Fosil

Fosil

29. oktober 2008

FIŽOL, NAVADNI (Phaseolus vulgaris)

Druga imena:bob, fašon, feešk, fižol preklar, fržoljček, laški bob, palični fižol, rogovilc, rogovilček
Družina: metuljnice
Učinkovine: betain, trigonelin, mineralne snovi, flavoni, glukokinin

Zdravilne lastnosti: proti obolenjem ledvic in mehurja in pri sladkorni bolezni, pri škrlatinki in davici, težavah z jetri, ledvicami, mehurjem, pomlajuje celice, pomaga pri prebavnih motnjah, odvaja vodo iz telesa, krepi srce in ožilje. Lupine znižujejo krvni sladkor, saj vsebujejo veliko kroma, ki je pomembne pri delovanju inzulina. Posušene lupine uporabljamo kot čaj pri sladkorni bolezni. Vpliva na zdravo kri, čisto ožilje, zmanjšuje trigliceride in holesterol v krvi. Popravlja razmerje med koristnim oz. zdravim in slabim holesterolom v korist zdravega. Znižuje previsok krvni tlak. uravnava delovanje jeter in žolčnika. Fižol je poveza s trebušno slinavko, saj uravnava krvni sladkor.

Fižol so prinesli v Evropo šele v 16. stoletju iz Amerike. Imenovali so ga tudi meso revnih. Fižol je zdrav tudi kot zelenjava. Krepi spomin, srce, znižuje holesterol in še bi lahko naštevali. Uporabljali so ga proti kaščju pri jetiki in bronhotisu.

Surov stročji fižol je strupen, strup je v zrnju, zato ga je potrebno dalj časa kuhati, da se uniči. V zdravilstvu pa so pomembne le zelene luščine. Boljše so bolj mesnate sorte z debelejšo lupino. Sušimo jih na soncu in iz njih pripravljamo čaj. Zvrhano jedilno žlico droge prelijemo s hladno vodo in zavremo. Pustimo kratek čas. Čaj pospešuje izločanje urina, pijemo ga tudi pri težavah z ledvicami in mehurjem. Deluje proti kamnom, pomaga pri revmatičnih obolenjih, protinu in išiasu. Čaj veže sečno kislino in raztaplja nakopičeno. Iz fižolovih luščin in borovničinih listov pripravimo čaj za sladkorne bolnike, saj znižuje sladkor v krvi. Zunanje se čaj uporablja za nego obraza proti aknam in drugim kožnim boleznim. Fižolova moka pomaga pri ekcemih, izpuščajih in starostnem srbenju kože. prizadeta mesta posipamo s fižolovo moko in prevežemo. Vsake 2-3 ure splaknemo in umijemo s kamiličnim čajem ter postopek ponovimo.
Laški fižol je prišel k nam iz Mehike, cveti v mnogocvetnih socvetjih, živo rdeče. Ima daljšo dobo rasti kot navaden fižol in potrebuje več vode. Jemo ga stročjega z mladimi zrni, ker kasneje postane trd in vlaknat. Stroke redno obiramo, saj tako zrastejo še novi in novi stroki. Poleg navadnega fižola je najbolj primeren za pridelavo pri nas.
V zadnjem času so znanstveniki odkrili, da ekstrakt belega fižola prepreči, da bi prebavni encim začel spreminjati ogljikove hidrate v glukozo in kasneje v maščobo ter tako učinkovito zmanjša število kalorij, ki jih dobi telo z ogljikovimi hidrati. Udeleženci klinične študije so izgubljali telesno maščobo, ne pa tudi mišične mase. Prebava zaužitih ogljikovih hidratov se je zmanjšala za 60 %, fižol pa se je izkazal kot učinkovito sredstvo pri hujšanju, kjer se ne želimo odrekati vsakdanji prehrani, a želimo oblikovati sv oje telo in zmanjšati telesno težo. Preparat z ekstraktom belega fižola je na voljo pod imenom Duo line kapsule, ki jih prodajajo v lekarnah in specializiranih prodajalnah.
Domača mineštra: Sestavine: 300 g mešanice suhih stročnic (fižola, polovičk graha, zelene leče, fižola adzuki, rdeče oziroma oranžne leče), 60 g ječmena (ješprenja), 1 čebulo, 1 korenček, 1 stebelna zelena, 2 stroka česna, olivno olje, sol, poper, peteršilj. Postopek: Vse zelenjavne sestavine oprane in nasekljane stresemo poleg mešanice stročnic v ekonom lonec in pod pritiskom kuhamo 35-40 minut v 2 litrih vode. Juho že na krožniku pokapljamo z olivnim oljem, popoprajte in po potrebi dosolite in potresite s peteršiljem.

OPOZORILO: Največ kar se priporoča, da nepretrgano uživamo čaj iz luščin, je 6 tednov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar