Fosil

Fosil

02. april 2009

JEČMEN (Hordeum sativum)

Jêčmen je zelo stara žitarica. Prenaša precej ostrejše klimatske pogoje kot pšenica. Kemijska sestava ječmena je podobna ostalim žitaricam, vendar v primerjavi z pšeničnim zrnjem vsebuje nekaj manj beljakovin (10 %), nekaj več pa maščob (2,5 %). Ječmenovo moko običajno v manjši količini dodajajo pšenični, sicer pa ječmen uporabljajo za pripravo piva, kvasa, slada, sladnega ekstrakta, praženega pa za nadomestek kave Franck in Proja.

Vzpostavljeno iz »http://sl.wikipedia.org/wiki/Je%C4%8Dmen, slika enako.

Sveta Hildegarde svetuje ječmenovo kopel pri: telesni oslabelosti, mišični atrofiji, nemoči, bolezenskem hujšanju, med okrevanjem.

Recept: 3-5 kg celih ječmenovih zrn, 50- 80 l vode
Postopek: ječmenova zrna kuhamo 15 minut v veli vodi in jih pustimo, da se namakajo še 10 minut. Zvarek prelijemo v kad in se okopamo. V začetku zdravljenja se kopamo 2-3 krat na teden po 15-20 minut. Po kopanju moramo vsaj 2 uri počivati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar