Fosil

Fosil

26. oktober 2008

BREZA (betula alba, betula pendula)

Druga imena: bela breza
Družina: brezovke
Učinkovine: eterično olje, čreslovine, saponini
Zdravilni učinki: V ljudskem zdravilstvu se uporabljajo listi. Lahko pijemo tudi drevesni sok, ki ga zberemo spomladi, pomaga proti boleznim sečevoda, jeter in žolča. Je diuretik. Če sok uporabljamo zunanje zdravi poškodbe kože, prhljaj. Za čaj nabiramo popke ali mlade liste, ki ga uporabljamo posušeno. Čaj pospešuje odvajanje urina, priporočljiv je pri protinu, revmatičnih obolenjih, sklepnemu revmatizmu in katarju mehurja, drugih vnetjih sečil. Pri okužbah sečil dodamo zimzeleni gornik, pri revmatičnih bolečinah pa črno vrbo, navadni gladež, koprivo, brestovolistni oslad. Znižuje vročino. Sveže liste polagamo na rane, ki se slabo celijo in na otekline. Čez liste povežemo krpo, ki jo menjamo na 8 ur. Brezovo lubje nabiramo čez celo leto. Breza slovi kot učinkovito zdravilo proti bradavicam. Na bradavico položimo majhen navlažen kos svežega lubja in oblogo vsak dan zamenjamo. Namesto tega lahko uporabimo tudi prevretek iz zmletega lubja. Z vlažno notranjo stranjo lubja oblagamo obolele mišice. Lubje vedno lupimo navzdol, da se drevo ne posuši. Ponovljena raziskava leta 2002 je potrdila, da učinkovine v brezi (oz. brezovo lubje) deluje na virus HIV.

Brezova voda: V spomladi, preden ozeleni, v brezo zvrtamo v skorjo drevesa majhno luknjo. Vanjo zasadimo cevko, po kateri teče brezova voda v stekleno posodo, ki mora biti zavarovana pred mrčesom in prahom. Da ne bi drevesa preveč izčrpali, mora biti drevo v premeru najmanj 25 cm, črpamo 1 m nad tlemi največ dva dni. V enem dnevu lahko pridobimo tudi po 5 litrov brezove vode. Prečisti kri, krepi organizem.

Čaj iz brezovega listja: 2 ščepca posušenih listov, ki smo jih nabrali spomladi prelijemo z malo vode vrele vode (1-2 dcl) in pustimo stati 10 minut. Precedimo spijemo mlačnega. Je za sladkorne bolnike v začetnem stadiju, pri težavah z mehurjem (diuretik) in sečili. Pomembno zlasti pri bolezni ledvic in jeter. Pomaga pri protinu. Skorja nima stranskih učinkov, zato ga lahko varno uživamo dlje časa. Raztaplja ledvične kamne in pesek.

Kopeli zdravijo kožna obolenje.

OPOZORILO: Pri uporabi morajo biti previdni ljudje, ki so alergični na zeleno in pelod navadnega pelina ter posamezniki, ki jih moči seneni nahod. Breza ni priporočljiva za ledvičen in srčne bolnike ter otroke.

Vir: David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje

Naravna Zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar