Fosil

Fosil

28. oktober 2009

BROGOVITA ( Viburnum spp.)

Druga imena: Brogovita - Viburnum opulus L., dobrovita, kačji les, kalina, kozja pogačica, tršljika, žgalinovec, ameriška trnulja, črna gloginja
Značaj: grenak, stiskajoč, hladen, suh
Zdravilne učinkovine: viburnin in druge grenke substance, valerijanska kislina, tanini saponini. Lubje korenine sorte Viburnium purnifolium vsebuje tudi kumarin.
Zdravilne lastnosti: proti krčem, umirja, stiska in krči tkivo, sprošča mišice, krepi srce, preprečuje vnetja, sprošča maternico.

Razširjenost: evrazijska rastlina

Rastišča: v celinskem in montanskem pasu; po lokah, v živih mejah, ob potokih in gozdnih obrobjih ter rečnih obrežjih, običajno na odcedno vlažnih, rodovitnih in bazičnih, humoznih tleh; raste na svetlem ali v delni senci; korenine ne segajo v globino; do 4 m visok, pokončen grm s številnimi poganjki.

Lubje sorte opulus sprošča mišice, umirja napetost v živčnem sistemu, deluje takrat, kadar se telesna in psihična napetost pojavita hkrati, to je pri simptomih: napeta in dvignjena ramena, sunkovito dihanje. Sprošča tudi kardiovaskularni sistem pri povišanem krvnem tlaku, lajša zaprtje povezano z živčno napetostjo. Z vtiranjem v kožo sprošča mišične krče. Lubje postrgajo z vej tik pred cvetenjem spomladi. Blaži simptome menstruacije in mene.

Krema: pripravimo jo tako,da tinkturo zmešamo s standardno osnovo (mazilno podlago) : uporabljamo jo za odpravljanje mišičnih krčev in napetosti v ramenih.

Tinktura iz lubja korenine: Dodajajo jo k zdravilom za znižanje krvnega tlaka.
Tinktura iz lubja: Sprošča mišično napetost, odpravlja krče v črevesju, mehurju in urinarnem sistemu.

OPOZORILO: Okrasnih vrst brogovite je veliko vrst, ni podatkov o njihovi možni zdravilnosti. Če ste noseči ali dojite, uporabljate brogovito samo pod strokovnim nadzorom. Rdeče jagode-plodovi (Viburnum opuslus) so strupene.

Vir: Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Vir:
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar