Fosil

Fosil

26. oktober 2008

NAVADNA GLISTOVNICA (Dryopteris filix-mas)

Druga imena:devica, glistnica, prava glistovnica. glsitna podlesnica, glistnica
Družina: praprotovke
Učinkovine: filmaron, filicin, čreslovine, škrob
Zdravilne lastnosti: proti glistam
Kot pove že njeno ime je ta praprot najbolj učinkovita proti črevesnim parazitom, posebej trakulji. Pri uporabi je potrebna skrajna previdnost, saj je rastlina strupena. Lahko povzroči slepoto ali smrt, zato se danes odsvetuje za notranjo uporabo. Danes je ljudskem zdravilstvu priljubljena še med revmatiki za obkladke, kopeli, mazila, masažo. Zaustavlja krvavitve, pospešuje celjenje ran, lahko izzove splav. Danes je na voljo proti črevesnim zajedavcem veliko več varnih preparatov, zato ostanimo raje pri zunanji uporabi praproti.

Kopel: Na 1 liter vode 10 rezin korenike in šopek mladih listov ali 1/2 kg droge zavremo s tremi litri vode in vlijemo v kopel. Ljudsko izročilo uporablja koreniko glistovnice kot dodatek h kopelim proti protinu, revmi in krčnim žilam. Duga možnost je, da praprot, dokler je še zelena skuhamo v vodi, ki jo kot ekstrakt dodajamo kopeli. Po liter ekstrakta na kopel. Če nam je delovanje premočno, porazdelimo liter na 3-4 kopeli. Posebej dobro deluje pri mlajših in vitkejših bolnikih z limfnimi težavami. Kopeli naj trajajo med 20 in 30 minut, po kopeli pa moramo uro do dve počivati. Na začetku terapije lahko pride do prehodnega poslabšanja simptomov, a zdravljenja ne smemo prekiniti, le povečajmo razmik med kopelmi. Pri putiki bomo kmalu opazili večjo gibljivost sklepov in manj bolečin.

Sveže liste zelene praproti si polagamo na oči, prevežemo z ruto in gremo spat. Tako si zbistrimo vid pri meglenem vidu.

Semena uporabljamo pri gluhoti. Semena otresemo na papir ali krpo, zavežemo v gosto tkano krpico in jih vtaknemo v uho večkrat na dan. Pazimo, da nam semena ne pobegnejo iz blaga. Postopek pomaga takrat, kadar je gluhota posledica motenj prekrvavitve ali zastaranega vnetja obnosnih votlin. POZOR: S praprotnimi semeni se ne smemo zdraviti, če smo imeli preluknjan ali počen bobnič, ker bi lahko del trosov pobegnil v globlje predele glave. Praprotna semena se polaga na jezik pri ohromelosti jezika, pri problemih z artikulacijo govora.

Obkladki: Spomladi si lahko pripravimo tudi obkladke iz vročih listov, čez celo leto pa si lahko pripravljamo kopeli.

Včasih so liste glistovnice uporabljali za shranjevanje sadja. Sveže obrano sadje jabolka in hruške so polagali na liste glistovnice, da so se dlje obdržali pred gnilobo.

1 komentar: