Fosil

Fosil

30. oktober 2008

JEREBIKA (Sorbus aucuparia L.)

Druga imena: gorska smrdivka, jerebičje, jerebikovec, nedeljski les, oskorš, rebičje, rebika, smrdlika
Družina: rožnice
Učinkovine: eterično olje, čreslovina, sladkorji, sorbin, karotin, vitamin C (100 mg na 100 g), sorboza, pektin, beta karoten, flavonoidi, rudnine.
Zdravilne lastnosti: proti ledvičnim kamnom, želodčnim težavam, vnetju rebrne mrene, za čiščenje krvi, pri kašlju, hripavost, ugodno vpliva na srce in ožilje.
V zdravilne in kulinarične namene uporabljamo plodove, ki vsebujejo veliko vitamina C in so surovi blago odvajalo. Prav nasproten učinek pa imajo prekuhani plodovi, saj pomagajo proti driski. Plodovi dozorijo pozno in jih nabiramo šele po prvi slani. Sorboza v sadežih pomaga diabetikom in je odlična za zdravljenje očesnih bolezni, ker znižuje očesni pritisk. Sadeže uživamo sveže, v obliki soka, kompota ali pa uporabljamo posušene jagode. Sušimo jih v pečici na nizki temperaturi. Posušenim odstranimo peclje.

Jerebikin močnik: zrelim jagodam odstranimo peclje in jih pustimo nekaj dni v stekleni ali porcelanasti posodi, potem jih zmeljemo v kašo, ki jo stisnemo skozi krpo, da dobimo sok, ki ga kuhamo toliko časa, da se zgosti. Med kuhanjem ves čas mešamo, nalijemo v kozarce, nepredušno zapremo. Pri prehladu jemo večkrat na dan po eno žličko, ki jo lahko zmešamo z medom.

Kaša iz plodov in soka vsebuje veliko vitamina C in zato deluje zaščitno na jetra in žolč ter presnovo v jetrih. Zdravilna je tudi v želodcu in črevesnem traktu.
OPOZORILO: Jerebikina semena vsebujejo strupeni amigdalin, zato semen ni priporočljivo uživati. V plodovih je tudi parasorbinska kislina, kolikor manj so plodovi zreli. Zato se tudi ne priporoča uživanje presnih plodov, pri toplotni obdelavi, pa se vsebnost te kisline močno zmanjša, tako kot tudi med zorenjem plodov v hladilniku. Plodove torej naberimo takoj po koncu poletja in jih zamrznimo, saj jim tako izboljšamo okus ali pa jih posušimo. Pripravimo jih kot sadne kaše, marmelado, jerebikovec. V časih lakote so zmlete plodove dodajali moki za peko kruha. Posušene plodove dodajamo čajnim mešanicam, kompotom.
Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar