Fosil

Fosil

22. januar 2012

Dispeptična bolečina-ZGAGA

Dispeptična bolečina ali po domače zgaga se šele v najnovejših odkritjih, predvsem po zaslugi dr.Batmanghelidja obravnava kot posledica kronične dehidracije telesa. Pravzaprav je telesni znak žeje, podobno kot suha usta. Posledično tudi gastritis ali vnetje želodca in vnetje dvanajstnika. Leta 1983 je bilo objavljeno poročilo o ozdravljenju 3000 bolnikov z dispeptičnimi bolečinami, ki so izginile po zadostnem pitju vode 8 2, do 2,5 l na dan). Akutni abdomen pomeni, da bolnikov trebuh popolnoma otrdi, ker se predre vneta razjeda in kislina se prežre skozi razjedo in razlije po drugih bližnjih organih.

S poskusi je potrjeno, da voda, ko jo popijemo takoj preide v črevo in se absorbira. Po 30 minutah sluznična plast želodca izloči približno enako količino vode, ki prenikne iz tkiva in pride v želodec, z namenom, da bi sodelovala pri razgradnji hrane. Presnova trde hrane je odvisna od vode. Med hrano se primeša kislina, aktivirajo se encimi, hrana se predela v kašo, ki odteče v črevo, kjer se prebava nadaljuje.

Notranjo plast želodca prekriva sluz, ki je sestavljena v glavnem iz vode 98% in 2%, ki jo vežejo. Celice pod sluzjo izločajo natrijev bikarbonat, ki ostane v vodnem sloju. Ta zaščitni plašč ( bikarbonat) ustavi kislino oziroma jo nevtralizira, ko se skuša kislina preiti iz želodca skozi varovalno plast. Reakcija sproži nastanek soli (natrij iz bikarbonata) in klor iz kisline se povežeta v natrijev klorid). Preveč soli, naredi sluznico manj homogeno in omogočijo, da kislina naredi razjedo, ki povzroči bolečino. Skozi dehidrirano sluznico lažje prehaja kislina. Voda je torej edini naravni zaščitni vir pred želodčno kislino od spodaj navzgor ( iz podlage). Zdravila kot so antacidi vežejo kislino iz želodca, da ne naredi še večje škode in zato niso učinkoviti pri varovanju sluznice. POZOR: Antacidi, ki vsebujejo aluminij so nevarni. Znanstveno so dokazane povezane med povečano količino aluminija v telesu in nastankom Alzheimerjeve bolezni. Dr.Batmanghelidj pripisuje kot osnovnemu vzroku za nastanek te bolezni kronično dehidracijo telesa. Šele na drugem mestu je aluminij. V Z državah ponekod uporabljajo aluminijev sulfat za prečiščevanje vode v mesenih vodovodih. Če niste sigurni, kakšno vodo pijete, uporabite aqua C filter napravo.

Naravni proces izločanja vode skozi sluznični sloj je način izpiranja tega sloja zaostalih solnih usedlin. Ne le da, se sluz (re)hidrira, ampak voda omogoča izločanje nove sluzi, ki ustvari zaščito želodca. Ob primerni prehrani in dovolj vode, se bo razjeda sama zacelila.

Ni komentarjev:

Objavite komentar