Fosil

Fosil

29. oktober 2008

DETELJA, MEDENA NAVADNA (Melilotus officinalis)

Druga imena: divja detelja, koristna/rumena, zdravilna medena detelja, mesičnik, rumeni rabozelj, skalna detelja, zdravilan detelja
Družina: metuljnice
Učinkovine: čreslovine, kumarin, flavoni, etrično olje, holin
Zdravilne lastnosti: proti krčnim žilam , pri boleznih ledvic, ker pospešuje izločanje seča in deluje razkužilno, uspešna je pri pomiritvi živcev in nespečnosti. Ugodno deluje na žleze. Učinkovito zdravi poškodovane stene žil, krepi stene žil, hemoroide in zdravi krčne žile. Lajša težave kot so otekanje zaradi zastajanja tekočine. Dokazali so,da zmanjšuje celo otekanje nadlakti pri ženskah, ki so jim odstranili dojko zaradi raka. Uporabljamo jo pri ranah, modricah, izpahih, zvinih, vnetjih oči in lajšanju revmatizma. Uporabljamo jo za zdravljenje tromboze, ker preprečuje strjevanje krvi.
Za krčen žile uporabljamo čaj, izvleček in mazilo. Za pripravo čaja vzamemo 2 čajni žlički drobno narezane droge (cvetoče zeli) in 1/4 litra vroče vode, ki jo prelijemo čez drogo. Miruje naj 10 minut. Medena detelja preprečuje krvne strdke.
Prevretek iz droge deluje kot klistir in očisti črevesje strupov. Pri vnetju srednjega ušesa prislonimo nad prevretek bolno uho in počakamo, da nanj delujejo zdravilne pare.

Mazilo pripravimo iz rastlinskega olja ali svinjske masti. Ljudsko zdravilstvo priporoča uporabo zeliščnih blazinic, ki jih za lajšanje bolečin položimo na vnete sklepe in na odprte ture, boleče in otrdele bezgavke, revmatične dele telesa. Blazinice prekuhamo in tople polagamo na boleča mesta. Zeliščne blazinice med perilom so tudi učinkovito sredstvo proti moljem.

OPOZORILO: Ne smemo jemati velikih odmerkov, ker kumarin lahko povzroči slabost in bruhanje. Skratka v večjih količinah je kumarin strupen, zato medeno deteljo uživamo le v majhnih odmerkih. Ljudje s težavami pri strjevanju krvi ali tisti, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, naj pripravkov iz medene detelje ne uživajo.
Naravna zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar