Fosil

Fosil

29. oktober 2008

ČEŠNJA (Prunus avium L.)

Na nobenem vrtu ne bi smela manjkati jablana in češnja. V zdravilne namene nabiramo plodove in peclje. Češnje so zaradi majhne količine maščob, soli in beljakovin zelo priporočljive za diete pri srečnih boleznih, boleznih obtočil, ledvičnih boleznih, protinu in revmatizmu. Češnje dajemo srčnim bolnikom v obliki kompota. Celo sladkorni bolniki jih lahko uživajo v manjših količinah. Češnja je diuretik. Iz posušenih pecljev kuhamo prsni čaj, ki pomaga pri izkašljevanju.

Učinkovine: 15 % sladkorjev, silicij, železo, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, vitamini B, C, barvila.

Zdravilne lastnosti: čistijo telo, saj vzpodbujajo jetra, ledvica, razgibajo črevo in pomagajo pri iuzločanju
. Pomagajo proti zaprtju. Redno uživanje češenjevega soka pomaga proti artritisu, revmatizmu in protinu, ker s sklepov odplavlja nekopičeno sečno kislino. Češnje krepijo vezno tkivo v telesu in lovijo proste radikale.



Čaj iz češnjevih pecljev: posušene peclje en dan namakamo v vodi, da se zmehčajo, nato jih sesekljamo. Na 1 liter zasipamo eno prgišče pecljev. Popijemo 3-4 skodelice na dan. Posušene peclje lahko hranimo več mesecev. Enako uporabljamo višnjo, ki je kot diuretik še bolj učinkovita.



Češnjeve pečke, jedrca: Z njimi preganjamo gliste. Poleti zbiramo češnjeve pečke, jih posušimo in shranimo v kozarcih. Pri sumu, da imajo otroci gliste moramo 30-40 posušenih češnjevih jedrc namočiti v čistem vinskem kisu in pustiti 2 dni, da nabreknejo. Nato odlijemo kis, jedrca pa shranimo v kozarcu v hladilniku. Otrokom dajemo 4-5 krat na dan po 2 nabrekli jedrci. Za majhne otroke pa po eno jedrce 4 krat na dan, vendar nikdar več kot 10 jedrc na dna. Jedrca dajemo 2 tedna, prekinemo za en teden in ponovimo. Po mesecu ali dveh zaradi gotovosti učinkovitosti , postopek ponovimo.

Vir: Dario Cortrese: Sadje-moč naravne hrane
Wikipedija

Ni komentarjev:

Objavite komentar