Fosil

Fosil

21. maj 2009

ČUDEŽNI OREŠČKI ZA PRANJE PERILA

Nepalski oreščki so naraven detergent, prijazen okolju, 100% naraven, cenejši kot navaden prašek. V Indiji in Nepalu že stoletja perejo svoje perilo s temi oreščki. Rastejo kot sadež milnega drevesa "Sapindus mukorosse", njihova moč pa je v saponinih, ki delujejo kot milo, kadar pridejo v stik z vodo. Ta na videz blaga raztopina ima veliko moč pralnega in razkuževalnega delovanja. Primerni so tudi za ljudi z občutljivo kožo, alergijami, nevrodermitisom in psoriazo, ker ne vsebujejo kemičnih dodatkov. Z njimi prihranimo 50% sredstev, pri uporabi ni nujen mehčalec, saj je perilo kljub temu mehko. Lahko jih uporabljamo za ročno in strojno pranje. V bombažno vrečko damo 3-5 oreščkov, kar je odvisno do umazanosti perila in jo položimo med perilo. Za pranje pri nižjih temperaturah lahko oreščke uporabimo 2-3 krat. Pol kg oreščkov zadostuje za 80 strojnih pranj. Ker so nevtralnega vonja, lahko kanimo nekaj kapljic eteričnega olja v posodico za prašek ali kar na oreščke. Perilo bo ohranilo dljr časa barvo. Z njimi lahko peremo svilo in volno. Pri pranju belega perila dodamo pecilni prašek ali biološko belilo, da ohranimo belo barvo.

Orešček lahko uporabimo za pranje las pri občutljivem lasišču in pri alergijah. Za 3 ure namočimo 8 polovic oreščkov in jih nato položimo v bombažno vrečko. Vrečko manemo v dlaneh, da nastane pena, ki jo nanašamo na lase. Vrečko pomakamo v vodo, v kateri so se namakali in ponavljamo postopek. Uporabni so za nego domačih živali, pomivanje posode, kot tekoče milo za roke in prho telesa.

Raztopina je uporabna tudi za zaščito rastlin, ki so jih napadel pršice ali uši. Oreščke namočimo v vodo in prelijemo v razpršilko in škropimo več dni. Raztopino pripravimo tako, da nalijemo vodo v srednje veliko posodo, dodamo 2-3 oreščke in kuhajmo 5 minut v pokriti posodi. Odvisno od časa kuhanja in števila oreščkov dobimo jakost koncentracije raztopine. Tukaj pač nam bo izkušnja pokazala, kaj najbolj zaleže.

Oreščke po uporabi odvržemo na kompost med biološke odpadke.

Več lahko preberete na www.biosi.si (vir slike).

Ni komentarjev:

Objavite komentar