Fosil

Fosil

20. april 2009

KARDAMOM (Elettaria cardamomum)

Kardamóm je večletna začimbna rastlina, ki ima živo zelene suličaste liste in razvije rdečkasto rjava semena nepravilne oblike. Semena so v strokih. Kardamom izvira iz južne Indije in Šrilanke. Danes ga veliko gojijo tudi v Gvatemali. Čeprav dobimo v trgovinah praviloma že zmlet kardamom, ima sveže zmleti ali zdrobljeni veliko močnejši vonj in okus.
Vsebuje 3 do 9% eteričnih olj kot so: limonen, cineol, menton, mircen, sabinen, linalil, nerol, geraniol, metil evgenol itd.

Pri nas je malo znan, značilen je za kulinariko jugovzhodne Azije. Je obvezna sestava curryja, tam ga veliko uporabljajo v slanih jedeh. V arabskih deželah ga dodajajo v kavo.

V TKM pravi, da spodbuja prebavo, krepi telo in duha. Učinkuje toplo.Odpravlja krče, spodbuja proizvodnjo želodčnih sokov in žolča, varuje želodčno sluznico. Spodbuja delovanje možganov in koncentracijo. Z raziskavami so dokazali, da kardamom znižuje krvni tlak in izboljšuje krvno sliko. Antioksidacijski potencial se je izboljšal za 90% pri jemanju 3 g kardamoma na dan 12 tednov, pri čemer ni bilo stranskih učinkov. Deluje tudi nekoliko diuretično in pomirjevalno.

Žvečenje zrn preprečuje slab zadah in učvrsti dlesni, nevtralizira bakterija, ki povzročajo paradentozo.

Kam ga dodamo: pecivo, sadne solate, mlečni riž, mesne kroglice, kruh, klobase, paštete:

Kardamom je cenjena začimba, zdravi prebavne motnje in sprošča krče. Spodbuja tek in izločanje sline. Pogosto ga dodajamo odvajalom kot karmitiv in za okus. Za zdravljenje uporabljamo semena. Poparek pripravimo tako, da žličko svežih semen namakamo 10-15 minut. Tekočino pijemo 3 krat na dan. Pri napenjanju ali slabem teku pijmo poparek pol ure pred obrokom. Pri nas ga dobimo zmletega, a njegova aroma se ne more primerjati  s sveže strtimi semeni.

slika: Wikipedija
David Hoffmann: Zelišča:celostno zdravljenje
Sanja Lončar et al: Ščepec rešitve: zamolčane zdravilne moči začimb, 2012

Ni komentarjev:

Objavite komentar