Fosil

Fosil

17. oktober 2008

DROBNJAK (Allium schoenoprasum)

Že njegovo latinsko ime nam razkrije sorodnika česen in čebulo. Znižuje krvni tlak, preprečuje slabokrvnost in pospešuje prebavo, odpravlja vetrove, čisti kri. V cvetličnih lončkih na okenski polici ga lahko gojimo celo leto. Vsebuje veliko železa, vitamina A in C in pozimi zlahka nadomešča pomanjkanje vitaminov.

Z drobnjakovimi vijoličastimi cvetovi lahko polepšamo in z okusom obogatimo doma pridelani jabolčni kis. Cvetove enostavno damo v steklenico in prelijemo z jabolčnim kisom.

Začimbe, s katerimi se drobnjak ujema: peteršilj, pehtran, krebuljica. Izboljšuje okus jedem: jajcem, solati, mehkim, sirom, omakam, juham, cvetovi so okras solatam. Dodamo ga na koncu, da ne uničimo arome: Za rezanje drobnjaka uporabljamo škarje.

Shranjevanje: Stebla narezana zamrznemo v plastični posodi ali pa ga zamrznemo v ledenih kockah.

Drobnjakova in česnova omaka:
Sestavine za 2-3 osebe:
125 g mehkega nemastnega sira,
2 žlici majoneze,
strok strtega česna,
2 žlici sesekljanega drobnjaka,
sol,
sveže zmlet poper.

Postopek:
V skodelici zmešamo sir, majonezo, česen, drobnjak. Po okusu solimo in popramo. Pretresemo v posodo za serviranje, poravnamo površino omake in jo za pol ure postavimo v hladilnik pred serviranjem.

Opozorilo: Pretirane količine lahko povzročijo prebavne težave.

Ni komentarjev:

Objavite komentar