Fosil

Fosil

29. november 2010

EKO vrečke namesto plastičnih

Še posebej v današnjih časih je tako, da pri nakupovanju zelo gledamo na ceno (nekateri, žal, še to ne morejo). Nekateri kupujejo dobesedno vse po nižjih cenah, drugi o kakovosti izdelka glede na ceno razmislijo pri hrani, drugi pri čevljih… A ko je reč o nakupovalnih vrečkah, vse lepo pospravimo v plastične, tiste, ki so na koncu odlagalnega pulta pri blagajni. Ena vrečka, dve, tri…, dokler vanje ne pospravimo vsega, kar smo nakupili.

Enako se dogaja npr. na tržnici. Branjevke in ostale prodajalce ne zanima, če ste s seboj prinesli vrečko. Zanima jih kaj, predvsem pa koliko boste kupili. Tako vam z veseljem »podarijo« plastično vrečko, ki jo strgajo z role, ki je tako nesramno poceni, da je kar težko verjeti.

Tovrstne plastične vrečke so problem za okolje zato, ker niso oz. so zelo težko razgradljive.

Slovenci v povprečju porabimo od 130 do 300 plastičnih vrečk na leto, na osebo. Če vzamemo najvišjo številko, lahko zaključimo, da vsi skupaj letno porabimo cca. 600 milijonov plastičnih vrečk. Po vsem svetu pa kupci na minuto uporabimo celo 1 milijon plastičnih vrečk.

Če na situacijo gledamo po principu »šenkanemu konju se ne gleda v zobe« in le kdo ne bi uporabljal plastičnih vrečk, če so zastonj, je čas, da se začnemo zavedati, da sami sebi pljuvamo v skledo.

O plastičnih vrečkah je bilo napisanega že toliko, da se vprašam, če je ta post sploh smiseln. A dokler problema uporabe plastičnih vrečk ne bomo ozavestili, ne bo noben tovrsten post nesmiseln.

Glede na to, da se nikakor ne premaknemo z mrtve točke, se strinjam s predlogom, da država popolnoma prepove uporabo plastičnih vrečk, ki so okolju škodljive. Še ena prepoved, v loncu mnogih, ki nam dvigajo pokrovko. A kaj moremo, če pa drugače ne dojamemo.

6,96 EUR je vse, kar potrebujete. Preveč?

6,96 EUR je cena EKO vrečke, ki je:

- izdelana iz 100% kvalitetnega tkanega poliestra,
- večkrat uporabljiva,
- vzdržljiva,
- nepremočljiva,
- modna in
- kompaktna.

Vzdržujemo jo tako, da jo preprosto operemo v hladni vodi in posušimo. To pa še ni vse. Se spomnite anorakov, ki smo jih v davnih časih nosili v »torbici« okoli pasu? Tudi ta vrečka ima svojo torbico, tako da je paketek na koncu velik cca. 5,5 x 10 cm, z zanko za pripenjanje. Vrečko imate tako lahko vedno pri roki; v torbi ali pa za pasom…, po želji.

Zdaj, ko se je začel predpraznični čas, lahko vrečko pametno uporabite tudi kot darilo. Tako boste naredili lahko še več dobrega.

Več informacij in različne modele EKO vrečk si lahko ogledate tukaj.

1 komentar:

  1. Dokler bojo vrečke v trgovini zastonj, bo težko komu kaj dopovedati.

    OdgovoriIzbriši