Fosil

Fosil

30. oktober 2008

IGLAVCI


Smreka (Picea abies), rušje (Pinus montana Mill.), macesen (Larix decidua Mill.) in rdeči bor (Pinus sylvestris L.) spadajo med iglavce, ki jih uporabljamo v ljudskem zdravilstvu zaradi njihovih zdravilnih učinkovin: eterična olja, terpentinovo olje in vitamin C. Kar se tiče zdravilne učinkovitosti, so si vsi iglavci enakovredni. Spomladi nabiramo vršičke in mlade iglice, ki so manj učinkovite. Iz obeh pripravljamo preliv . Vršičke in iglice poparimo in ter pustimo 5 do 10 minut. Čaj sladkamo z medom ter pijemo pri kašlju katarju, gripoznih stanjih. Čaj prežene spomladansko utrujenost, vendar moramo piti le eno skodelico, ker pospešuje delovanje ledvic.
Smolo in iglice nabiramo od junija do avgusta. Smolo lahko nabiramo sami. Hranimo jo dobro zaprto, da terpentin ne izhlapi, ker sicer izhlapi.

Smolo uporabljamo pri slabem delovanju sečil, pri vnetju mehurja, kamnih v mehurju, belem toku, žolčnih krčih. Vendar je pri uživanju smole potrebna velika previdnost. Uporaba smrekovih in borovih vršičkov pa je popolnoma varna, glede učinkov pa so enakovredni. Pomagajo tudi pri pljučnih boleznih, gripi, astmi.

Vršičke lahko pripravimo tudi v kopeli , saj zdravijo kožne bolezni. Pri revmi in protinu uporabimo kar 2 kg svežih iglic in narezanih storžev. prelijemo jih s 6 litri hladne vode. Vse pustimo vreti pol ure, precedimo in še vroče dolijemo vodi v kopalni kadi. Kopel pomaga pri omrtvelih in ožuljenih nogah ter sklepnih vnetjih, krepi organizem , čisti kožo. Naj ne traja več kot 10 minut.

Sirup iz smrekovih vršičkov
Dno velikega kozarca prekrijemo z debelo plastjo vršičkov ( bolj kot plast sladkorja, da se sladkor ne posede na dno in strdi), potresemo s sladkorjem, spet naložimo plast vršičkov, pa plast sladkorja. Damo za 40 dni na sonce. Precedimo in shranimo v suhem in hladnem prostoru. Namesto sladkorja lahko uporabimo med ali javorov sirup.
Hitrejša verzija: 200 g smrekovih vršičkov, 1 kg rjavega sladkorja, 1 l vode. Vršičke damo v posodo, prelijemo z vodo, zavremo in kuhamo 10 minut. Precedimo, dodamo sladkor in še enkrat postavimo na štedilnik za 20 minut. Z vročim sirupom napolnimo stekleničke in shranimo v hladen in temen prostor. Odcejene vršičke si lahko pripravimo kot čaj. 

Olje s smrekovimi vršički
500 ml oljčnega olja segrejemo na cca 50 stopinj, 250 ml smrekovih vršičkov  damo v kozarec in prelijemo z oljem. Zapremo in pustimo 14 dni, preden začnemo uporabljati k solatam.

Marmelada iz smrekovih vršičkov 
1 l smrekovih vršičkov skuhamo v 2 l vode, pustimo, da vre 30 minut. Še vroče precedimo, primešamo 1,25 kg sladkorja, sok 2-3 limon, vremo še 30 minut. Dodamo še 3 vrečka za strjevanje marmelad, da se marmelada strdi.

Mazilo za rane dobimo iz smrekove smole (4 deli) in olivnega ali mandljevega olja (4 deli) ter enega dela čebeljega voska.
Rdeči bor: Uporabljamo ga pri bronhitisu, vnetju obnosnih votlin, katarju zgornjih dihalnih poti in astmi. Pomagajo inhalacije in uživanje pripravkov. Z notranjimi pripravki zdravimo tudi revmatizem in artritis. Pripravke iz vejic dodajamo kopelim pri preutrujenosti, živčni izčrpanosti in nespečnosti ter za hitrejše celjenje ran in razdražene kože. Uporabljamo iglice in mlade vršičke, če si želimo pripraviti poparek. S skodelico vrele vode prelijemo posušene vršičke in iglice in namakamo 10-15 minut. Tekočino pijemo 3 krat na dan.
Inhalacija: V 2 litra vode stresemo 2-3 pesti vejic, zavremo in kuhamo 5 minut. Z brisačo se pokrijemo čez glavo in nagnemo nad posodo in 15 minut vdihujemo paro. Postopek pogosto ponavljamo.
Kopel: V 750 ml vode namočimo za 3 pesti iglic in zavremo za 10 minut. Tekočino odcedimo in dodamo kopeli.
Tinktura: Pripravimo jo po splošnem receptu gl. priprava zdravilnih zelišč. 3 krat na dna vzamemo po 1-2 ml tinkture.
Vir: Wikipedija
David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Petra Kavšek: Gozdna kuhinja, Kmečki glas, 2013


Ni komentarjev:

Objavite komentar