Fosil

Fosil

6. julij 2011

HOLESTEROL

Zadnja odkritja oziroma raziskave so pripeljala do tega, da so pokazale, da je srčni infarkt pogostejši pri ljudeh z nizko stopnjo holesterola, ne pa visoko vrednostjo skupnega holesterola. Tukaj se je pojavilo vprašanje, če ni torej pomembnejše, ali holesterol oksidira ali ne, kot pa raven holesterola? Imamo dve vrsti holesterola LDL in HDL. V bistvu gre za lipoproteine, ki po telesu prenašajo holesterol. Oba sta nujna za zdravje. LDL slovi kot slabi in škodljivi holesterol, ker lahko oksidira in poškoduje sten ožilja oz. koronarne arterije. HDL velja za zdravo obliko holesterola, ki preprečuje oksidacijo LDL. Se pravi, višji je HDL, bolje je. Če ima nekdo visoko raven LDL in nizko HDL te visoko raven trigliceridov, kar so znaki sindorma X, lahko zniža raven skupnega holesterola z znižanjem inzulina. Sindrom X se imenuje hiperinzulinemija ali visoka raven sladkorja v krvi. Inzulin poskrbi, da se sladkor znajde v maščobnih celicah, kjer se spremeni v maščobo. To pa je gorivo za nastajanje holesterola. Z leti se raven hormonov zmanjša, večina pa jih nastaja prav s pomočjo holestrola, zato je morda povišanje holesterola v starosti samo posledica manjše prisotnosti hormonov. Če je tako, bi se holesterol znižal ob uživanju bioidentičnih hormonov.

Ne obstajajo dokazi, da bi znižanje ravni holesterola prispevalo k preprečavenju bolezni koronarnih arterij. Obstaja neprimerno pomembnejši dejavnik tveganja- raven homocisteina. Raven homocisteina znižamo s kombinacijo treh oblik vitaminov vitamina B. folne kisline, Vitamina B 12 in B6, ki ji dodamo trimetilglicin.

Naslednji dejavnik tveganja, ki mu uradna medicina ne posveča veliko pozornosti pa je C-reaktivni protein C-RP. Ta snov je pokazatelj vnetja v koronarnih arterijah, gre za stanje, ki je posledica pojava oblog na žilah in krvnih strdkov. Pri ženskah s povišano ravnjo C-RP obstaja veliko tveganje za nenadno smrt. C-RP je neprimerno nevarnejši kot visoka raven holesterola LDL.

Vir: dr. med. M.E.Platt: Čudež bioidentičnih hormonov, Ara, 2011.

Ni komentarjev:

Objavite komentar