( Geranium rebertianum)

Druga imena:krvavo korenje, kačja roža, smrdljiva krvomočnica,kulnica, divji roženkravt, kačja trava, trotnica, babji zob

Družina: krvomočničevke
Učinkovine: čreslovine, grenčine, eterično olje, organske kisline
Zdravilne lastnosti: proti krvavitvam, glistam, driski in zlatenici

Sveže stisnjeni sok ali čaj iz zeli, ki jo nabiramo v času cvetenja uporabljamo proti menstrualnim krvavitvam, krvavitvam iz nosu, vnetjem zob in dlesni, ustne in žrelne votline. Zunanje uporabljamo svežo zel, ki jo položimo na krvavečo rano, razne vrste kožnega raka, bradavice, protin. Čaj naj bi pomagal proti neplodnosti, tako je trdil že Simon Ašič.

Opis: Smrljička cvete v maju in tja do oktobra. Cvetovi so svetlejše ali močnejše roza barve. Zraste do štirideset centimetrov, je močno razvejana in dlakasta. Ima rdečkaste liste, ki so globoko razcepljeni. Od maja do pozne jeseni nabiramo cvetočo rastlino. Preden jo uporabimo za čaj, moramo plodove, če so se že razvili, odstraniti.

Simon Ašič piše, da preliv oz. namok iz smrdljičke grgramo pri vnetju grla. Slednji bo koristil tudi pri bolečinah v želodcu, želodčnih in črevesnih vnetjih, driskah novorojenčkov, bolečem grlu, prsnih katarjih, revmi, protinu in proti kamnom. Obnese se tudi pri vnetju ledvic. Dobro naj bi del tudi pri kožnih neprijetnostih, kot so lišaji, ekcemi, srbež, razjede, rane in vnetja.

Čaj si pripravimo kot poparek tako, da zvrhano žlico posušene in narezane zeli prelijemo z dvema skodelicam vrele vode, pustimo 10-15 minut, pijemo čez dan. V primerih kamnov in peska v ledvicah popijemo večjo količino čaja s smrdljičko in kamnkrečemod 1 do 1,5 litra. Kamni se zdrobijo in izločimo jih skoraj brez bolečin. Čaj kobiniramo z ovsenimi turškimi kopelimi, savno. (razgrete kamne polivamo z vodo, v kateri smo kuhali oves.) Turška savna je primerna samo za ljudi, ki imajo stabilen krvni obtok.

Če se odločimo za hladni izvleček, prelijemo dve žlički posušene in zrezane rastline z dvema skodelicama hladne vode ter pustimo stati osem do deset ur v pokriti posodi. Preden pijemo, lahko malce segrejemo, a nikoli do vretja. Pijemo čez dan po požirkih.

Smrdljički medicina ne posveča pretirane pozornosti, dandanašnji dan pa je zelo popularna na spletnih forumih, ki so namenjene mamicam, in tistim, ki bi to šele bodo. Nekatere krvomočnico oz. smrdljičko hvalijo kot rešilno bilko, ki jim je pomagala do zanositve, druge spet dvomijo v njene čudežne učnike. Fitoterapevti menijo, da ugodno vpliva na maternično sluznico, ki jo odebeli in tako pomaga, da se jajčece lažje ugnezdi.

Mešanico smrdljičke (50g), polaja (40g), vinske rutice (30 g) zmešamo in zdrobimo v prah. Prah lahko uživamo s kruhom ali posipan po drugi hrani. Pomaga ljudem z blažjimi depresijami z bolečinami pri srcu, kar je pogosto povezano z nizkim tlakom.

Ime je rastlina dobila zaradi smrdljivega vonja. Ima precej zoprn, neprijeten duh po kozlu ali stenicah.

Peter Pukownik: Almanah letnih časov (zbirka Sveta Hildegarda)
Simon Ašič: Pomoč iz domače lekarne

Ni komentarjev:

Objavite komentar