Fosil

Fosil

17. januar 2011

PRANJE IN ČIŠČENJE OBLAČIL IN TEKSTILA V HIŠI

Če se Vam je umazal ovratnik plašča, na ovratnik samo potresite malo pecilnega praška in pustite delovati eno uro. Nato temeljito skrtačite. Prihranili ste si obisk čistilnice. Kar pogosto je pri ženskah problem zaradi uporabe kozmetike, sledove ličil na ovratnikih odstranimo s čistilom za steklo in papirnato brisačo. Madež lahko poskusimo zdrgniti s koščkom kruha.

Umazane ovratnike srajc pred pranjem namažemo z malo šampona.

Bombažnim tkaninam vrnemo barvo, če jih nekaj ur namakamo v posnetem mleku, potem temeljito izperemo.

Črna oblačila poživite, če jih namočimo v črn čaj.

Najbolj naravni za pranje perila so indijski oreščki, kjer v tekstilni vrečki v bobnu s perilom peremo 5-6 oreškov. Primerni so za vse vrste perila in vse temperature pranja. Lupine oreškov vsebujejo saponine, ki so ekološko razgradljivi. Pomagajo tudi vsem, ki so alergični na druga pralna sredstva. Oreške kupite v ekoloških trgovinah, v Sanolaborju itd.

Modernejši pristop je pranje s pralnimi kroglicami, v katerih so koščki keramike, ki se trejo med seboj in sproščajo ione. Krogla za pranje perila ima v samem jedru več keramičnih kroglic, ki med pranjem ob stiku z vodo povzročajo trenje in tako vodi povečajo pH vrednost. Navadni detergenti za pranje perila tudi povečajo pH vrednost vode, le da detergenti za ta proces potrebujejo kemikalije, pralna kroglica pa to naredi na naraven način. Na ta način pralna krogla z lahkoto odstrani tudi najtrdovratnejše madeže kot so mast, organske in neorganske madeže. Ker se s pomočjo pralne kroglice izognemo nevarnim kemikalijam, tako oblačila po pranju ne dražijo kože, in ne povzročajo alergij.

S kroglico za pranje perila, lahko peremo tudi 1000 krat, kar pomeni, da nas eno pranje s kroglico stane manj kot 0,03 €.

Prednosti kroglice za pranje perila: 100% okolju prijazna, brez škodljivih kemikalij, brez fosfatov, ne pušča sledi na oblačilih, brez barvil in parfumov, preprečuje alergijske reakcije, deluje protibakterijsko, je nežna do vseh vrst tkanin, barve ne bodo zbledele, zadostuje tudi do 1000 pranj, nadomesti tudi mehčalec. Ne nazadnje prihrani čas in denar. Kupite jo lahko preko interneta. Preizkušeno kot odlično učinkovito.

Če puhovko operete v pralnem stroju, bo ostala puhasta, če jo posušite v sušilem stroju. Učinek ob še večji, le dodate zraven še nekaj teniških žogic.

Svilene bluze ohranijo sijaj, če dodamo zadnjemu pranju žlico sladkorja ali kisa. Mehkobo in barve jim vrne sol, ki jo dodamo vodi.

Zavesam pri pranju ni potrebno sneti obročkov, če jih spravimo v rokavico za umivanje in dobro zavežemo.

MADEŽI:
Madeže katrana odstranimo z navadnim ali arašidovim maslom.
Madeže jajca potresemo s soljo in počakamo, da se posuši, potem mencamo.
Flomaster na tekstilu obrišemo z mešanico kisa in špirita 1:1 ali s toplim limoninim sokom. Izperemo z vodo.
Madeže kemičnega svinčnika napršimo s sprejem za lase. Ko se blago posuši, madež zdrgnemo in skrtačimo z mešanico kisa in vode. Pomaga mešanica kisa in alkohola ali vodka, ki jo nakapate na madež, pustite, da se vpije in potem samo popivnajte. Kemični svinčnik z usnje odstranimo z navadnim ali krep lepilnim trakom, ki ga večkrat pritisnemo na madež.
madež kreme za čevlje odstranimo tako, da nanj nanesemo malo jedilnega olja, nato izperemo s sredstvom za občutljive tkanine. Obstoje barve lahko očistite s terpentinom.
Madeži krvi odstranimo s hladno slano vodo. Madež lahko navlažimo z visoko odstotnim alkoholom. Posušene madeže krvi na oblačilih namočimo v hladno slano vodo. Operemo v milnici in izperemo s čisto vodo.
Madeži ličila glej ovratnik plašča. Šminko odstranjujemo z mlačno vodo in šamponom.
Mastne madeže potresite s pecilnim praškom. Po nekaj urah skrtačimo. Uporabno tudi na pogrnjenih prtih na mizi. Učinovitejša je mešanica pecilnega praška in vode. Na madež nanesemo mešanico s staro zobno ščetko in pustimo, da se posuši. Nato previdno postrgajte. Sveži mastni madeži izginejo, če jih potresimo s krompirjevim škrobom, da vpije maščobo, potem pa skrtačimo. Mastne madeže na pleteninah odstranimo z mineralno vodo, ki mora imeti mehurčke. Trdovratne madeže lahko napadete tudi z zobno pasto.
Plesen namočimo v pijenec. Če imamo belo tkanino namakamo v vroči vodi, barvno pa v mlačni. Operemo kot ponavadi.
Potne madeže, ki se obarvajo rumeno na belih majicah namočimo čez noč v raztopino vode in 12 g citronske kisline na liter vode. Potem operemo v stroju. Na občutljivem belem perilu odstranimo madeže z raztopino boraksa ( lekarna) in nerazredčenega kisa. Odstrani tudi neprijetne vonjave. Občutljive barvne tkanine obrišemo z razredčenim kisom. Za potne madeže na svili skuhajte nekaj krompirjev v nesoljeni vodi, ohladite, v mlačno vodo dodajte malo jedilnega alkohola ter s tem operite svilo.
Madeži rje na blagu izginejo, če jih namažemo z mešanico limoninega soka in soli. Posušite na soncu, da pobeli. Najprej preizkusite na skritem mestu. Madeže lahko tudi namakate v soku, kjer ste kuhali stebla rabarbare.
Madeže rdečega vina potresite s soljo, pustite delovati, potem zdrgnite z limoninim sokom in izperite. Stare madeže navlažite, na debelo potresite s soljo, pustite stati in izperite z mineralno vodo z mehurčki.
Madeže sadnega soka namažite s soljo in vodo. Pustite delovati 15 minut, operite kot ponavadi.
Madeže trave odstranite z razredčenim limoninim sokom. Operite kot ponavadi. Pomaga tudi viskoodstotni alkohol. Madeže trave na svetlih kavbojkah namažete z zobno pasto, pustite stati, da se posuši, operite kot navadno.
Madeži žvečilnega gumija odstranimo tako, da oblačilo za dve uri položimo v zamrzovalni predal skrinje ali hladilnika, potem žvečilni gumi preprosto odlepimo. Če je madež na preprogi ali pohištvu položimo na madež vrečko suhega ledu ( lekarna) ali ledene kocke v plastični vrečki za 10 minut. Potem previdno odstranimo z nožem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar