Fosil

Fosil

1. december 2008

TRIPLAT, SABLJASTI (Trigonella foenum-graecum)

Druga imena: grško seno, smiljka
Družina: metuljnice
Značaj: zelo topel, pekoč, grenak
Učinkovine: sluzi, saponini, holin, grenčine, trigonelin in drugi alkaloidi, proteini, vitamini AS, B in C, rudninske snovi.
Zdravilne lastnosti: proti vnetjem, spodbuja tek, krepi želodec, pospešuje prebavo in delovanje črevesja. Zunanje kot obkladek pomaga pri raznih čirih.
Pomaga pri izkašljevanju. Semena v ljudskem zdravilstvu se uporablja proti vnetjem in trdovratnim turom. Uporabljamo obkladke iz zmletih semen, ki jih namočimo v vino ali kis, da dobimo gosto kašo. Včasih so obkladke polagali na vnet slepič. Čaj iz droge uporabljamo zunanje in notranje za grgranje, pri temperaturi in oteklih žlezah. Čaj velja za krepčilno sredstvo, uživamo ga pri želodčnih težavah, rahitisu in sladkorni bolezni. Pospešuje izločanje mleka in lajša starostni kašelj. Z raziskavami leta 2001 so potrdili, da sabljasti triplat znižuje krvni sladkor pri sladkorni bolezni tipa 2 (semena), zmanjšuje odpornost na inzulin in odstranjuje presežne trigliceride v krvi. Naravni terapevti ga priporočajo pri anoreksiji, razjedah. Znižuje koncentracijo holesterola in maščob v krvi, vpliva dobro na spolno moč moških. Na Kitajskem predpisujejo semena pri težavah v menopavzi in so povezane z oslabelostjo energije či v ledvicah.

Pri nas ta rastlina uspeva po kamnitih kraških goličavah, vendar gre verjetno za avtohtono vrsto Trigonella gladiata. Sabljasti triplat danes gojimo zaradi učinkovin, ki so pomembna surovina v farmacevtski industriji.

V Nemčiji je registrirana uporaba pripravkov iz sabljastega triplata za dopolnilno zdravljenje sladkorne bolezni, celo kot pomoč pri zdravljenju anoreksije in pri lajšanju težav s hiperholesterolemijo. Bolj zanimiva je zunanja uporaba, saj lahko pripravke iz semen uporabljamo v obliki obkladkov, oblog, vročih ovojev in tudi mazil za zdravljenje furunklov, turov, ekcemov in čirov na koži. Odmerek za povečanje apetita je 1 do 6 gramov uprašenih semen do trikrat dnevno pred obroki. Semena zmešamo z vodo ali jogurtom. Dopolnilno zdravljenje sladkorne bolezni s sabljastim triplatom pri nas ni v navadi in ga odsvetujemo. Dnevni odmerek semen v ta namen ali za zniževanje povečane koncentracije holesterola bi bil 25 g. Za lajšanje težav pri gnojnih tvorbah na koži damo 50 g zdrobljenih semen v 250 ml vode, zavremo, pustimo nekaj minut, nekoliko ohladimo in še toplo damo na prizadeti predel kože kot oblogo.

V eni izmed raziskav pri bolnikih z diabetesom tipa I so dokazali, da je dodatek semen sabljastega triplata (2 krat 50 g dnevno) v primerjavi z bolniki, ki semen niso uživali, po 10 dneh pomembno vplival na vrednost glukoze, ki so jo določili v krvi po oralnem glukoznem tolerančnem testu. Poleg tega so bile pri teh bolnikih zmanjšane tudi vrednosti holesterola in lipidov v krvi. Podobne rezultate so opazili tudi pri bolnikih z diabetesom tipa II. Morda je še bolj zanimiva raziskava, v kateri je 30 diabetikov, od inzulina neodvisnih, s koronarno boleznijo, 3 mesece prejemalo 2 krat po 2,5 g zdrobljenih semen triplata dnevno. V primerjavi z bolniki, ki so namesto semen prejemali placebo, so imeli prvi bolniki po 3 mesecih bistveno boljšo krvno sliko – zmanjšane vrednosti holesterola in lipidov, nekateri bolniki (tisti z milejšo obliko diabetesa) pa tudi zmanjšane vrednosti glukoze. Pri zdravih prostovoljcih, ki so tudi vzporedno jemali semena triplata, pa niso opazili sprememb v koncentraciji glukoze ali lipidov. Uživanje semen sabljastega triplata ni bilo povezano z neželenimi učinki, razen z prebavnimi motnjami v primeru večjih odmerkov (okrog 100 g). Vir: dr. Aleš Mlinarič, mag.farm. Čanek je bil objavljen v reviji Zdravje in na http://www.mb-lekarne.si/index.php3?p=ZS_Sabljasti%20triplat .

Hranljiva semena dajejo okrevajočim in za pridobivanje telesne teže, predvsem pri bolezenski neješčnosti (anoreksiji). Semena pomagajo zniževati vročino, zaradi blažilnega delovanja pa tudi pri gastritisu in razjedah v želodcu. Pomaga tudi pri sladkorni bolezni in znižuje raven holesterola v krvi. Je izredno dobro krepčilo po težkih nalezljivih boleznih, po operacijah ter pri tuberkulozi in slabem teku .
Po Pliniju je grško seno koristno tudi za ženske spolne težave in pomaga proti predčasnemu porodu. Mlade Tunižanke še danes jedo grško seno za lepošo postavo in spolno privalčnost. Seme vsebuje proteine in aminokilskine ter rrigonelin oz. metilnetain nikotinske kilsine, ki prepečuje pelagro ( bolezen zaradi pomanjkanja B vitamina v prehrani). Vsebuje tudi olje bogtao z D vitaminom. Prav to olje pa krepi tuid spolne organe.
Čaj: V eno skodelico kropa damo po eno kavno žličko semen. Zeliščarji bolj priporočajo mletje semen in dodajanje zmesi v hrano in saden oskove. Vrela voda nameč uniči precej enciomov grškega sena. V bio prodajalnah so na voljo tablete, ki jih je potrebno pojesti 8-10 dnevno.

OPOZORILO: Ker vsebuje steroidne sestavine, naj ga otroci pred puberteto ne jemljejo. Nosečnice in doječe matere naj ga uživajo le v običajni prehrani. Sladkorni bolniki naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom. Če jemljete zdravila proti strjevanju krvi, pripravkov iz sabljastega triplata ne jemljite.
Naravna zdravila, MK; 2007
Nadja Nussdorfer: V kraljestvu začimb
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Richard Lucas: Čarovnije zelišč v vsakdanjem življenju,1996

Ni komentarjev:

Objavite komentar