Fosil

Fosil

14. november 2012

ZAČIMBE IN NJIHOVA UPORABA V HRANI


*MAJARON* : uporabljamo ga za rižote, juhe,obare, sv. meso in perutnino.
Mešamo ga z ostalimi začimbami, razen z origanom. Dodajamo ga mesnim masam in nadevom.

*TIMIJAN* : dodajamo ga jedem na žaru, telečjemu mesu,gobam, jagenjčku ,divjačini in kozličku. Z njim kuhamo, obaro,rižoto, raguje ter omake za divjačino ali omake za zgoraj navedeno meso. Doziramo ga previdno, saj je to zelo močna začimba.

*BAZILIKA* : je začimba, ki jo v večini dodajamo v juhe, zelenjavne jedi, paradižnikove omake, zel. narastke ter jedi iz gov. mesa. Uporabljajmo jo previdno, sodi med močne začimbe.

*ORIGANO* : uvrščamo med začimbe, ki jih uporabljamo za :
paradižnikovo omako, zelenjavne juhe in jedi, morske jedi in pizze. Origano se največ uporablja v Italijanski kuhinji. Dodamo ga lahko tudi pečeni raci in goski.

*ROŽMARIN* : v večini uporabljamo za perutnino (piščanci,race, Gosi in purani ). Dodajamo ga jedem iz divjačine, ter je osnovna začimba za marinado divjačinskega mesa. Ribe in ostale morske jedi pa brez rožmarina ne morejo biti okusne, kot sicer. Uporabljajte ga nežno, je zelo močnega okusa!!

*ŠETRAJ* : ima najraje obare,enolončnice in pa zelenjavne jedi. Skuhamo ga z sladkim zeljem,krompirjevo juho in kromp.golažem. Ne pozabimo še na fižolove juhe. Šetraj je začimba naših babic.

*LOVOR* : njegove liste dajemo v vse vrste juh, jedi iz stročnic in v enolončnice.

*KUMINA* *ML.*: se uporablja pri sv. mesu, za pečenke, zrezke, omake, solate (zeljnata sol.,rdeča pesa), ter pri zelenjavnih jedeh kot so dušeno sladko zelje, ohrovt, zel. narastki.

*MUŠKATNI OREŠČEK ML.*: je nepogrešljiva začimba vseh zelenjavnih narastkov, zel. juh, bešamela in ostalih belih omak. Potresemo ga tudi po sv. pečenki in tako obogatimo njen okus.

*BELI POPER ML.* : za razliko od črnega ne peče ampak doda jedi okus.
Uporabljamo ga za zelenjavne čiste in kremne juhe, solate, bele omake in sadje.

*ČRNI POPER ML.*: potresemo ga v pikantne jedi, golaže, enolončnice, temne mesne omake in na divjačino, zajca ter perutnino.

*RDEČA SLADKA PAPRIKA* : Z njo potresemo sv. meso( pečenko,kotlete in perutnino), dodamo jo mesnim jedem in omakam (golaž, paprikaš), jedem iz stročnic in nekaterim zelenjavnim jedem. Z mešanjem paprike in moke lahko obarvamo juhe, omake, enolončnice.


Ni komentarjev:

Objavite komentar