Fosil

Fosil

1. december 2008

SPORIŠ, NAVADNI ( Verbena officinalis)

Druga imena: verbena, železnjak, boriš, mačkotelj, trda rit,
Družina: sporiševke
Značaj: pekoč, grenak, hladen
Uporabni deli: zračni deli rastline
Učinkovine: eterično olje, glikozidi, čreslovina, grenčine
Zdravilne lastnosti: za zdravljenje ran, pospešuje izločanje mleka, pomaga proti menstruacijskim težavam, proti zlatenici, znižuje krvni tlak. Duševno sprošča in pomirja, obnavlja živčni sistem ter izboljšuje razpoloženje. Pomaga blažiit živčno izčrpanost in depresijo, miselno in čustveno spodbuja, blaži krče, povzroča znojenje, žene na vodo, olajša izkašljevanje. Krepi in umirja živčevje. Preprečuje krče, obnavlja jetra, odvaja, spodbuja izločanje žolča. Po ljudskem izročilu pomaga notranje proti potrtosti, črnogledosti, živčni vzkipljivosti, nespečnosti in migrenskim glavobolom,napadom mišične trzavosti in epilepsiji, prebavni vznemirjenosti s spremljajočimi krčnimi bolečinami, bolečemu vnetju žolčnika in zlatenici, zastoju vode in za izpiranje sečil, revmatičnim tegobam in sklepni revmi, slabokrvnosti, skelečemu vnetju ustne in žrelne sluznice, težkemu dihanju in nadušnemu kašlju, vročini, še posebno pa proti splošni izčrpanosti po prestali bolezni, na primer gripi, pa tudi pri težavah v meni. Zunanje celi težko celjive rane, opekline in sončne opekline. Znižuje telesno temperaturo v začetnih stadijih bolezni. Učinkuje zdravilno na jetra. Iz sporiša lahko pripravimo tekočino za izpiranje ust ter preprečevanje zobne gnilobe in raznih obolenj dlesni. Krepi imunski sistem. Je zelo učinkovit pri ljudeh, ki se čutijo nesrečen in utrujene, med okrevanjem po vročinskih boleznih.

Keltski duhovniki so ga imeli za eno izmed svetih zelišč, Rimljani pa so ga imenovali “sveta rastlina”. Uporabljali so ga za krašenje svojih domov in templjev. V preteklosti so ga obešali otrokom okrog vratu, da bi jih obvarovali okužb, njegova raba za izganjanje urokov pa naj bi bila nevarna. Včasih so ga moški jemali tudi kot spolno dražilo. Poznajo ga tudi Kitajci, ki pa ga cenijo predvsem za zbijanje vročine pri malariji in gripi.

V ljudskem zdravilstvu ga uporabljamo zdravljenje ran. 2 do 3 čajne žličke prelijemo z 1/4 litra vode in zavremo. Čaj lahko uporabljamo notranje za krepčanje pri obolenjih želodca, črevesja, driskah, krvi v urinu, za odpravljanje peska in kamnov v ledvicah in mehurju in pomanjkanju teka. Sporiš so včasih uporabljali za zdravljenje vodenice. Zunanje čaj uporabljamo za rane. Homeopatija priporoča sporiševo tinkturo pri nespečnosti, hudi nervozi in epilepsiji.

Poparek si pripravimo iz 2-4 gramov droge, čaj pijemo 3-krat na dan. Skodelica vrele vode se prelije čez žličko droge, pusti stati 5-10 minut in precedi. Izvlečki zavirajo delovanje ščitnice.
Sveta Hildegarda priporoča sledeč recept pri razjedah, vnetih ranah, pasovcu, vnetja, kože, gnojan vnetja, dodatno zdravilo proti aknam. Sestavine: svež ali posušen sporiš, lanen povoj, voda, elastičen povoj. Postopek: Sporiš kuhamo približno 5 minut, ga odcedimo in pustimo, da se odcedi. Še topel sporiš položimo na rano, ki smo jo prekrili s sterilno kompreso. Ko se obkladek posuši, sporiš ponovno skuhamo in ponovimo postopek, dokler se rane n zacelijo.
Sveta Hildegarda priporoča obkladke iz sporiša in pelina pri zobobolu in vnetju dlesni. Recept: 50 g pelina, 50 g sporiša, 1/4 litra vina. Postopek: Zvrhano jedilno žlico mešanice sporiša in pelina prevremo v vinu in pustimo približno 2 minuti, nato odcedimo. napitek čim manj osladimo in popijemo. Zvečer še topla zelišča položimo na boleče mesto in jih pritrdimo s povojem ali ruto, da bodo celo noč učinkovala na čeljust.
Tinktura: Priporočajo jo za premagovanje živčne izčrpanosti in depresivnosti (zmešajo jo z ovsom). Ker spodbuja delovanje jeter se obnese pri leni prebavi, zastrupitvah in zlatenici.
OPOZORILO: Čezmerni odmerki lahko motijo obstoječe hormonsko zdravljenje in zdravilsko zdravljenje zvečanega in znižanega krvnega tlaka. Po ljudskem izročilu lahko povzroči splav, učinek na maternico so dokazali tudi s poskusi na živalih. Zaradi obeh razlogov raba med nosečnostjo ni priporočljiva. Sporiša ne uporabljate, če jemljete zdravila za uravnavanje krvnega tlaka. Če za odpravljanje motenj delovanja jeter uporabljate tinkturo jo razredčite z metodo vroče vode, da znižate stopnjo alkohola z izhlapevanjem le tega ali uporabite čaj.

Viri: Janez Špringer, mag.farm na http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1558
Reinhard Schillr: Sveta Hildegarda: Razstrupljanje telesa
David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

2 komentarja:

  1. ali se da sporiš gojiti tudi doma?

    OdgovoriIzbriši
  2. Skoraj vsako zdravilno rastlino lahko gojimo tudi doma v lončku ali na vrtu. Pazimo samo, da je ne posadimo v zemljo, ki so ji dodali razne kemikalije in gnojila. Najbolje, da zemljo naberemo v gozdu in ji primešamo pesek. Zdravilne rastline imajo na splošno raje skromno zemljo kot bogato in prej slabše kot boljše pogoje. Navadnemu sporišu je treba zagotoviti pogoje, ki so podobni tistim, ki jih ima v naravi. Raste ob gozdnih poteh, vlažnih ledinah, pašnikih.

    OdgovoriIzbriši