Fosil

Fosil

3. februar 2011

NARAVNO ČIŠČENJE IN PRIHRANKI

Namesto, da bi čistila kupili posebej, jih lahko pripravimo iz sestavin, ki jih že imamo običajno doma. Tako prihranimo kakšen Evro ali dva in hkrati manj zastrupljamo svoje neposredno okolje-svoj dom. Sledovi čistil namreč ostajajo na tleh, omaricah, lijakih, banah itd., naši otroci pa se plazijo in igrajo po tleh, prijemljejo vse površine. Tudi sami se teh površin dotikamo dnevno. Premislimo, preden uporabimo agresivna čistila, saj tudi stik z njimi med čiščenjem ni priporočljiv. Zaščitimo se s plastičnimi rokavicami, a še vedno vdihujemo kemikalije. Poiščimo boljše načine čiščenja. Zgledujmo se po svojih babicah. Pripravimo si čistila doma.

Univerzalno čistilo dobimo, če zmešamo kis, pralno sodo, limon sok in nekaj kapljic sivkinega olja. Kis je odličen za čiščenje oken in odstranjevanje madežev. Vodni kamen lahko odstranimo v straniščni školjki tako, da nanesemo zmes iz moke in kisa, pustimo učinkovati, potem zdrgnemo z metlico. Pomaga lahko tudi olje čajevca ali mešanica boraksa in dve skodelici belega kisa. Pustimo nekaj časa in zdrgnemo. Preproge lahko očistimo madežev z belo glino ( kaolin) iz katere naredimo gosto pasto s soljo, otrobov in vode. Premažemo madeže in po 24 urah posesamo. Madeže rdečega vina odstranimo s tekstila tako, da jih podrgnemo z gobico namočeno v beli vinski kis. V zamašen odtok vlijemo deciliter sode bikarbone in jo prelijemo z decilitrom kisa za vlaganje. Po nekaj minutah splaknite z vročo vodo. Plesni na zidu se znebimo tako, da poškropimo zid z mešanico boraksa, vode in limone ter jo pobrišemo s krpo. Mešanica nageljnovih žbic, kajenskega popra in poprove mete in čilija prepodi miši in mravlje. Uporabite lahko tudi posušeno limonino lupinico, ki jo posipate po stezi, po kateri hodijo mravlje. Psom in mačkam preženemo bolhe s kapljico olja iz čajevca, ki jim ga kanemo za tilnik in vtremo.

Čistilo za kad pripravimo tako,d a zmešamo 1 skodelico sode bikarbone in pol skodelice naravnega mila ter dodamo dve žlici kisa in nekaj kapljic olja čajevca. Pred uporabo steklenico dobro pretresemo.

Čistilo za leseno pohištvo: stisnimo sok ene limone in ga zmešamo s čajno žličko olivnega olja in prav toliko vode. Čistilo namažemo na površino, počakamo 5 minut in obrišimo s krpo.

Detergent za pomivalni stroj: Zmešamo 4 dele sode bikarbone, en del citronske kisline in navadno sol. V prostor za tabletko v pomivalnem stroju dajte 1-3 jedilne žlice čistila. Za boljši učinek lahko dodate še žličko navadnega tekočega detergenta za pranje posode. Sodo bikarbono lahko nadomestite z navadno sodo, ki je še bolj alkalna.

Poceni sodo bikarbono pakirano po 1/2 kg dobite v Spinu.

Recepti povzeti po Suzani Plut.

Ni komentarjev:

Objavite komentar