Fosil

Fosil

30. oktober 2008

JANEŽ, VRTNI (Pimpinella anisum L.)

Druga imena:koromač, laški janež, pravi janež, anož, janžek, laški janež , vrtni bedrenec
Družina:kobulnice
Učinkovine: eterično olje, sadni sladkor
Uporabni deli:korenine, listi, semena, suhi sadeži pa samo zvezdastega janeža.
Zdravilne lastnosti:proti napihnjenosti, obolenju pljuč, spodbuja delovanje srca, krepi obrambno sposobnost organizma,

V kulinariki uporabljamo semena, cela ali zmleta. Janež ima sladkast okus, malo spominja na mentol. Janež izvira iz Egipta, danes ga gojijo po celi Evropi, največ v Sredozemlju. Uporabljali so ga že v starem Egiptu. V stari Grčiji in Rimu so janež uporabljali pri peki kruha. Kam ga dodajamo: pecivo in posebne vrste kruha, sladki narastki, nežna zelenjava (na primer mlad grah) punč razne žgane pijače (npr. uzo).

Zdravilni učinki janeža so znani že iz starega veka. Uporabljamo zrelo seme rastline. Septembra rastline pokosimo, zmlatimo. Semena jajčaste oblike vsebujejo eterično olje, anetol. Iz janeževih semen pripravljamo čaj, ki mu lahko dodamo še semena sladkega janeža ali kumine. Primeren je tudi za otroke. Čaj proti napenjanju za otroke: 3 dele janeževih in 2 dela komarčkovih plodov zmešamo. Eno čajno žličko mešanice vzamemo, zdrobimo in prevremo v skodelici vode 5 minut. Pustimo 10 minut počivati, potem ponudimo. Uporabljamo ga tudi pri bronhitisu, oslovskem kašlju.

Janežev zelene liste dodajamo zelenim in sadnim solatam.

Z janeževim oljem si natremo podplate za sprostitev in miren spanec. Iz olja izdelujemo tudi mazilo proti garjam, samo olje pa preganja uši.
Utrujenim očem pomagamo z obkladki in čajem, ki ga pripravimo iz 2 jedilnih žlic janeževih plodov, ki jih prelijemo s pol litra vrele vode, pokrijemo in počakamo 15 minut, potem precedimo in dodamo jedilno žlico medu. Polovico čaja popijemo, polovico pa uporabimo za obkladke, ki jih polagamo na oči in pogosto menjamo.
Semena pred uporabo rahlo stremo, da se sprostijo eterična olja.
Janež skuhamo v vinu ali vodi in z njim napolnimo laneno vrečko. Obkladek polagamo na trebuh pri bolečninah, ki jih imajo otroci.
V ljudskem zdravilstvu se janež namočen v vinu uporablja proti slabemu zadahu in gnilobi dlesni. Kmetje ga uporabljajo pri zniževanju temperature konjem, janeževo olje pa proti parazitom in pikom insektov. Poleg tega doječim materam pospeši nastanek in izločanje mleka in spodbudi menstruacijo, olajša porod in ublaži težave v meni. Zveča libido, spolno slo.
Zunanje se rabi za zatiranje uši in garij.
Sorodni zvezdasti ali kitajski janež povečuje spolno slo, je poživilo in diuretik, drugače ima podobne lastnosti kot vrtni janež.

V kulinariki je janež odličen dodatek rdeči pesi, če ne marate kumina.  Če ga prepražimo na vroči maščobi, se poda k jedem iz leče. Janež lahko uporabimo za mariniranje lososa in temnega mesa, morskih rib in morskih sadežev. Svoje mesto ima v paštetah in namazih na osnovi kokosove maščobe.

OPOZORILO: Pripravkov iz vrtnega janeža ne jemljimo skupaj s pripravki železa, med nosečnostjo, dojenjem. Otrokom in dojenčkom ne dajemo zvezdastega janeža, ker ima lahko resen stranske učinke. Med jemanjem janeža se ne sončimo, saj lahko pripravki izzovejo preobčutljivost na sonce. Izogibajte se mazilom, če imate vnetno kožno bolezen. Ne uživajte vrtnega janeža, če jemljete hormonske pripravke.

Vir: Wikipedija
David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Naravna zdravila, MK; 2007
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar