Fosil

Fosil

30. oktober 2008

KOLMEŽ (Acorus calamus L.)

Druga imena: deveta srajčica, kolmeš, meček, prsni koren, sablja, sivi,/široki loček
Družina: kačnikovke
Učinkovine: eterično olje, grenčine, čreslovine, vitamini, škrob, azaron
Droga: korenina
Zdravilne lastnosti: pri težavah s prebavili in želodcem, okvari trebušne slinavke, ureja želodčno kislino

Rastlina izvira iz Azije. Je okrog meter visoka močvirnata trajnica. Pogosto raste ob ribnikih in močvirjih v Evropi in severovzhodni Ameriki. Pri nas ne dozori, ampak se le nespolno razmnožuje. Korenika vsebuje od 2 do 9 odstotkov zdravilnega eteričnega olja, le-to pa različen delež potencialno strupene spojine beta-azaron, vsebnost v evropskem olju je do 10-, indijskem pa 96-odstotna, medtem ko ga ameriško ne vsebuje. Svet Evrope razvršča kolmež v skupino naravnih začimb N3, ki se smejo dodati živilom na tradicionalni način, čeprav ni na voljo dovolj izsledkov o možni strupenosti. Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin ga razvršča v kategorijo Z, ki omeji njegovo rabo na registrirana zdravila, kot začimba pa spada v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Kolmež je čislan že od starih časov kot eno najmočnejših sredstev za spodbudo teka in urejanje prebave, poljudne knjige o zdravilnih rastlinah pa ga hvalijo kot čudežno zdravilo. Po izročilu se rabi pri akutnih in kroničnih prebavnih motnjah, črevesnih krčih in vetrovih ter pomanjkanju želodčne kisline in teka, saj pospeši obilno izločanje sline ter želodčnih in črevesnih prebavnih sokov, sprošča vetrove in odpravlja krče, pomaga pa tudi ob želodčnem vnetju in razjedi. Pospešil naj bi tudi splošno celično presnovo, krepil osrednji živčni sestav ter pomirjal. Droga je sestavina mnogih zeliščnih zmesi za želodec, izvlečki sestavljajo zdravila proti želodčno-črevesnim in žolče vodnim težavam, eterično olje pa je le v pripravkih za zunanjo rabo.

Krop se prelije čez pol žličke(1,5g) droge, lahko se prelije tudi hladna voda in krajši čas zavre, po 3-5 minutah pa se precedi. Kot aromatična grenčina se popije skodelica med obroki do 3-krat na dan. čaj pomaga proti zgagi, preveliki količini kisline v želodcu, želodčnim razjedam, napihnjenosti, slabi prebavi. Korenino moramo pred sušenjem olupiti. Za kopel se uporabi 100 g droge skuhamo v 1 litru vode, in dodamo kopeli. Kopel pomaga proti ozeblinam, revmatizmu, sladkorni bolezni, pasastim izpuščajem, prhljaju, kožnim lišajem. Sok pomaga pri očesnih vnetjih ter vnetjih ustne votline ter žrela. Pri sladkorni bolezni čez noč namočimo čajno žličko kolmeževih korenin v skodelico hladne vode. Zjutraj pogrejemo, precedimo in spijemo en požirek red jedjo, dnevno največ 6 požirkov.

Novejša dognanja : V številnih raziskavah so proučevali zlasti eterično olje. Deluje proti krčno z neposrednim učinkom na gladke mišice, zavre pa tudi želodčno razjedo ter uniči nekatere kužne bakterije v žrelu in želodcu. Zmožno je antidepresivnega delovanja, ker zavira dejavnost encima monoaminooksidaze. Pomirja in podaljša spanje po uspavalih ter stopnjuje morfinski učinek. Zunanje odpravi uši in odganja nadležne žuželke.

OPOZORILO: Strupen je beta-azaron oziroma kolmeževo eterično olje, če ga le-to vsebuje v zadostni množini, kar pa je predvsem odvisno od genetske zvrsti. Učinkovina je rakotvorna za dvanajstnik in jetra, najbrž pa strupena tudi za dedno zasnovo in poškoduje kromosome. Najvarnejši je ameriški kolmež, ker ne vsebuje beta-azarona, najnevarnejši pa indijski, ki ga vsebuje zelo dosti. Evropski z zelo malo azarona je praktično varen, izogniti se je le treba čezmernim odmerkom in dolgotrajni rabi. Kolmež bi lahko zvečal zdravilski učinek antidepresivov. Med nosečnostjo naj se ne uporablja, saj je zmožen delovati strupeno, prav tako ne med dojenjem, saj ni znano, ali se izloča v materino mleko ali ne.

Viri: http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1517
Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja
Jurgen Saupe: Naravni zdravnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar