Fosil

Fosil

4. februar 2011

GOBE

Po naravi so rahlo hladen, po okusu sladke. Gobe so težko prebavljive. Nevarnost za zdravje pa predstavlja tudi to, da v sebi kopičijo veliko težkih kovin in radioaktivne snovi. Uživamo jih poredko in v manjših količinah.

Gobe vsebujejo veliko beljakovin, zato jih nekateri imenujejo kar meso iz gozda. Količina beljakovin pri suhih gobah se poveča za 36%, pravo vrednost pa jim dajo še dodatki kot so jajca ali mleko. Gobe so težko prebavljive, zato jih uporabljajmo bolj kot začimbo. Gobe so bogate z rudninami kot so: železo, kalcij, fosfor, natrij, vitamini B1, B2, D in niacin. Sveže moramo vedno narezati na tanko ali sesekljati. Škodijo nam gobe, ki so nabrane v vlagi, stare, neustrezno hranjene. Gobjih jedi ni priporočljivo pogrevati ali hraniti za naslednji dan. Gobe pripravljamo na veliko načinov kot samostojne jedi, v juhah, omakah, jih pražimo ali ocvremo.

Gobja omleta: 8 jajc, 2 dl smetane ali mleka, sol, poper, 2 žlici masla. Jajca razvžvrkljamo s smetano ali mlekom, začinimo in zlijemo na vročo maščobo. Pečeno omleto nadevamo s praženimi gobami, ki smo jih pripravili tako: 500 g svežih gob popražimo na olju in čebuli. Posolimo, popopramo, vmešamo 2 žlici smetane in žlico sesekljanega peteršilja.

Za vlaganje gob izberemo samo zdrave in mlade gobe. Vložimo jih lahko v olje ali kis. Očiščene gobe kuhamo v slani vodi 5 minut, nato jih odcedimo, stresemo v čiste pasterizirane še vroče kozarce in zalijemo z vrelim kisom in takoj zapremo s pokrovčki.

Če jih želimo vložiti v olje, jih najprej kuhamo 10 minut v mešanici vode in kisa 2:1, potem jih osušimo na krpi. Nalagamo jih v kozarec po plasteh in jih sproti zalivamo s hladnim oljem. Gobam dodamo kot začimbe nekaj zrn popra, vejico rožmarina in lovorjev list.

Gobe v olju ali kisu pustimo odležati vsaj mesec dni v shrambi, preden jih porabimo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar