Fosil

Fosil

30. oktober 2008

KAPUCINKA (Tropaeolum majus L.)

Druga imena: Njeno prelepo ime »rdeči cvet Peruja« izvira iz njene domovine. Poznamo jo tudi pod imenom kapucinska kreša ali tudi indijska ali mehiška kreša. Bolj romantični pa ji rečejo cvet ljubezni, saj naj bi imela ugoden vpliv na spolno slo.
Uporabni deli: zračni deli rastline
Družina: Kapucinke
Zdravilne učinkovine:eterično olje, gikozidi gorčičnega olja
Zdravilne lastnosti: kapucinka in vodna kreša spadata v isto družino kot hren ter vsebujeta podobne učinkovine. Deluje antibiotično, protiglivično, notranje proti bakterijskim okužbam sečil in dihal, zunanje kot razkužilo za rane, kožne izpuščaje in vnetja. Učinkovita naj bi bila tudi pri vnetjih ženskih spolnih organov. Učinkovita je pri zdravljenju nalezljivih stanj dihalnega in sečnega trakta. Pomaga, da se telo upre prehladu, gripi, drugim okužbam. Sveže zelišče naj bi imelo večjo protimikrobno moč. Sveže zelišče lahko uporabljamo kot poparek. Pravijo, da masiranje lasišča s sokom kapucinke pospešuje rast las.

Uporabljamo sveže liste, tinkture iz listov v zdravilstvu, semena in liste v kulinariki.

Kapucinka je izjemno lepih in živih barv. Je okras vrta. S svojimi okroglimi listi in zelo živahnimi cvetovi v oranžnih, rdečih ali rumenih barvah je pravi magnet za oči. Poživi vrtove, gredice, lesene ograje in balkone. Doma je v južnoameriških pragozdovih. Kapucinko so pripeljali v Evropo iz daljnega Peruja šele v 16. stoletju. Kmalu so ugotovili, da ni le prelep okras vrtov, pač pa, da so užitni vsi njeni deli in še več – celo zelo zdravilni. Je okras, prigrizek in zdravilo obenem. Najpogosteje se uporabljajo mladi listi in cvetovi, ki imajo rahlo pekoč okus ter spominjajo na vrtno krešo. Kot dodatek so odlični k zeleni ali paradižnikovi solati, dajemo jih lahko v sendviče ali pripravimo okusne skutine namaze. Iz njih lahko s krompirjem pripravimo odlično juho.

Od listov in cvetov so še bolj pikantna zelena semena, zato jih lahko uporabljamo namesto hrena v tatarski omaki, vložena v kis, pa so nadomestek za kapre. Včasih so cvetne popke kapucinke, vložene v kisu, močno cenili – imele so celo večjo veljavo kot kapre. Tudi mi si lahko pripravimo nadomestek za kapre – natrgamo trde in majhne popke ter jih vložimo z dodatkom koprove zeli, po želji lahko pridamo še druge začimbe, na primer koriander, kumino, boreč, pehtran, šetraj, rožmarin. Tako imamo pri roki svoje domače in nadvse zdravilne kapre. Pri pripravi divjačine nikar ne pozabimo nanje in jih uporabimo kot izvrstno začimbo. Drug recept pravi: Zelena semena naberemo ob suhem vremenu in namočimo za 24 ur v solno raztopino, ki jo pripravimo iz 1l vode in 110g soli. Ko vzamemo semena iz raztopine, jih osušimo in damo v manjše kozarce za vlaganje. Prelijemo jih z vročim zeliščnim kisom, dobro zapremo in pustimo stati mesec dni. Ko odpremo za uporabo moramo vsebino kmalu porabiti.

Kapucinka cveti od junija tja do septembra. Naberimo prve popke, prve cvetove in prve liste za juho. Semena poberemo šele potem, ko se lepo razvijejo. Del semen si shranimo za prihodnje leto, ker je kapucinka enoletnica. Večino semen pa uporabimo takrat, ko ne bo več cvetov za pripravke.

Kapucinko je ljudska medicina najprej uporabljala proti skorbutu, nato pa se je njena uporaba razširila na težave z dihali, nezadostno delovanje ledvic in bolezni mehurja. Vsebovala naj bi veliko žvepla, zato jo priporočajo starostnikom in rekonvalescentom kot odlično krepčilo. Blago odvaja in spodbuja prebavo. Sedežne kopeli iz poparka kapucinke urejajo menstruacijski ciklus. Ker vsebuje obilo žvepla, naj bi tudi »zadrževala« lase oz. pripomogla proti izpadanju las.

Vodica za lasišče
Ljudsko zdravilstvo svetuje kapucinko proti izpadanju las. Iz nje izdelujejo vodico, ki "zadržuje" lase in naj bi koristila moškim proti pleši. Iz kapucinke si pripravimo vodico proti izpadanju las po receptu provansalskega mojstra naravnega zdravilstva Mauricea Messegueja: nasekljamo dve prgišči cvetov, svežih listov in cvetov kapucinke skupaj z desetimi listi koprive in tremi pušpanovimi lističi. Vse skupaj pustimo, da se dva tedna namaka v enem litru alkohola (90%). Potem precedimo in si s to tekočino masiramo lasišče.

Poparek in sedežna kopel
Prsni, poživljajoči in diuretični čaj, ki med drugim spodbuja spolno moč, pripravimo kot poparek: na liter vode damo slabo prgišče cvetnih popkov, cvetov ali semen. Spijemo dve do tri skodelice čaja na dan. Ta poparek lahko uporabimo tudi za sedežne kopeli za uravnavanje mesečnega perila.

OPOZORILO: Če ste noseči ali dojite, ne uporabljate tega zelišča.

Viri: http://www.gorenjskiglas.si/novice/nasveti/index.php?action=clanek&id=22390 (Pavla Kliner)
http://www.trebnik.com/novicke/prehrana_09_03.php
David Hoffmann: zelišča: celostno zdravljenje
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar