Fosil

Fosil

30. april 2010

Kako izboljšamo delo svojih možganov s prehrano

Inteligenco lahko jemo, pravi Rüdiger Gamm v knjigi IZURITE SVOJE MOŽGANE (Učila, 2010). Zapisal je nekaj osnovnih nasvetov: Izogibajte se vsemu, kar vam škoduje npr. glutamati. Izogibajte se vsemu, kar obremenjuje vaš organizem npr. nasičenim maščobam. Koristijo Vam mikrohranilne snovi. Najpomembnejše je, da uživamo zadostne količine vode. Sestavljeni smo iz 70% vode, že majhno pomanjkanje vode zmanjša delovanje naših možganov za 20%. Zato je tudi iz zdravstvenih razlogov priporočljivo pitje najmanj 2 litrov vode na dan. Če pijemo dovolj vode, omilimo celo demenco. Starejši ljudje sploh izgubijo občutek za žejo. Nujno omejite uporabo sladkorja. Človeku zadošča 14 g sladkorja dnevno, mi pa ga ponavadi užijemo krepko več.

1 kocka sladkorja = 3 g sladkorja

1 liter sadnega soka= cca 40 kock sladkorja

1 liter kole = cca 36 kock sladkorja

100 g nugata = cca 22 kock sladkorja

1 tablica mlečen čokolade = cca 23 kock slakdorja

1 dl paradižnikovega kečapa = cca 8 kock sladkorja

150 g sadnega jogurta = cca 4 kocke sladkorja

Za to, da telo lahko prebavi sladkor, izloča inzulin, to pa je tako, kot bi bilo neprestano pod stresom. Če smo pri prebavljanju izločili več inzulina, kot je bilo potrebno za prebavo, se pojavi huda lakota. Telo kliče po ogljikovih hidratih, da se bo znebilo preostalega inzulina. Potrebo po sladkem premostimo raje s suhim sadjem v študentski hrani. Oreščki vsebujejo veliko vitamina E in maščobne kisline, ki so odlične za možgane. Dnevno pojejmo prgišče oreščkov, ki niso soljeni in do 3 jedilne žlice olivnega olja. Odličen vir omega maščob so ribe.

Najpomembnejša snov za telo in možgane pa so beljakovine. Vsak dan potrebujemo od 1 do 1,5 g čistih beljakovin na kg telesne teže. Naše celice se namreč delijo vsakih 28 dni, s starostjo se ta proces upočasni in z njim proces obnavljanja celic. Za proizvodnjo novih celičnih membran in sinaps v možganih so nujno potrebni proteini. Aminokisline so gradbeni kamni življenja. Viri beljakovin so: pusto meso, ribe, izdelki iz soje in nemastnega mleka, stročnice, alge.

Med vitamini je pomemben tudi B 12, ki tvori izolacijski ovoj posameznih živčnih vlaken. Če je zaščita pomanjkljiva, pride med vlakni do kratkih stikov, kar povzroča živčnost, neuravnoteženost in nezmožnost osredotočanja. Tudi B5 ali pantotenska kislina pomaga pri razstrupljanju in celjenju ran.

Za miselno mrežo so pomembne tudi soli. Najboljša je najmanj prečiščena sol, ki jo kupimo v trgovinah z zdravo prehrano ( himaljska sol npr.). Ker ima močnejši okus, jo porabimo manj.

Glutamati so ojačevalci okusa, ki so našemu telesu nevarni, ker delujejo na naše možgane kot električni paralizator. Skozi možgane nam nenehno in samovoljno pošiljajo majhne napačne dražljaje. Kot bi med nevihto neprestano švigale strele. Pri otrocih povzročijo močna nihanja v razpoloženju in motnje v pomanjkanju pozornosti. Dodatno ta sindrom ojača še sladkor.

E-ji - umetne sestavine. Predvsem za živilska barvila E 102, E104, E110, E122 in E129 so dokazali, da negativno vplivajo na koncentracijo.

Prehranska dopolnila so lahko tudi škodljiva, če so umetna, zato poiščite Calivitina naravna prehranska dopolnila. Prav za delovanje možganov sta preparata Energy and memory in Ginko XC. Sintetično proizvedenih vitaminov in mineralov telo namreč sploh ne more prepoznati, zato jih uskladišči v sklepe in možgane kot obloge. Tako naredijo več škode kot koristi. Prehranska dopolnila kupujte v trgovinah z zdravo prehrano ali lekarnah. Prav tako so važne kombinacije. Skupaj je na primer priporočljivo jemati cink in C vitamin, medtem ko cink in magnezij drug drugega blokirata oz. izničita: pazljivi moramo biti tudi pri odmerkih, še posebej v maščobi topnih vitaminih kot so A,D; in E ter železo. Napačno odmerjanje lahko privede do zdravstvenih težav. Železa sploh ne jemljite, če vam ga en predpiše zdravnik. Dober vir naravnega železa je drobnjak.

POVZETEK: pijte dovolj vode, omejite sladkor, uporabljajte kakovostno sol, jejte dovolj beljakovin, nemastno hrano, a nenasičene maščobe, uporabite naravna živila in prehranska dopolnila, ne jemljite prehranskih dopolnil sočasno.

ŽIVILA ZA SIVE CELICE:
Banana
Magnezij: nahaja se v babanah, mineralnih vodah, polnozrnati pšenici, koristen je za srce, mišice, možgane. Magnezij varuje pred depresijo, srčnim infarktom, srčnimi motnjami.
Kari:je mešanica začimb in glavna sestavina vseh karijev je kurkuma, ki razgrajuje obloge, odgovorne za alzheimerjevo bolezen in stimulira imunske celice. Vpliva tudi na sladkor v krvi. Snovi v kariju delujejo tudi antiseptično. V kariju so še: čili, koriander, česen, koromač, orientalska kumina, poper, lovorovec, cimet, gorčica, ingver, klinčki in različni cvetovi.
Jagodičevje: Že dolgo je znano, da barvila v jagodičevju varujejo možgane, podpirajo spomin in zmogljivost učenja.
Jajca in soja: Oboje vsebuje veliko lecitina, ki je zelo pomemben za možgane. V jajcih je tudi veliko holina, iz katerega naše telo proizvaja pomembni živčni transmiter acetilholin. Pomemben je za hiter in pravilen prenos informacij.
Čokolada z več kot 70% odstotki kakava: Cink, ki je v kakavu, povečuje koncentracijo in lahko v kombinaciji z vsebovanimi grenčičnimi snovmi prepeči tveganje za možgansko kap.
Oreščki: Pomembna rastlinska olja v oreških zmanjšujejo tveganja kapi. Vsebujejo folne kisline in pomemben vitamin E, ki deluje kot antioksidant.
Ribe: vsebujejo nenasičene omega - 3 maščobe, kakovostne beljakovine in jod. Posebej koristne so mastne morske ribe (losos, skuša, sardela, rusli,)
Laneno olje:vsebuje omega- in omega -6 nenasičene maščobe. Ker je hitro pokvarljivo, ga kupujemo v majhnih količinah.
Alge: Pri njih je najbolj važno poreklo, poiščite take iz biološke, nadzorovane pridelave, saj alge nase vežejo razne radioktivne snovi, če prihajajo iz obremenjenega okolja.
Kava in čaj: Če uživamo kofein v manjših količinah varuje pred Alzheimerjevo in Parkinsovo bolezen ter pomaga pri razmišljanju. Vendar dnevno naj ne bi spili več kot 3 skodelice. Pri čaju ne varčujte pri ceni, saj lahko bolj kakovosten čaj ( v lističih), ki je na zavitek dražji, uporabite trikrat ( dolijete vodo), pa bo še vedno enakega okusa in arome. Zeleni čaj in rooibos vsebuje veliko antioksidatov. Ustvarjata ustrezno ravnotežje med kislinami in bazami v telesu. seveda pa zeliščne čaje z zdravilnimi učinki pijemo omejeno in predvsem takrat, ko jih potrebujemo za zdravilo.

Ni odveč spomniti, da možganom tako kot telesu dobro dene tudi gibanje po svežem zraku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar