Fosil

Fosil

30. oktober 2008

KOPRIVA, BELA, MRTVA (Lamium album L.)


Druga imena: maronica, mrtva kopriva, žibrt, bela pivka
Družina: ustnatice
Učinkovine: saponin, čreslovina, hlapljivo olje, sladkor.
Nabiramo celo rastlino, sušimo jo v senci. Enake zdravilne učinke imata še mrtvo lisasta kopriva (na sliki) in mrtva rdeča kopriva.
Zdravilne lastnosti:pri vseh vrstah menstrualnih težav, nespečnosti, utrujenosti, čisti kri, učinkuje proti griži, bronhitisu, odvaja vodo, pomaga pri težavah s sečili, pekoči vodi, težkih obolenjih ledvic kot je neozdravljivo skrčenje ledvic itd.
Pri menstrualnih težavah pomaga čaj iz bele mrtve koprive, zlasti iz listov in cvetov. 1 zvrhano čajno žličko listov in cvetov prelijmo z 1/4 litra vrele vode. Pokrito namakajmo od 8 do 10 minut, precedimo in pijmo po dve skodelici čaja na dan. Čaj velja kot odličen pri vseh ženskih težavah. Zraven je treba jemati švedsko grenčico, da se v telesu znova vzpostavi ravnovesje.
Kadar so menstrualne krvavitve zelo močne, pred zajtrkom spijemo po eno skodelico čaja iz naslednjih sestavin: 20 g islandskega lišaja, 25 g cvetov arnike, 45 g baldrijanovih korenin, 20 g melise, 25 g cvetov rmana, 20 g listov žajblja. Vse sestavine temeljito premešajmo, da dobimo mešanico. Zvrhano čajno žličko mešanice poparimo s 1/4 litra vrele vode. Pustimo, da pokrito stoji 5 minut, precedimo in pijemo po požirkih. Čaj je treba piti tudi potem, ko so se krvavitve uredile, včasih tudi dlje.
Pri belem toku pripravimo naslednji recept : Vzamemo od 2 do 3 zvrhane čajne žličke cvetov mrtve koprive in jih prelijemo z 1/4 litra vrele vode. Pokrito pustimo stati 10 minut, nato precedimo. Po požirkih pijemo po 3 skodelice čaja na dan.
Pri težavah v menopavzi , kot so bolečine, slabo počutje in vročinski vali, pomaga pitje čajev iz naslednjih zelišč:plahtice, plešca, rmana, bele omele in mrtve koprive. Čajna mešanica pomaga tudi proti močnim menstrualnim krvavitvam. Pri čaju iz bele omele je treba upoštevati navodila o pripravi čaja, ki ga je treba namakati čez noč, naslednji dan pa samo pogreti prek vodne kopeli.
Pri po operativnih stanjih je zelo priporočljiv je čaj iz mešanice:300 g zeli ognjiča,100 g zeli mrtve koprive,100 g zeli rmana. 1 čajno žličko čajne mešanice prelijemo z 1/4 litra vrele vode. Pokrito pustimo stati 8 minut, nato precedimo. Po požirkih pijemo do 2 l čaja na dan.Vsaki skodelici popitega čaja dodajte po eno jedilno žlico švedske grenčice.
Obkladki pri opeklinah: sveže bele koprive povaljamo s steklenico, da jo zdrobimo in zmehčamo. Obkladke iz listov položimo na opekline. Medtem zakuhamo prgišče bele koprive s sesekljanimi koreninami vred, premešamo, dodamo še nekaj jedilnih žlic medu. Z ohlajeno mešanico namažemo opekline in rane, ki se nerade celijo.
Cvetove bele koprive namakamo v olju. S tem oljem delamo obkladke, ki blažijo bolečine pri zlati žil, krčnih žilah.
Pri težkem dihanju zmešamo enake dele bele koprive in vinske rutice, 2 čajni žlički mešanice prelijmo z 1/4 litra kropa. Počakamo 15 minut, precedimo, dodamo še 2 jedilni žlici svežega čebulnega soka. Pri napadu dušenja po požirkih pijemo neoslajen čaj.
Maria Treben: Zdravje iz božje lekarne
Jürgen Saupe: Naravni zdravnik

1 komentar: