
Barva hrane nam signalizira, kakšni vitamini in minerali se skrivajo v njej. Zato je pisan obrok, barvita oziroma pisana hrana, ne le paša za oko, ampak je tudi bolj zdrava.
Rumena in oranžna hrana je
najpogostejša v hladnih dneh ( agrumi,
korneček, buče
hokaido). Vsebuje veliko C vitamina in
betakarotena. Oba sta močna
antioksidanta.
V rdeči barvi se skriva
likopen in
antocianin. Veliko ju je v rdečem radiču in rdečem zelju, pa tudi v
zamrznjenih malinah in jagodah.
Zelena barva Vsebuje veliko vitamina C in klorofila.
Najpogostejša zelena zimska hrana je
sestavljena iz motovilca,
endivje, ohrovta, brokolija.
V modri in vijoličasti barvi se skriva veliko
antioksidantov, vendar je ta
barvna skupina pozimi zelo slabo zastopana. Največkrat uživamo p
lodove, ki smo jih
zamrznili poleti kot so borovnice, maline, temno grozdje (
Portugalka)
Ni komentarjev:
Objavite komentar