Fosil

Fosil

06. julij 2010

KAJ LAHKO STORITE ZA SVOJE SRCE? PREPREČITE SRČNE BOLEZNI

Računalniško skeniraje srčnih arterij je odličen postopek, kako oceniti trenutno tveganje srčnih bolezni. Med postopkom iščemo kalcij v arterijah. Kalcij se začne nabirati v arterijah kot posledica nalaganja maščobnih oblog, med količino kalcija in maščobnih oblog je neposredna povezava. Nivo kalcija zanesljivo pove stopnjo tveganja bodoče zaplete ožilja, Vrednost 0 pomeni majhno tveganje, med 1 in 100 majhno tveganje, vrednost med 100 in 400 pomeni srednje tveganje, nad 400 pa predstavlja povečano tveganje.

Neka raziskava je pokazala, da vrednost večja od 160 desetkrat bolj poveča tveganje za žilni zaplet kot je recimo srčna kap kot pa tveganje, ki ga prinaša povišan holesterol.

Najboljši viri antioksidantov:
-ekstra deviško olivno olje
-čaj
-sadje in zelenjava
-rdeče vino
- Vemma, vitaminski napitek, ki vsebujejo antioksidante ogelj si na http://zdravplanet.blogspot.com/2010/06/vemma-trenutno-najmocnejsi-oksidant-na.html
ali http://zdravplanet.blogspot.com/2010/06/kje-lahko-narocim-napitek-vemma.html

Za primer vzemimo krvne žile in tri največje antioksidante; vitamin E, vitamin C in beta-karoten. Vitamin E je topljiv v maščobi in ustvari ščit okoli LDL – holesterola, in prepreči, da bi ta holesterol napadli prosti radikali. Vitamin E se žrtvuje, ko prostim radikalom prepusti lasten elektron in začasno postane prosti radikal. Ko pa se pojavi C vitamin, vitaminu E doda en svoj elektron, da spet postane antioksidant.

C vitamin jemljemo:
1. Zdravi ljudje, ki nimajo težav z ledvicami 500-1000 mg vitamina C dnevno
2. Ljudje s srčnim obolenjem, rakom: 1-2 mg vitamina C dnevno.
3. Povišan Lp(a) 2 mg dnevno.

Beta karoten se nahaja na stenah krvnih žil in oksidiranemu LDL holesterolu preprečuje, da bi se v obliki maščobnih oblog začel nalagati na stene žil.

Lipoprotein a ali Lp(a) prenaša slabi holesterol LDL in tudi gosti kri. Če je v prazgodovini pomenil vir preživetja, pomeni danes v zahodnih družbah tveganje preživetja. Vsak peti človek ga ima preveč. Znanstvenika Pauling in Rath sta prepričana , da je Lp(a) glavni krivec za srčna obolenja v sodobnem svetu. Raziskave potrjujejo, da so ljudje, ki so predčasno zboleli za katero od srčnih bolezni, imeli povišan Lp(a). Hkrati menita, da je protistrup za povišan Lp(a) C vitamin v dnevnem odmerku med 2 in 6 mg. Bolj zmerni zdravniki priporočajo dnevni odmerek v višini 2 mg. Holesterol znižuje tudi nikotinska kislina ali vitamin B6 imenovan tudi niacin. V velikih odmerkih zniža holesterol za 30%. V prav taki meri je odgovoren za bolezni srčnih arterij.

Za ljudi, ki imajo povišan Lp(a), je življenjskega pomena, da imajo nizek holesterol in živijo zdravo.
korak: preverite, kakšne je vaš Lp(a). Prepričajte zdravnika v testiranje.
če je nivo nad 200 mg (0,2, mmol /L) začnite uživati vitamin C 2 mg na dan in 500 mg L-linzina dnevno.
Jemljite B6 vsaj 1 g dnevno. Pazite, ker večji odmerki poškodujejo jetra.
Jemljite aspirin, ki redči kri.
Jemljite zdravila za zniževanje holesterola, dokler vrednost ne pade pod 4 mmol/L, vrednost LDL holesterola pa pod 2 mmol/L.

Vitamin B1 ali tiamin pomaga pri odvisnosti od alkohola. Alkohol namreč oropa telo vitamina B1. vitamin B1 izboljšuje spomin, dnevni odmerek je 100 mg dnevno.

Vitamin B2: pomaga proti migreni pri odmerku 400 mg dnevno. Carpal- Tunnelov sindrom je boleče stanje, ki prizadene srednji živec, ki vodi v roko. Običajno pomaga injekcija kortizona v živec ali operacija, ki živec sprosti. Nekaterim bolnikom pomaga kombinacija vitamina B2 v odmerku 400 mg dnevno in B6 v odmerku 100 mg.

B3 ali nikotinska kislina lahko zmanjša nivo LDL in nivo trigliceridov ( za 20-40 %) ter poviša HDL - dobri holesterol za 15-30 %). Sposoben je znižati Lp(a), kar lahko stori samo še estrogen.

Vitamin B 6 blaži predmenstrualni sindrom v kombinaciji z vitaminom B!2 in folno kislino znižuje nivo homocisteina, ki povzroča srčna obolenja. Odmerki nad 250 mg dnevno se ne priporočajo.

Folna kislina se priporoča v odmerkih do 400 mg dnevno. Vpliva na razpoloženje in odpravlja depresivna stanja. Je nepogrešljiva pri tvorbi rdečih krvničk in oblikah slabokrvnosti.

Vitamin B12. Pri percniciozni slabokrvnosti se B12 ne absorbira. Bolnik postane zaradi slabokrvnosti zelo oslabel, pojavi se omotica zaradi težav s hrbtenjačo. Če bolezni ne odkrijemo se lahko hrbtenjača trajno poškoduje.

Kalcij: Pomanjkanje kalcija s krvnimi preiskavami ne moremo natančno ugotoviti, saj bo telo veno črpalo zalogo kalcija iz kosti in zob, preden bo nivo kalcija v krvi zares zelo padel. Nizki nivoji kalcija so posledica neravnovesja hormonov in vitaminov, ki nadzirajo presnovo kalcija kot je recimo paratormon in vitamin D. Značilni znaki za pomanjkanje kalcija so visok krvni tlak in mišični krči. Priporočen odmerke je med 1500 in 2500 mg dnevno. Težave pri večjih odmerkih kalcija se pojavijo v kombinaciji z vitaminom D, ki poveča absorbcijo kalcija in vpliva na delovaje ledvic, kar lahko pripomore k raku na prostati.

Kalcij igra pomembno vlogo pri rasti in ohranjanju zdravih zob in kosti; delovanja živčevja.

Kalij je zelo pomemben elektrolit, ki deluje skupaj z natrijem in ustvarja električno ravnovesje med zunanjostjo in notranjostjo celice. Med obema elementoma mora obstajati ravnovesje. Ljudem, ki uživajo diuretike bi morali hkrati predpisati tudi nadomestke za kalij in magnezij. Mnoge raziskave so pokazale, da so zelo pogoste težave s pomanjkanjem kalija in magnezija pri ljudeh, ki nenadoma umrejo zaradi srčne kapi.

Krvnim žilam, ki razpokajo pogosto primanjkuje baker. Skupaj s cinkom tvorita par, ki spodbuja delovanje notranjega antioksidanta, ki ga izdeluje telo samo. Če ta encim ne deluje kot bi moral, zelo preplavijo prosti radikali.

Krom je nepogrešljiv proti sladkorni bolezni. Priporočljiv odmerek je med 200 in 500 mikrogrami kroma. Poleg tega uživaje žličko cimetovega prahu. Krom v kombinaciji s cimetom izboljša inzulinsko odpornost.

Dodatno uživanje selena se je izkazalo pri astmi, artritisu in mreni. Dnevni odmerek je med 50 in 70 mikrogrami. Pri raku so odmerki višji med 100 in 200 mikrogrami. Škodljivi so odmerki nad 600 mikrogrami. Selen pospešuje delovaje vitaminov E in C in beta-karotena.

Morda te bo zanimalo še prehransko dopolnilo, ki vsebuje vitamine in minerale, ki jih dnevno potrebujemo.

Diabetska angiopatija in homocistinurija sta drugi dve bolezni srca, na kateri vplivajo genetski dejavniki. Pri sladkorni bolezni zelo visoka količina sladkorja v krvi ovira učinkovanje vitamina C in še poslabša okvaro krvnih žil. Dodajanje vitamina C pomaga preprečiti te težave, saj njegova koncentracija v arterijskih stenah naraste, hkrati pa tudi izboljša ravnovesje krvnega sladkorja in izulina.

Za homocistinurijo je značilno nabiranja toksične snovi homocistina v krvi. Ta nastane iz metionina, ki se pretvori v neškoldjiov snov cistantionin. Pri nekaterih ljudeh se presežek homicistina zaradi pomanjkanja določenega encima začne nabirati v krvi in urinu ter povzroči obsežne poškodbe v sistemu srca in ožilja. 60% bolnikov kaže vidna znamenja boleni že pred 40. letom starosti. Z odajanjem vitamina C lahko te težave preprečimo, saj vitamin C pomaga pri pravilni presnovi homocistina. Osebe s povišano vrednostjo homocistina so v še enkrat večji nevarnosti, da jih doleti srčna kap. Poleg vitamina C se za preprečevanja srčne kapi priporočajo še vitamini skupine B, folna kislina, B6 in B 12.

Vitamin C je uspešen tudi pri preprečevanju in zdravljenju arteroskleroze v kombinaciji z aminokislino lizin. Skupaj ne le preprečujeta, da bi se lipoprotein A nalagal na arterijske stene, temveč nanose na arterijskih stenah tudi »razbijeta«.

» Eden izmed takšnih primerov je vodilni ameriški biokemik, ki je imel tri by-passe ( premostitve9 koronarnih arterij, po njih številne zaplete in bolečine pri srcu že ob najmanjšem naporu. Zdravil se je s številnimi zdravili, med drugim je vsak dan jemal beta zaviralce in aspirin. Njegov kardiolog, ki je zatrjeval, da četrti bypass ni mogoč, mu je ob terapiji svetoval, naj jemlje po 6 g askorbinske ekilsine ( vitamin C) in 60 mg koencima Q10, multivitaminske tablete z minerali , vitamine A, E in kompleksa B, lecitin in niacin ( B3), Linus Pauling mu je priporočil, naj nadaljuje z jemanjem C vitamina in doda še 5 g lizina na dan.

Biokemik je začel z dnevnim odmerkom 1 g lizina maja 1991, sredi junija pa je odmerek povečal na 5 g. Sredi julija je že lahko prehodil tri kilometre in opravljal delo na vrtu, ne da bi ga pri tem zbadalo pri srcu. Zapisal je: » Učinek lizin meji na čudež.« Izboljšanje svojega počutja je pripisal dodajanju lizina in vitaminov ostalim zdravilom. Njegova žena in prijatelji so opazili njegovo obnovljeno vitalnost. » (Patrick Holford,MK, 2000, str. 79)

Linus Pauling, dvakratni Nobelov nagrajenec, je dočakal 93 let. Prepričan je bil, da bi morala medicina spremeniti pogled na srčne bolezni in ožilje, ki so po njegovem posledica tega, da človek sam ne more tvoriti vitamina C tako kot živali. Pomanjkanje vitamina C pa pripelje do okvar srca in ožilja. Paulin priporoča 5- 20 mg C vitamina na dan. Dosedanji klinični in epidemološki dokazi so dokaj prepričljivi v prid njegove teorije.

Vitamin E štirikrat zmanjša verjetnost srčne kapi kot najbolje razpoložljivo sredstvo. To so potrdile dlje časa trajajoče raziskave, kjer so medicinske sestre prejemale dve leti 100 i.u. vitamina E na dan.

VISOK KRVNI TLAK in SRCE
Med drugimi dejavniki, ki prispevajo k boleznim srca in ožilja je visok krvni tlak, ki ga uravnavajo kalcij, magnezij , kalij in natrij. Notranjo steno arterije oblaga plast mišičja, ki se elastično krči in sprošča. Kadar se krči. Se krvni tlak zviša, to je običajen odgovor na stres, saj pomaga vsrkati sladkor iz krvi in ga presneti v telesne celice. Kadar ta odziv traja predolgo ali kadar je določena krvna žila že deloma zamašena, se krvni tlak čezmerno zviša ali pa pride do popolne zamašitve žile, kar lahko povzroči srčno kap. Ta napetost v arteriji se uravnava z električno razliko t.i. elektrolitnih mineralov v mišičnih celicah in zunaj njih. Gre za minerale kalcij, magnezij in kalij, ki arterije mašijo ter natrij, ki jih krči. Če oseba uživa katerakoli od prvih treh mineralov, se krvni tlak znatno zniža, enak učinek ima izogibanje natriju. Zdravniki raje predpišejo dieto z malo soli oz. naj bolnik je neslano. Učinek posameznega minerala je sicer manjši kot klasičnih zdravil za zniževanje tlaka, vendar z uživanjem vseh treh mineralov v večjih količinah in omejevanjem natrija lahko uravnamo naravno tlak v nekaj dneh. Bogat vir kalija in magnezija so semena npr. sezamova in sončnična ter oreščki kot so mandlji, veliko kalija je v sadju. Mlečni izdelki vsebujejo veliko kalcija, a malo magnezija, pogosto pa je prav magnezij tisti, ki nam ga primanjkuje. Poskusite torej z dodajanjem 500 mg kalcija in magnezija ter redno preverjajte svoj tlak. Magnezij vzpodbuja tudi delovanje srca. Prava količina magnezija v telesu zmanjšuje tveganje za koronarne srčne bolezni. 40% manj srčnih kapi je bilo me tistimi, ki so prejemale vitamin E. Vitamin E preprečuje strjeanje krvi, podobno kot omega 3 v ribjih oljih in so v kombinaciji z vitaminom E precej bollj učinkovita in varnejša kot aspirin.

Koencim Q10
Ima skoraj čudežne lastnosti. Pri zdravljenju srčnih bolnikov. Koencim Q 10 je navzoč v hrani, v telesu upada s starostjo, njegova vsebnost v celicah narašča z jemanjem prehranskega dopolnila.

Za varovanje srca je potrebno spremeniti sistem prehrane: izogibajte se ocvrtim jedem, namesto mesa in živil z nasičenimi maščobami uživajte ribe kot so losos, skuše, tune, slaniki, sardele. Jejte veliko svežega sadja, zelenjave, oreščkov, semen, ki so bogat vir kalcija, magnezija in kalija. Hrano čim manj solite, raje jo začinite z zelišči. Izogibajte se pitja kave, alkohola, ne kadite in redno telovadite, oz. se gibajte.

Poleg tega uživajte dodatke:
B6 kot preventivo 10 miligramov, za skupine z večjim tveganjem je priporočen odmerek 50 miligramov.
Folna kislina 400 mikrogramov kot preventiva, 1000 mikrogramov za skupine z večjim tveganjem.
B12 10 mikrogramov, za skupine z večjim tveganjem je priporočen odmerek prav tako 10 mikrogramov
Vitamin C 1000 miligramov, za skupine z večjim tveganjem je priporočen odmerek pa 2000 do 10.000 miligramov
Lizin 200 miligramov, za skupine z večjim tveganjem je priporočen odmerek 3000 mg
Vitamin E 200 i.e., za skupine z večjim tveganjem je priporočen odmerek 400 do 1000 i.e.
EPK/DHK 300 miligramov, za skupine z večjim tveganjem je priporočen odmerek 1000 miligramov
Koencim Q10 30 miligramov, za skupine z večjim tveganjem je priporočen odmerek 90 miligramov
Kalcij 400 miligramov, za skupine z večjim tveganjem je priporočen odmerek pa 800 miligramov
Magnezij 200 miligramov, za skupine z večjim tveganjem je priporočen odmerek 400 miligramov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar