Fosil

Fosil

29. oktober 2008

ČEMAŽ (Allium ursinum)

Druga imena: čremož, divji česnik, gozdni česen, kačji lek, štrkavec, medvedji česen

Družina: lilijevke
Učinkovine: eterično olje, alicin, vitamini, sluz, sladkor, razne soli
Zdravilni učinki: za pospeševanje delovanja žlez, proti zvišanem krvnem tlaku, poapnenju žil, jetrnim boleznim, proti kašlju, zasluzenosti pljuč, težavah pri dihanju, ki jih povzročajo motnje želodca, proti pljučni jetiki in vodenici, proti revmi in škrofulozi, lišajem.



Čemaž prepoznamo po značilnem vonju po česnu. Je močnejši kot česen. Uporabljati je treba samo svež čemaž. Aprila in maja nabiramo celo rastlino, poleti in pozimi pa nabiramo čebulice. Cvete maja in junija, takrat je lažje prepoznaven. Hranimo ga lahko tako, da damo čebulice v olje. Liste lahko zamrznemo. Čemaž pospešuje delovanje žlez, spodbuja krvni obtok, čisti celotno prebavno pot in dihalne poti. Sveže narezano rastline in čebulico jemo na kruhu, namazanim z maslom, saj ima sam izrazit močan okus. Učinkuje razkužujoče in je dobro sredstvo proti glistam. Krepi organizem, odpravlja lišaje in izpuščaje. Proti zadnjim dvema nadlogama uporabljamo tudi sveže stisnjen sok rastline, če ga pomešamo z oljem, dobimo dobro mazilo. V ljudskem zdravilstvu se uporablja tudi zdravljenje počasi celečih se ran. Če imamo preobčutljiv želodec in svežega čemaža ne prenesemo, si lahko pomagamo tako, da čebulice zrežemo in jih namakamo za 2-3 ure v mleku. Nato mleko po požirkih popijemo. Čemažev cvet: Z drobno narezanimi listi in čebulicami narahlo napolnimo steklenico do vratu, ki jo prelijemo s 40% alkoholom oz. žganjem in postavimo na sonce ali v bližino štedilnika za 14 dni. Na dan popijemo po 10-15 kapljic z nekaj vode.

Sveže čemaževe liste drobno zrežemo ter dodajamo spomladanskim solatam, krompirjevi solati in z njim lahko izboljšamo sendviče. Liste drobno narežemo in jih namažemo na kruh z maslom, drobno sesekljanega uporabimo za začimbo (brez kuhanja) v juhi, na krompirju, cmokih, vseh drugih jedeh, kjer uporabljamo peteršilj. Liste lahko uporabimo kot špinačo skupaj s koprivo ali jih pripravimo kot solato.

RECEPTI:
Ajdov namaz s čemažem
Sestavine:
100 g ajdove kaše
50 g bučnih semen,
1 žlička majarona,
1 žlička olivnega olja,
2 žlički kisle smetane,
2 žlici limoninega soka,
pest čemaža,
sol.

Postopek:
Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi z majaronom. Kuhanio kašo odcedimo. Popražimo bučna semena . V multipraktiku zmejemo vse sestavine: semena, ajdovo kašo, kislo smetano, olje, limonin sok, sol, čemaž.

Čemaževi ovseni krekerji:
Sestavine:

4 žlice seseklajnih čemaževih listov,
50 g kokosove masti,
225 g ovsenih kosmičev,
2 žlici sezama,
50 g sončničnih semen,
1/2 žličke pecilnega praška,
1/4 žličke soli,
140 ml vrele vode,
moka za pomakanje delovne deske.

Postopek:
Ovseen kosmiče in na koške narezano kokosovo mast stresemo v posodo in prelijemo z vrelo vodo. Premešamo in pustimo, da se kosmiči napijemo vode. Primešamo vse sestavine in vse skupaj stresemo v multipraktik ter zmejemo. Zmes še pregnetemo, po potrebi dodamo malo moke, če je preveč mokra. Zmes zvaljamo po delovni deski in iz testa izrežemo s kozarcem krekerje, Pečemo pri 180 stopinjah v pečici  20-25 minut. Na krekerje lahko namažemo paštete ali različne namaze in jim obogatimo okus.

Grahova juha s čemažem in koprivami
Sestavine:
300 g graha,
pest čeamževih listov,
pest kopriv,
2 žlici ovsenih kosmičev,
sol, 
poper.

Postopek:
Grah v posodi prelijemo z vodo, da je prekrit in ga zavremo. Zmanjšamo ogenj, dodamo ovsene kosmiče in kuhamo 20 minut. Nekaj minut pred koncem kuhanja dodamo koprive in čemaž,. Skuhano juho zmeksamo s paličnim mešalnikom, začinimo in postrežemo.

Žličniki s čemažem:
Sestavine:

150 g kuskusa,
2 jajci,
50 g masla,
100 g moke,
70 g naribanega sira,
10 čemaževih listov,
madljevi lističi.

Postopek:
V liter slanega kropa stresemo kuskus, pustimo stari 3 minute. Odcedimo, ohladimo. Primešamo jajci, stopljeno maslo, moko 50 g naribanega sira, čemaževe liste, sol, poper. Vse premeša mo. Z jušno žlico zajemmao zme sin  jo polagamo v vrelo vodo. Kuhamo, dokler žličniki na splavajo na vrh vode. Kuhane žličnike serviramo s popraženimi mandlevimi lističi in potresene s preostalim naribanim sirom.

Čemaževi cmoki
Sestavine:
250 g skute
5 žlic pirine moke,
3 žlice pšeničnega zdroba,
1 jajce,
50 g čemaža,
sol,
mocarela v kroglicah.

Postopek:
Čemaž operemo, osušimo, naseklajmo. Zmešamo s skuto, moko, zdrobom, jejcem, soljo, Zamesimo. po potrebi dodamo moko. Okoli kroglice mocarele razporedimo testo in oblikujemo cmoke, Skuhamo jih v lsani vodi, dokler ne priplavajo na površje. Postrežemo npr. z gobovo omako  ali z drotinami.


Čemaž je primeren v permakulturi kot pokrovna rastlina. Raste najbolje na vlažnih, apnenčastih tleh, a bogatih s humusom. Ima rad senčna ali polsenčna rastišča, zato se naseli pod drevesa ali grmovje. Če imate v vrtu temna mesta, bo čemaž primerna pokrovna rastlina. V času po cvetenju, pa čemaž prepusti mestu drugim rastlinam. Je nezahteven, ne potrebuje dognojevanja. Le ob daljši suši potrebuje zalivanje. Nasadite ga lahko jeseni s čebulicami ali pa na široko posejete seme in ga pokrijete z 1-2 cm zemlje. Ker spada med rastline, ki za kalitev potrebuje mraz, vzkali šele naslednjo pomlad.

OPOZORILO: Čemaž se lahko zamenja s šmarnico ali jesenskim podleskom, (ki sta oba zelo strupena), še posebej preden rastlina cveti. Zamenjava je lahko smrtno nevarna. Prepoznavanje z mencanjem listov, ki zadišijo po česnu je verodostojno samo pri prvem listu, saj nam potem roke tako dišijo po česnu, da ne vonjamo več posameznih listov. Torej previdno.

 Recepti so povzeti in prirejeni iz knjige Petre Kavšek: Gozdna kuhinja, Kmečki glas, 2013

Ni komentarjev:

Objavite komentar