Fosil

Fosil

14. junij 2010

Kaj sploh je mangostin?

Mangostin je plod drevesa Garcinia mangostana, ki je od pradavnin do današnjih dni ostalo najbolj cenjeno sadje južnoazijskih prebivalcev.

Po davni legendi je Buda, ko je nekega jutra med sončnim vzhodom jahal na belem slonu skozi pragozd, opazil in okusil to čudežno sadje. Ko je začutil njegov blagodejni učinek je mangostin blagoslovil in ga podaril človeštvu kot darilo raja. Zato Azijci še dandanes menijo, da je mangostin najsvetejše in najbolj cenjeno sadje.

Tamkajšni prebivalci poznajo plodove mangostina veliko bolje kot katerokoli drugo džungelsko sadje. V azijskih pragozdovih uspeva več sto, če ne kar več tisoč vrst, užitnega sadja, semen in koreninic, vendar kljub vsemu menijo da je prav mangostin "nekronana vladarka" vsega sadja.

S čim si je ta sadež zaslužil tako visoko priznanje? Glavni razlog je najverjetneje vloga, ki jo je to drevo odigralo v tradicionalnem ljudskem zdravilstvu na jugu Azije, kjer so jo od nekdaj uporabljali za zbijanje zvišane telesne temperature in kot zdravilo proti raznim okužbam. Azijska ljudstva so kmalu prepoznala in uporabljala blagodejne mangostinove učinke. Tisto kar je zagotovilo najbolj vplivalo, da je postala tako posebna, je njena čudovita esenca, katere okus je težko opisati, toda, ko jo enkrat okusite, je zanesljivo nikoli več ne pozabite. Da je izvrstnega okusa je že v 19. stoletju potrdila tudi kraljica Viktorija, ko ga je razglasila za svoj najljubši sadež.

Kje mangostin lahko pomaga?

Mangostin postaja vse bolj priljubljen, ker je uporaben pri očitno neskončnem številu zdravstvenih stanj zaradi nekaterih zelo posebnih sestavin, ki se skrivajo znotraj njegovih sočnih plasti semenskega mesička globoko rdeče barve. Poleg tega, da vsebuje zaklad katehinov (močni antioksidanti, ki jih je moč najti tudi v zelenem čaju), polisaharidov (zapletene ogljikovodikove molekule z antikarcinogenimi, antibakterijskimi in komunikacijsko modulacijskimi lastnostmi), stilbenov (anti-glivično delovanje), kinonov (antibakterijsko delovanje), vitaminov (B1, B2, B6 in C), je mangostin zagotovo "svetovni prvak", kar se tiče vsebnosti... KSANTONOV! Te vsestranske master-molekule so danes najizvrstnejša superhranila. Mangostin je bogat s preko 40 ksantoni, ki našemu telesu pomagajo, da se okrepi in pomladi na naraven in varen način.

J. Frederic Templeman, dr. med, je sestavil seznam obolenj, pri katerih uporablja mangostin kot:

Primarno sredstvo zdravljenja:

1. reflux bolezni
2. gastritis
3. hernija
4. artritis
5. kronična utrujenost
6. blage oblike depresije
7. blage oblike anksioznih motenj
8. blage in srednje oblike astme
9. črevesne težave z diarejo
10. kronična urološka vnetja pri starejših
11. motnje spanja
12. alergijski rinitis
13. nevrodermatitis
14. ekcem
15. bolečine v mišicah.

Dodatno sredstvo pri zdravljenju:

1. revmatična obolenja
2. lupus
3. kronična bolečina
4. migrenski glavoboli
5. želodčna razjeda
6. diabetes
7. cistična fibroza
8. srednje težka oblika depresije
9. Crohnova bolezen
10. rak
11. kardiovaskularna bolezen in hipertenzija
12. razpoloženjske motnje po menopavzi in PMS
13. virusna infekcije
14. bakterijske infekcije
15. vnetja ustne sluznice
16. glivične infekcije
17. hemoroidi
18. psoriaza
19. težje alergične reakcije.

Mangostin kot "protivnetni agent"

Vnetje, ki ga spremlja vročina, znojenje, otekanje, rdečina in bolečine - je normalna reakcija na skoraj vse poškodbe ali invazije tujka v telesu. Vendar pa se vnetje vedno ne pozdravi in tako lahko pride do kroničnega vnetja. Celo pri mladih ljudeh telo pogosto premočno odreagira na poškodbe z neznosno bolečino in podaljšanim vnetjem. Takšni so primeri pri artritisu, glavobolu in mišičnih bolečinah. Pri takšnih situacijah je vnetje tisto, ki postane problem.

KRONIČNO VNETJE SE DANES TESNO POVEZUJE Z NASTANKOM RAKA, NEVRODEGENERATIVNIMI BOLEZNIMI MOŽGANOV (ALZHEIMER, MULTIPLA SKLEROZA IN PARKINSON), BOLEZNIMI SRCA, MOŽGANSKE KAPI, DIABETESOM, DEBELOSTJO IN VNETJEM ČREVESNIH BOLEZNI (KRONOVA BOLEZEN).

Opozorilo: Mangostin ni zdravilo, ampak je le dopolnilo k zdravi prehrani ter zdravemu načinu življenja!

*************************************************

Preberite tudi:

Kje in kako lahko naročim napitek Vemma?
Aloja (aloe vera)
Zeleni čaj
VEMMA - trenutno najmočnejši antioksidant na svetu!
Mangostin - rešitev za 44 težav

Ni komentarjev:

Objavite komentar