Fosil

Fosil

20. januar 2011

KORISTNI NASVETI ZA ROŽE IN VRT

Venčke iz smrekovih vejic ohranimo dlje sveže, če odrezane dele smrekovih vej pred uporabo namočimo v tekoč vosek. Pomaga tudi, če venček popršimo z lakom za lase. Bezgovo cvetje ostane sveže dalj časa, če jih vsak dan popršimo z vodo. Učinkovito je tudi to, da stebla na koncu zdrobimo ali sceframo tako, da jih potolčemo s kladivom.

Cvetje z vrta pozimi dobimo tako, da narežemo veje forzicije ali češnje in postavimo v vazo. Vzcvetijo v dveh tednih. Cvetenje pospešite, če jih postavite v vazo v skoraj vrelo vodo.

Rezano cvetje se bo ohranilo dalj časa, če ga naberemo zjutraj. Vsak večer šopek čez noč postavimo v hladen prostor. Če zataknemo stebla v surov krompir, in šele potem postavimo v vazo. Šopek naj ne stoji v bližini sadja, še posebej jabolk. V vazo lahko vržemo bakren kovanec in rože se bodo obdržale nekaj dni dlje. Namesto navadne vode uporabimo mineralno vodo. Star recept je, da dodamo vodi, v katero postavimo rože, aspirin. Pomaga tudi malo glicerina, pecilnega praška ali lesnega olja. Slednje preprečuje neprijeten vonj, ko stebla začnejo gniti.

Za gnojilo rožam lahko uporabimo vodo, v kateri smo kuhali jajca. Učinkovito je tudi postano pivo, ki ga zmešamo z vodo ali ohlajena voda od kuhanja krompirja. Hvalijo tudi ostanke kave ali čaja, ki jih zmešamo z ostanki zdrobljenih jajčnih lupin. Kavna usedlina prija najbolj bršljankam. Rastline imajo rade enkrat tedensko tudi mešanico 2 žlic jabolčnega kisa zmešanega z litrom in pol vode.

Škodljivce kot so bolhači odženemo, če v zemljo zapičimo glavice vžigalic. Uši in mušice ne marajo v zemljo zapičenih strokov česna. Škodljivce na sobnih rastlinah odženemo z vodo za zalivanje, ki smo ji dodali 5-10 cigaretnih ogorkov, namočenih čez noč v litru in pol vode. Pred uporabo precedimo.

Glivična obolenja na sobnih rastlinah pomaga izvleček iz čebulnih lupin. V liter vode namočimo 50 g čebulnih lupin za en teden. Precedimo in s tem poškropimo rože.

Listne uši preženemo z ohlajenim metinim ali pelinovim čajem, prevretkom bršljanovih listov ali 24 ur namočenimi koprivami v vodi. Pri lončnicah preženemo uši tako, da položimo v lonček košček zelene. Ponavljamo 1 krat mesečno. Uši se rešimo, če poškropimo rastlino z milnico, a pri tem pazimo, da ta ne pride v zemljo. Rastlino lahko zaščitimo s papirnatim krožnikom, ki ga zarežemo v sredini. Janeževa in koriandrova semena v lončnici odženejo uši. Enako velja za mešanico bele moke in popra, s katero potresemo rastlino. Je pa res, da rastlina potem ni preveč privlačna. Priporočam samo na vrtu pri zelenjavi, če je ušiv nizek fižol npr.

Mravlje odpravimo s pecilnim praškom, ki ga potresemo po zemlji. Proti mravljam je učinkovita naribana limonina lupina, ki trajno odžene mravlje na mestih, kjer jo posipamo. Pomaga tudi črn mlet poper.

Nove glinene lonce namočimo za dva dni v vodi, da se izločijo kisline, ki so nastale med žganjem. Šele nato vanje sadimo rastline. Lonce iz terakote pred sajenjem obložimo s folijo, v katero na dnu izrežemo luknje za drenažo. Pri glinenih loncih vedno preverite, če so odporni na mraz in lahko prezimujejo zunaj. Pri presajanju ne uporabite veliko večjega lonca od prejšnjega, saj se drugače preveč razrastejo korenine, rast listov in cvetov pa zastane. Lonce od preteklega leta uporabimo za nove rastline, če jih prej temeljito očistimo, da se rešimo apnenčastih oblog in morebitnih bolezenskih klic. Pomagamo si lahko tako, da lonce 2 dni namakamo v deževnici ali pa v solni raztopini z 250 g soli na 10 litrov vode.

Ni komentarjev:

Objavite komentar