Fosil

Fosil

30. december 2007

BEZEG, ČRNI (Sambucus nigra L.)

DRUŽINA: KOVAČNIKOVCI
Druga imena: beza, bažovina, bezdjina, bezl, bezovec, zobovec, zovina
Značaj cvetovi in jagode: grenak, suh, hladen, mlace sladek; lubje: broče, grenko, suho.
Uporabni deli: cvetovi, zrele jagode, listi kot insekticid.

ZNAČILNOSTI: Črni bezeg je grm, ki zraste tudi do 11 m visoko. Cveti junija in julija. Cvetovi so rumenkasto beli, v ploščatih pakobulih. Plodovi so črno vijolične jagode, ki vsebujejo rdeč sok. Cvetovi močno dišijo, listi pa so grenki.

Junija in julija nabiramo cvetove in liste, septembra in oktobra pa jagode.

UČINKOVINE: Kalijev nitrat, eterična olja, glikozidi, flavonoidi, tanini, saharoza, učinkovina, ki vpliva na količino sladkorja v krvi. Vitaminov ima še enkrat več kot na isto količino jabolko. 100 g jagod vsebuje preko 800 mg rudnin. Glikozid sambunigrin, iz katerega pri razgradnji nastane manjša količina cianovodikove kisline. Ta glikozid se med zorenjem in toplotno obdelavo razgradi v neškodljive sestavine. Jagode pred uporabo prevremo oz. segrejemo do vrelišča i uporabimo z vodo, v kateri smo jih kuhali, vred. Zelene jagode vedno odstranimo s kobulov.

KAJ ZDRAVI: V zdravilne namene uporabljamo bezgove jagode in cvetove, redkeje skorjo in korenino. Od korenine je uporabna samo srednja zelena plast. Jagode so bogate s C vitaminom, kalijem in sadnimi kislinami. Cvetovi vsebujejo eterična olja, glikozide, flavonoide, tanine, rastlinsko sluz. Flavonoidi imajo antibiotičen in diuretičen učinek. Pomaga pri sladkorni bolezni (čaj iz listov), čisti kri, poparek iz cvetja pospešuje potenje, je diuretik, zdravi prehladna obolenja dihal, lajša glavobole. Blaži katar, kašelj, astmo, gripo, bronhitis, začetno pljučnico, oslovski kašelj, ošpice, škrlatinko, putiko, išias, revmo. Pomaga pri zdravljenju modric, zvinov in ozeblin. Mazilo naj bi bilo učinkovito celo pri zdravljenju tumorjev. Bolgarski znanstveniki (1999) so ugotovili, da bezgovi pripravki delujejo na virus herpesa, ki povzroča herpes na ustnicah in na virusa gripe tipa A in B, zadnje raziskave pa dopolnjujejo, da vplivajo na vse tipe gripe. Če ga vzamemo na začetku okužbe, močno skrajša čas bolezni. Blaži torej vse simptome gripe, vročino, zamašen nos, sinuse, zmanjša sluzi pri senenem nahodu, sinusitisu in vnetju srednjega ušesa.

Korenine pomagajo uničevati mrčes kot so uši. Jagode odvajajo vodo iz telesa, večajo apetiti, zavirajo razvoj mikroorganizov.

PRIPRAVA IN UPORABA
V zdravilne namene lahko uporabljamo liste, lubje kot odvajalo in bljuvalo ter diuretik, cvetove in plodove.

Čaj iz bezgovega cvetja proti prehladu: cvetje prelijemo s kropom (z eno skodelico eno žlico suhega cvetja), pustimo 15 minut, precedimo, dodamo sok bezgovih jagod in med. Proti hripavosti, kašlju, nahodu, katarju v žrelu in sapniku. Pomaga tudi pri bolečinah v ušesu in trganju v glavi.

Čaj iz bezgovih cvetov je preizkušeno domače zdravilo proti vročini, kar je posledica potenja. Kura z bezgovim čajem zmanjšuje oziroma odpravlja edeme in kamne v sečnem mehurju. Traja 4 tedne, pijemo po 4 skodelice na dan.

Čaj iz cvetov čisti kri. Preprečuje neprijeten zadah telesa. Čaj iz listov bezga in oreha pomaga pri nespečnosti. Čaj iz listja in lubja pomaga pri zaprtju in uhajanju vode.

Ohaljen poparek iz cvetov uporabljajo za spiranje vnetih ali ranjenih oči.

Bezgovo vino iz zrelih plodov: enako količino vode in jagod kuhamo pol ure. Zmes spasiramo oz. pretlačimo skozi sito, dodamo sladkor ali med in ½ litra lahkega rdečega vina.

Bezgove jagode naberemo, posušimo na papirju ali dokončno v pečici. Žvečimo trikrat na dan po 10 jagod za ohranjanje zdravega črevesja. Sok iz jagod uporabljamo pri gripi in prehladih. Tudi jagode kot cvetovi znižujejo vročino, raztapljajo sluz in krepijo imunski sistem.

Medeno bezgovo vino: 5 l vode, 2 litra bezgovih jagod, 1, 5 kg medu ali sladkorja in košček kvasa. ( 1 žličko). Zrel jagode oberemo s pecljev in jih s 3 litri vode segrejemo do vrelišča. Odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi. V mlačno tekočino vmešamo med. Prelijemo v veliko stekleno posodo, dodamo vzhajan kvas ( kvas, žlička sladkorja, mlačna voda) in narahlo pokrijemo ter pustimo 4-5 dni. Nato pretočimo v vrelno posodo, namestimo vrelno cev in pustimo še 3-4 tedne. Če želimo močnejši bezgov okus, jagode pustimo v posodi, drugače pa jih že pred namestitvijo vrelne cevi odstranimo tako, da tekočino pretočimo. Vino po končanem vrenju ločimo od usedline, pretočimo v steklenice in uživamo po požirkih.

Bezgov sirup: Zrele jagode zmečkamo in iz njih skozi krpo stisnemo sok. Lahko pa uporabimo električni sokovnik. Na pol litra dodamo 1/2 kg sladkorja ali medu, sok, dveh limon in mešamo toliko asa, da se med stopi. Nalijemo v manjše steklenice in shranimo na hladnem ali hladilniku. Sirup pijemo razredčen z vodo ali pa ga dodajamo jedem.

Sok iz bezgovih jagod: 3 kg bezgovih jagod potrgajte s pecljev , operite, mokre stisnite v sokovniku. Sok kuhajte eno uro in sladkajte s 1/2 kg sladkorja, medom ali hruškovim sirupom. Sok prelijte v čiste steklenice in shranite na temnem mestu. Po potrebi vzemite nekajkrat na dan po eno žlico. Podobno pripravimo sirup iz svežega bezgovega cvetja.

Sok iz bezgovih cvetov so za beljenje kože in odpravljanje sončnih peg še zlasti cenile ženske v 18. stol.

Kopel: v kopel nasujemo cvetove ali pa dodamo bezgov čaj. Pomaga pri mastni in nečisti koži. Druga varianta je, da laneno vrečko napolnimo z dvema prgiščema svežih
cvetov in jo potopimo v vodo. V tej vodi se kopamo 10 minut.

Krema: Krema blagodejno vpliva na opečeno kožo, oriporočao jo tudi za mazanje razpokanih rok in ozeblin.

Bezgov kis: prgišče bezgovega cvetja namakamo 2 tedna v dveh skodelicah belega vinskega kisa, kis precedite v steklenice in pijte po kozarec na dan. Bel vinski kis lahko zamenjamo z jabolčnim kisom. Bezgov kis lajša bolečine pri protinu. Drug recept za pripravo bezgovega in drugih sadnih kisov: 2-3 kg povsem zrelih bezgovih jagod damo v večjo posodo in jih zmečkamo ter prelijemo s 5 litri vode, v kateri smo raztopili 1 kg sladkorja. V tekočino vmešamo kozarec vode, v katerem smo raztopili košček kvasa. Če nismo sigurni, da so vse jagode zrele, jih prelijemo z vročo vodo. Pustimo sati 5 dni, potem tekočino odlijemo in se ravnamo po splošnih receptih za kise. Kis lahko pripravimo tako tudi iz suhega sadja. (suhe slive, smokve, dateljni,marelice, rozine. ",5 kg suhega sadja namočimo v3 litre vode čez noč , naslednji dan sadje brez tekočine zmeljemo, zmes dodamo nazaj v tekočino in prilijemo še 2 litra vode.Dodamo kvas,, pokrijemo, pustimo vreti nekaj dni. Tekočino odlijemo in delamo z njo po splošnem receptu za kis.

Marmelada: 2 kg jagod pretlačimo in kuhamo z nekoliko vode. Dodamo ½ kg sladkorja. Ko izpari tekočina, z marmelado napolnimo kozarce.

Ocvrto bezgovo cvetje: pripravimo testo kot za palačinke, ali samo stepemo jajce, rahlo osolimo in vanj pomakamo bezgovo cvetje. Na hitro ocvremo na vročem olju.

Koruzni kruh z bezgovimi cvetovi:

V dveh žlicah toplega mleka raztopimo 30 g kvasa, dodamo žličko medu in žličko moke. 3 dl mleka zavremo z njim poparimo 300 g koruzne moke, ki ji potem dodamo 700 g bele moke. Solimo, dodamo kvasec in 3 dl tople vode, da zamesimo srednje trdo testo. Pokrito vzhajajmo 90 minut. Vzhajanemu testu dodamo 150 g svežih bezgovih cvetov in znova premesimo. Damo v oglat pekač, na peki papir, tako da testo sega do 3/4 pekača. Vzhajamo še 1 uro. Testo poškropimo z vodo in damov ogreto pečico na 210 stopinj. Ko kruh porumeni, znižamo temperaturo za 30 stopinj. Pečemo 45 minut.


Bezgovo drevo so povezovali s čarovnicami, češ, da v njih prebiva duh čarovnic, zato se jih niso upali posekati. Črni bezeg so v srednjem veku uporabljali za medicino in čarovnije, od tod je dobil bezeg ime Frau Holle (Hulda), ki ga povezuje z boginjo smrti. Rečejo mu tudi hudičev les, po bibliji naj bi se Juda obesil na vejo črnega bezga.

Mlada stebla, ki so jim odstranili strupen stržen, so uporabljali za izdelavo piščali.

Opozorilo:
Novejša spoznanja svetujejo previdno uporabo v zmernih količinah s prekinitvami. Pri pravilni uporabi cvetov ne poznamo nobenih stranskih učinkov. Bolniki s slabim srcem morajo biti previdni pri potilnih kurah. Surov bezeg (jagode) je nekoliko strupen, zato ne jejmo nikoli surovih jagod. Za pripravo sokov in marmelad nabiramo le zrele plodove, ki jim odstranimo peclje. Strup se pri toplotni obdelavi porazgubi. Nosečnice in doječe matere naj se izogibajo uporabi črnega bezga.

Večja količina lubja ali korenin povzroča bruhanje, hude driske in vnetje črevesne sluznice, lahko pa tudi vnetje ledvic. Med nosečnostjo in dojenjem bezgovih pripravkov ne uporabljamo. Čezmerna uporab lahko povzroči izgubo kalija. Kljub v sledeh prisotnosti cianogenih glikozidov v bezgu, ni podatkov o škodljivih stranskih učinkih.


David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
dr.Katja Galle-Toplak: Zdravilna zelišča na Slovenskem
Naravna zdravila, MK; 2007
Dario Cortese: Naravni kis
Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010
Petra Kavšek: Gozdna kuhinja, Kmečki glas, 2013

3 komentarji:

  1. Zanima me, če se lahko iz cvetov pripravi sirup na enak način kot sirup s smrekovimi vršički, plast vršičkov, plast sladkorja...
    in v kakšne namene bi se ga uporabljalo?
    Anka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori

    1. Zaradi vsebnosti strupenih glikozidov je potrebno tudi cvetove
      toplotno obdelati. Posušene cvetove prelijete s kropom. Po petih menutah precedite. Če uporabite sveže cvetje, precedite po peih minutah. Čaj iz bezgovega cvetja krepi imunski sistem, zdravi simptome prehlada, učinkuje protivirusno in vzpodbuja potenje.
      Obkladki cvetnega poparka delujejo protivnetno.

      Izbriši
    2. Zaradi vsebnosti strupenih glikozidov je potrebno tudi cvetove
      toplotno obdelati. Posušene cvetove prelijete s kropom. Po petih menutah precedite. Če uporabite sveže cvetje, precedite po peih minutah. Čaj iz bezgovega cvetja krepi imunski sistem, zdravi simptome prehlada, učinkuje protivirusno in vzpodbuja potenje.
      Obkladki cvetnega poparka delujejo protivnetno.

      Izbriši