Fosil

Fosil

22. januar 2012

ČEZMERNA TELESNA TEŽA

Največkrat je vzrok debelosti v tem, da ljudje ne ločijo med žejo in lakoto in med tekočino in vodo. Veliko ljudi poroča, da so drastično shujšali, ko so začeli uporabljati kot glavni vir tekočine vodo. Ponavadi pomaga pitje vode pred obrokom, ki vrne občutek za žejo oziroma telesu pomaga ločiti med žejo in lakoto. 85 % možganov sestavlja voda, 20% pretoka krvi je namenjeno možganom. Možgani so edini del telesa, ki je neprestano dejaven, za to potrebujejo energijo. Energija
se porablja tudi za izdelavo nevrotransmitorjev in njihov transport do živčnih končičev. Za zalogo energije uporabljajo možgani krvni sladkor. Telo lahko tvori hidroelektrično energijo v možganih le, če voda prehaja skozi celično membrano in vključi posebne črpalke, ki tvorijo energijo. V resnici mehanizem spominja na hidroelektrarne z zapiranjem rek z jezovi. Možgani torej za svoj obstoj rabijo dva mehanizma, prvi je presnova hrane in nastajanje sladkorjev, drugi pa preskrba z vodo in tvorba hidroelektrične energije, ki je potrebna za transport vzdolž živcev v različne dele telesa. Sladkor dobimo na dva načina iz sladkorja, škroba in beljakovin in iz zalog škroba, beljakovin in maščob v telesu, katerega predelava poteka v jetrih. Če v krvi ni dovolj sladkorja, ga začnejo izdelovati iz zalog in regulirati jetra. Pri telesni aktivnosti se začne s pomočjo hormonsko občutljivih encimov lipaze razgrajevati maščobe. Raziskave so pokazale, da ostanejo encimi dejavni še 12 ur po enourni hoji. Ko mišice začno uporabljati maščobe, je več sladkorja na voljo možganom. Pri vseh dietah je zato nujno treba vključiti fizično aktivnost ter pijte vode. To nam bo šele res očistilo žile.

Paradoksalno je, da so raziskave potrdile, da dietne pijače s kofeini in sodo redijo. Umetna sladila imajo malo kalorij, a povzročajo ravno nasproten učinek. Ljudje, ki zamenjujejo tekočino in vodo, ponavadi potrebe po vodi zamenjajo s pitje dietni pijač. Kofein deluje neposredno na možgane in ledvica in pospešuje izločanje seča, skratka je diuretik oz. dehidracijsko sredstvo, zato so ljudje, ki pijejo cole še bolj in neprestano žejni. Vendar sklepajo, da so to impulzi lakote, da so lačni, ker so popili že dovolj tekočine. Tako mešajo žejo in lakoto in se redijo. Še posebej je nevarno umetno sladilo aspartam, ki se v prebavilih razgradi na aminokislini aspartat in fenilalanin in metilni alkohol oz. formaldehid, za katerega proizvajalci pravijo, da ga jetra spremenijo tako, da je za organizem nenevaren. Aspartam je pri poskusih na podganah povzročil raka na možganih. Aspartat kot deluje vzpodbujajoče na spolne organe in dojke, nenehna stimulacija pa je lahko škodljiva in sumijo, da lahko povzroča raka. Danes raziskave resno povezujejo motnje pozornosti in agresivnost z uživanjem pijač z umetnimi sladili.

Možganski odziv na sladek okus, je pogojni refleks in možgani pripravijo jetra na sprejemanje sladkorja oz. nove energije. jetra ustavijo izdelavo sladkorja iz zalog in se preusmerijo na shranjevanje metaboličnega goriva iz krvi. Če sladkemu okusu ne sledijo hranila, pa se bo pojavila želja po hrani. Več je sladkega okusa brez kalorij, večja je želja po prekomernem hranjenju, ki lahko traja tja do 90 minut po zaužitju cole. Tudi voda z okusom, ki so ji oddana sladila in ekstrati ni enaka po svojih lastnostih vodi in je ne more nadomestiti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar