Fosil

Fosil

30. oktober 2008

GRENKULJICA, BRŠLJANASTA (Glechoma hederacea L.)

Druga imena: divji peršin, konderman, kopitnik, pikasta kopriva, popenec, povojček povoj Marije device, prisadna zel, srednjak, storičič, stračič, šmarni slak, vinska loza, vrednjak, zlata verižica, popenec, soldaški peteršilj, vrednik.


Družina: ustnatice


Učinkovine:čreslovine, grenčine, hlapno olje, kisline, holin, kalijev nitrat, sluz, smolo,sladkor, vitamin A inC.


Zdravilni učinki:proti kašlju in za celjenje ran, lajša želodčne in črevesne težave, driske, katarje, težave z mehurjem in ledvičnimi kamni, pomaga pri pomanjkanju želodčne kisline, kadar nam zaradi katarja v srednjem ušesu šumi, je rastlina nadvse učinkovita.


Kulinarika: Bršljanasta grenkuljica je dobrodošla z drugimi rastlinami v spomladanski solati za čiščenje krvi. Lahko jo dodamo juham kot primes marjetici, jetičniku, rmanovim, jegličevim listom ter listom dišeče vijolice.


Za zdravilne pripravke uporabljamo cvetočo zel. Nabiramo cvetje in liste ločeno. Na hitro jo posušimo na soncu in jo uporabimo za pripravo čaja, ki pomaga pri vseh vnetnih procesih dihalnih poti, sluznic in predvsem pri trdovratnem kašlju in astmi. Žlico zelišča poparimo z 1 litrom vode, pokrijemo ter pustimo stati 10 minut. Čaj pijemo čez dan do 3 skodelice. Pri bronhitisu jo lahko mešamo z dišečo perlo, ožepkom in lapuhom. Zunanje jo uporabljamo za gragranje pri zobobolu, vnetjih ustne, žrelne, nosne votline ter pri odprtih ranah kot so zmečkanine, urezi, ugrizih. Izpiranje s čajem, ki ga pripravimo tako, da v razmerju 1:1:1 bršljanasto grenkuljico, rman, žajbelj zavremo v1/4 litra vode, pomaga pri vnetju srednjega ušesa.

Kulinarika: Sv. Hildegarda nam svetuje, da naj bršljanasto grenkuljico uživajo zdravi in bolni pripravljeno kot špinačo, v juhah, kot prilogo h glavnim jedem, kot zakuho v juhah.

Vir: David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Reinhard Schiller: Sveta Hildegarda: O zdravem prehranjevanju

Ni komentarjev:

Objavite komentar