Fosil

Fosil

19. januar 2011

SAM SVOJ MOJSTER PRI MANJŠIH POPRAVILIH

Lesnega črva preženemo s špiritom ali salmiakom, ki ga namažemo na okuženo površino lesa. Ličinke lesnega črva so občutljive na vročino, višjo od 55 stopinj Celzija. Pohištvo lahko postavimo v savno, prepihamo s parnim čistilcem ali poleti postavimo na sonce po črno folijo. Manjše kose lahko postavite tudi v pečico.

Škripajoče lesene deske namažemo z mazavim milom in bodo utihnile. Manjše praske in vdrtine v ladijskem podu ali parketu izravnamo, če jih navlažimo. Uporabimo mokro krpo, ki jo pritisnemo na vdrto mesto z vročim likalnikom.

V kaminu ali peči lahko dobro podkurimo s posušenimi pomarančnimi ali limoninimi lupinami. Zaradi eteričnih olj v lupini prijetno dišijo in gorijo dlje kot papir.

Vsako plesen lahko odstranimo tako, da jo zdrgnemo s kisom ali alkoholom.

Če se predal zatika, zdrgnimo vodila in robove s svečo ali koščkom mila.

Vakumske kljukice se bodo bolj prijele, le ploskev prej premažemo z beljakom ali posprejamo z lakom za lase, ki se naj prej posuši.

Brušenje s smirkovim papirjem nam bo šlo bolje od rok, če ga ovijemo okoli kosa lesa.

Lepilo za les, steklo in porcelan dobimo, če v želatino raztopimo nekaj kapljic kisa. Papir lahko lepimo tudi z lepilom za tapete. Ostanek prelijemo v kozarce na navoj. Steklo lažje režemo, če obrišemo površino s krpo namočeno v terpentin. V steklo lahko vrtamo z vrtalnikom s svedrom za jeklo, le ga pokapamo prej s terpentinovim oljem.

Ostanek smole na rokah odstranimo z maslom ali margarino.

Če so nam zarjavele klešče, jih namakamo v vreli vodi z malo olja. Zarjavel ključ namakajte en dan v terepentinu, potem obrišite. Nož lahko nabrusimo tudi ob spodnji del porcelanastega krožnika.

Škarje, ki se zatikajo popršite s sprejem za pečico. Pustite delovati, obrišite s krpo. Če so tope, z njimi prerežite v brusni papir ali alu folijo.

Vijaki v lesu dobro držijo, če jih premažemo s prozornim lakom za nohte. Enako velja za male vijake pri okvirjih očal. Razrahljane vijake vzamemo ven, zadelamo luknjo z vžigalico, odlomimo predolg ostanek vžigalice in vijak privijemo nazaj. Druga možnost je,da ga oblepimo s selotejpom, ovijemo z navlaženim časopisnim papirjem ali ovijemo s sukancem.
Luknje od zidnih vložkov zadelamo z belo zobno pasto in višek pobrusimo. Luknje postanejo skoraj nevidne.

Vijake lažje zabijemo, če jih prej pomočimo v tekoč vosek. Če želimo zabiti žebelj v omet, na tisto mesto nalepite kos prozornega lepilnega traku, da se omet ne bo drobil.

Čopiči ostanejo mehki, če jih spremo po uporabi s šamponom.

Tapete odstranimo tako, da jih najprej namočimo v mešanico 1:1 kisa in vode. Tapete rešetkasto narežemo, da se vlaga lažje vpije. Pustimo delovati nekaj minut, da odstopijo. Če ne, jih še enkrat navlažimo z vodo, v katero smo dodali malo detergenta.

Mavec in mavčni omet se bo strdil počasneje, če ga zamešamo s kisom namesto z vodo.
Preden začnemo barvati okenske okvirje namažimo stekla z milom, da bomo z njih lažje očistili barvo.

Pločevinke z ostanki barve zaprite in postavite na glavo, da se barva ne bo zasušila. Pleskarski valj lahko med pleskanjem shranjujemo v plastični vrečki ali alu foliji, da nam ga ni potrebno vsakokrat prati. To velja le nekaj dni med pleskanjem in ne za daljše shranjevanje. Po pleskanju postavimo v prostor posodo z raztopino soli, da se vonj po barvi hitreje odpravi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar