Fosil

Fosil

6. julij 2011

ČUDEŽ BIOIDENTIČNIH HORMONOV

Michael E. Platt, dr. med. je napisal šokantno knjigo, ki je prejela vrsto uglednih nagrad s področja zdravja kot so: Nagrada za knjigo leta o zdravju za leto 2008 , Nagrado za najboljšo knjigo s področja alternativne medicine, 2008; Ippy 2008; USA best book 2007 za področje alternativne in splošne medicine.

Duh knjige:
"Zdravniki predpisujejo zdravila, o katerih ne vedo dosti. Dajejo jih ljudem, o katerih vedo še manj, in sicer za bolezni, o katerih pa ne vedo prav ničesar." ( Voltaire)

Bioidentični hormoni lahko naredijo čudež za vas, a obrnite se na zdravnike, dr. medicine, da vam jih predpišejo na podlagi izvidov krvi ali sline, da bi lahko dobili prave hormone v pravi količini, da popravite neravnovesje v telesu.

Vsi naravni hormoni niso bioidentični hormoni. Primer Premarin je naraven hormon, ker ga pridobijo iz urina brejih kobil, vendar ni bioidentičen. Avtro pravi, da je primeren za konje, ne pa za ljudi. Bioidentičen pomeni hormonski nadomestek, ki ima ENAKO biokemično zgradbo kot hormon, ki ga proizvaja človeško telo. Farmacevtske družbe pridobivajo bioidentične hormone iz soje ali jama in jih v obliki praškov dostavljajo lekarnam, kjer iz njih naredijo mazila, kapsule, gele, pastile, svečke. Če je hormon bioidentičen, še ne pomeni, da je varen. Hormoni so izredno močne snovi, ki jih je treba uporabljati z razumom.

Bioidentičen progesteron je naravno zdravilo proti depresiji in je termogeničen, kar pomeni, da pomaga pri izgorevanju maščob, saj pomaga ščitnici pri boljšem delovanju. Preprečuje tudi pretirano nastajanje inzulina, glavnega hormona, ki ustvarja maščobo in skrbi, da se ta uskladišči v telesu. Progesteron v glavnem izbojša presnovo in nas zaščiti pred škodljivimi učinki estrogena, za katerega danes že obstaja veliko študij, ki dokazuje povezavo med rakom in dodajanjem estrogena . Progesteron odlično vpliva na živčna vlakna. Uporabljajo ga pri sladkornih bolnikih, ki trpijo za zaradi pekoči bolečin v stopalih. Nevropatija oziroma okvara živcev včasih izgine v treh dneh. Progesteron ugodno vpliva na multiplo sklerozo, saj imajo bolniki z MS povečan estrogen v telesu. Vpliva na krvne žile in popravi vso škodo, ki jo je naredil estrogen. Odpravlja menstrualne migrene, krče koronarnih arterij itd. Je eno najboljših sredstev za preprečevanje osteoporoze. Preprečuje raka na dojki, jajčnikov in verjetno tudi črevesja.

Ščitničnima hormona T4 in T3 zdravniki ponavadi ne posvečajo dovolj pozornosti. T3 vpliva na 90% delovanja ščitnice. Ponavadi zdravila za ščitnico vsebujejo hormon T4, ki ga pa telo v jetrih pogosto ne zmore spremeniti v T3, da bi uspešno delovalo. Nepravilno delovanje ščitnice ima veliko simptomov. Pridobivane telesne teže, suha koža, težave z nohti, nizka telesna temperatura, lenobnost in apatičnost, težave s spominom, krvni strdki med menstruacijo: Nesposobnost zgorevanja maščobe lahko pripišemo nezadostnemu delovanju ščitnice. Izvidi delovanja ščitnice se dostikrat presojajo samo na podlagi prisotnosti hormona T4. Pri preiskavah bi morali biti pozorni na raven prostega T4, prostega T3 in TSH. Ljudje s pomanjkanjem pozornosti in hiperaktivnosti ( ADHD) imajo pogosto nizko raven ščitničnega hormona in nizko ravne progesterona.

Fibromialgijo, ki jo povzroči tiščanje jeze v sebi in s tem povezana mišična napetost, ki povzroča kopičenje mlečne kisline in s tem hudo utrujenost lahko preprečimo z globokim dihanjem. Globoko dihanje sprosti mišice in spodbuja limfni pretok, ki odplavlja strupe iz telesa, med drugim tudi mlečno kislino. Pogoj pa je, da uživate dovolj vode.

dr. Platt se sprašuje, če odmerki dodatnega kalcija ne spodbujajo kalcifikacije oziroma otrditev arterij? Zdravniki z zaviralci kalcija zdravijo bolezen koronarnih arterij in odpravljajo nizek krvni tlak. Kalcij spodbuja izločanje želodčne kisline, kar lahko povzroči vnetje sluznice požiralnika. Kalcij spodbuja nastanek raka prostate in ledvičnih kamnov. Magnezij je neprimerno pomembnejši od kalcija in morali bi ga jemati 2-3 več kot kalcija, okoli 1.000 mg dnevno zaradi osteoporoze. Hormoni, ki vplivajo na zdravje kosti pa so testosteron, progesteron, estrogen in DHEA ( dehidroepiandosteron). Dr. Platt predvideva, da je osteoporoza povezana z nizko ravnjo progesterona in testosterona. Ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete so zato bolj ogrožene. DHEA skrbi za ravnotežje med estrogenom in testosteronom. Z leti ga je v telesu vse manj. Pomemben je za preprečevanje srčnih obolenj, osteoporoze, raka prostate in raka dojke. DHEA je kazalnik staranja. Ljudje z najvišjo ravnijo hormona DHEA živijo najdlje. Jemanje tega hormona izboljša splošno počutje, umsko in telesno zdravje, izboljša spomin, ublaži potrtost, spodbuja imunski sistem, ublaži sindorm kronične utrujenosti, ugodno vpliva na avtoimunske bolezni kot so lupus, ulcerozni kolitis, revmatoidni artritis. Ljudje z veliko DHEA so manj dovzetni za Parkinsovo in Alzheimerjevo bolezen. Kadar ima človek težave u ravnijo estrogena in testosterona, lahko uporabimo obliko DHEA, ki se imenuje 7-keto DHEA. Ta oblika se ne spremeni v estrogen ali testosteron. Pripravek se dobi brez recepta, dnevni odmerek je 100 mg. raven DHEA zelo zniža stres. Ponavadi imajo taki ljudje tudi zelo nizko raven progesterona.

Za hormonsko ravnovesje je pomemben vitamin D. Je zaviralec ACE, preprečuje 26 oblik raka, vključno z rakom trebušne slinavke, celo uničuje rakave celice in pomaga zniževati krvni tlak. Preprečuje gripo, pomaga preprečiti multiplo sklerozo, razpoloženjske motnje in Alzheimerjevo bolezen. Izredno pomemben je za zdravje kosti. Za zdravljenje osteoporoze se priporoča dnevni odmerek 10.000 IU vitamina D3. Preventivni odmerek je 5.000 IU vitamina D3. Pri osteoporozi je še pomembne vitamin K. Ta omogoča, da kalcij iz krvnih žil pride v kosti. Dr. Platt priporoča odmerek 10.000 mcg vitamina K1/K2 na dan. Stroncij je mineral, ki je najboljši za krepitev kosti.

M- E: Plat, dr.med: Čudež bioidetičnih hormonov, Ara, 2011

Ni komentarjev:

Objavite komentar