Fosil

Fosil

10. maj 2009

FIGOVEC( ficus carica)

Druga imena: navadni smokvovec
Družina: murvovke
Učinkovine: v sadežih je veliko sladkorja (glikoze, v listih pa kumarini, med katerimi pa bergapten in soralen, ki povzročate preobčutljivost na svetlobo.
Zdravilni učinki: sadeži in listi so blago dovajalo, ki pomirjajo, blažijo in delujejo proti vnetjem. Fige pomagajo pri čiščenju katarja iz nosu in žrela, razstrupljajo telo. Španska raziskava leta 1998 navaja, da so sladkorni bolniki tipa 1, ki so bili odvisni od inzulina in so jemali prevretek figovih listov, po jedi imeli nižje ravni krvnega sladkorja. Večina vrst figovcev vsebuje v svojem mlečnem soku kavčuk, ki se pri obiranju pogosto izceja kot nekoliko lepljiva tekočina. Figov mleček so v ljudskem zdravilstvu ( tudi v Aziji že pred tisoč leti) uporabljali za lajšanje manjših bolečin in žuželčjih pikov ter za odpravljanje bradavic. Z mlečkom bodimo previdni, saj lahko kožo vzdraži in in povzroči nastanek mehurjev. Imamo ga samo za zunanjo uporabo. Fige pomagajo pri utrujenosti, šibkosti, izboljšujejo sposobnost koncentracije, razpoloženje in odpravljajo živčnost. Izvrstne so za nevtralizacijo kislih živil, na primer za tiste, ki se prehranjujejo s hrano z veliko kislinami (bela moka in bel sladkor).

V figi so stari Grki videli nedvoumno erotično simboliko. Sadež fige je imel zanje falično obliko, prerezan in odprt pa je postal vulva. Zaradi tega je bil figovec posvečen boginji ljubezni Afroditi in bogu ljubezenskih užitkov in vina Dionizu. Za kristjane pa je figovec drevo spoznanja, s katerega je Eva jedla v rajskem vrtu. Simboliziral je slo, poželenje in »prepovedan sad«. S figovimi listi sta Adam in Eva zakrila svoje golo telo.

Navadni smokvovec poznamo tudi kot okrasno rastlino, ima pa tudi zdravilne učinke. Sadež drevesa ni zaradi visoke vsebnosti sladkorja le dragocena hrana, ampak je zaradi velike količine pektina tudi dobro učinkujoče, vendar blago odvajalno sredstvo. V ta namen suhe smokve namočimo v vodo. Jemo jih zjutraj na prazen želodec. Če jih namočimo v mleko ali jemo sveže, blažijo krčevit kašelj.

Fige sodijo med najstarejše zdravilne sadeže. Kljub sladkobi, ki jo vsebujejo, imajo nizko kalorično vrednost. Sveže fige moramo kmalu pojesti, suhe pa lahko hranimo več mesecev. Paziti pa moramo na to, koliko so kemično obdelane (žveplane, razni dodatki). Dalmatinci jih običajno samo operejo v slani vodi, potem jih posušijo na soncu in posušenim dodajo lovorov list, ki preprečuje, da bi jih napadle pršice.

OPOZORILO: Če jemljete figove pripravke se izogibajte močnemu soncu. Mleček ni primeren za
uživanje.
Vir: Naravna zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar