Fosil

Fosil

28. oktober 2008

ŽAJBELJ ( Salvia officinalis)

Druga imena: kadulja, šenovka, salva, vrtni žajbelj
Uporabni deli: listi, korenine, semena, cvetovi
Družina: ustnatice
Značaj: pekoč, grenak, hladi in suši.
Učinkovine: eterično olje, čreslovine, grenčine, salvoen, cineol, cimol, pinen, borneol, kafra, saponin, beljakovine, razne soli, estrogenske substance, saponini.
Zdravilni učinki: deluje protivnetno in protimikrobno,
proti vnetjem v ustih, grlu, okužbah dlesni, tonzilitisu in čirom ustih. Deluje še proti vnetju dihalnih organov. Ker blago suši uravnava potenje, če spijemo skodelico zjutraj in zvečer. Deluje proti krčem in vetrovom, stiska in krči tkivo, sprošča periferne krvne žile, zmanjšuje solzenje. Pomaga proti nočnemu znojenju in izločanju mleka. Pripravek dobimo tako, eno žličko žajbljevih listov prelijemo s skodelico mrzle vode in pustimo stati vsaj 7 ur. Deluje tudi proti vnetjem prebavil in mokril, pri ženskih boleznih, čisti kri, varuje pred kapjo, ugodno deluje pri ohromitvah. Uspešen je pri krčih, boleznih hrbtnega mozga, obolenju žlez in tresenju udov. Čaj čisti kri, zdravi bolna jetra, odpravlja napenjanje, znižuje raven krvnega sladkorja, povzroča izločanje žolča.

Žajbelj ima koristne učinke na duševnost, spomin, koncentracijo in razpoloženje. Najnovejše raziskave potrjujejo pozitiven zdravilni vpliv žajblja na Alzheimerjevo bolezen. Žajblju so dolgo pripisovali, da podaljšuje življenje, izboljšuje spomin pri starejših ljudeh, zato so ga sadili tudi na grobove, tako kot druge rastline s temi lastnostmi. V zdravilstvu je bolj uporabna škrlatna različica, ki je učinkovitejša od zelene. Zaradi estrogenov, ki jih vsebuje je žajbelj dober pri težavah v menopavzi.

Na Kitajskem uporabljajo korenino sorodne vrste kot krepčilo za poganjanje krvi , kadar pride do zastajanja in pri nekaterih vrstah menstrualnih bolečin ter težav s srcem. Velja tudi, da umirja in hladi, zato je uveljavljeno sredstvo pri ohlajanju pregretega srca in jeter. ( vrsta Salvia miltiorrhiza - dan šen). Raziskave so potrdile, da učinkuje dobro na srce, varuje jetra.


Nabiramo liste pred cvetenjem, ker so takrat najbolj zdravilni. Sušimo jih v senci, hranimo v zaprtih steklenih posodah. Žajbljev čaj pripravimo tako, da 2 žlici droge prelijemo z veliko skodelic vroče vode in pustimo mirovati 5 minut. Je odlično sredstvo prit vnetju grla, ustne in žrelne votline (grgramo) ter proti črevesnim in želodčnim težavam pri driski ali bruhanju deluje pomirjevalno. Zaradi grenkega okusa ga mešamo s kamilico ali pravim čajem. Pri visoki temperaturi pomaga zato, ker zmanjšuje znojenje in s tem morebitne dodatne prehlade. V ta namen skuhamo močnejši poparek 4 žlice druge na skodelico vode. V ljudskem zdravilstvu velja žajbljev čaj za zanesljivo sredstvo za izsušitev mleka pri doječih materah, ki želijo prenehati z dojenjem. Pripravki iz žajblja, ki jih grgramo, so najbolj idealno sredstvo proti vsem vrstam vnetja žrela. Uporabimo ga lahko tudi za spiranje ust pri težavah povezanih z razjedami v ustih ali vnetju dlesni. Zunanje ga uporabljamo tudi kot antiseptik, zaustavlja kri in zdravi rane. Notranje se koristi predvsem pri vnetjih prebavil, dihal in izločal. Lajša krče prebavil in deluje nanje vzpodbudno. Pri dihalih deluje kot balzam in pomirja astmatične napade. Zmanjšuje potenje in znižuje količino sladkorja v krvi. Pomaga sprožiti zaostalo menstruacijo in je koristen pri zdravljenju težav v menopavzi. Cenjen je tudi kot krepčilo za živce, saj hkrati pomirja in vzpodbuja živčevje. Pomaga pri glavoblu in srbečici. Sveže liste polagamo na pike insektov.


Sladkorni bolniki naj si pripravijo poparek v razmerju 1:1 j iz žajblja in rmana, ki ga pustimo stati 7 minut ter ga pijejo. Pri pikih žuželk položimo na mesto pika svež zmečkan list.
Pri začinjanju bodimo previdni, ker je žajbelj močna začimba, ki zlepa ne izgubi arome.
Žajbljev kis: pest travniškega žajblja namočimo v jabolčni kis. Pripravek uporabljamo za masažo nepokretnih bolnikov.
Juha z žajbljem: 30 svežih žajbljevih listov, 2 krompirja narezana na kockice, list zelene, čebula, lovor, 1 dl smetane, 2 skodelici goveje juhe in 4 skodelice vode. Vse razen smetane kuhamo skupaj 35 minut. Lovorov list odstranimo, ostalo spasiramo s paličnim mešalnikom. Dodamo smetano in serviramo.

Kot začimbo uporabljamo liste, posušene ali sveže za mesne in ribje jedi. Dodajamo ga lahko tudi juham iz stročnic, krompirja, enolončnicam, raznim omakam in prelivom. Dober sloves je žajbelj pridobil tudi v kisu, sirnih namazih in maslu. Skratka vsestranska začimba, ki jo odlikuje močan okus. Uporabni so tudi cvetovi, ki jih potresemo po raznih solatah. Ujema se z ostalimi mediteranskimi začimbami. Z njim lahko začinimo tudi svinjino, perutnino, zelenjavne jedi.

Liste ali blazinice odišavljene z eteričnim oljem dajemo v omare, saj vonj preganja molje in drug mrčes. Suhe liste pa lahko tudi žgemo na žerjavici, da nevtraliziramo razne neprijetne vonjave ali jih prekuhamo in uporabimo za razkuževanje prostorov.


Na vrtu preganja številne škodljivce, kot so kapusov belin, listne uši, polže, zato se svetuje, da se nasadi na obronek zelenjavnega vrta.


V kozmetiki s poparkom dobimo čistilni losijon za kožo, uporabimo ga pa lahko tudi za spiranje in potemnitev sivih las. Z listi lahko drgnemo zobe, da povrnemo belino ali jih uporabimo kot sestavino za izdelavo ustne vodice. Žajbljevo eteično olje deluje razkužilno, zato ga uporbaljajo tudi v proizvodnji parfumov.

Sveta Hildegarda priporoča žajbelj pri revmi, za splošno čiščenje telesa ga lahko uživamo strtega v prah (listi), pri hudih prehladih in izcedkih, lahko liste dajemo direktno v nos, pri smrdljivem zadahu skuhamo žajbelj na vinu in ga precedimo skozi krpo. Učinkovit je tudi pri kožnih obolenjih. Čaj za grgranje samo prelijemo z velo vodo, pri čaju za revmatike in tiste, ki so ohromljeni, pa je pomembno, da žajbelj vre 3 minute. Prav tako tak prevret čaj, če ga pijemo še toplega, pomaga pri zadrževanju urina starejših ljudi in pri močenju postelje pri otrocih.

Breus v svoji sloviti kuri 42 dnevni kuri proti raku, predpisuje poleg zelenjavnega posta s sokovi še najmanj liter in več žajbljevega čaja na dan. Listi morajo vreti natanko 3 minute, da se uničijo škodljive substance v eteričnem olju.

OPOZORILO: Dolgotrajno uživanje žajblja se odsvetuje. Zdravljenje naj ne traja več kot 3 tedne. Odsvetuje se tudi uživanje v času nosečnosti in dojenja. Žajblja naj ne uživajo ljudje z epilepsijo, ker vsebuje tujon in lahko sproži napad. Lahko zniža količino sladkorja v krvi, moti učinkovitost zdravil.

Vir: Peter Pukownik: Almanah letnih časov (zbirka sv. Hildegarda)
Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar