Fosil

Fosil

30. oktober 2008

KONJSKA GRIVA (Eupatorium cannabinum)

Druga imena: moračnik
Družina: nebinovke
Značaj: grenak, pekoč, hladen ali mrzel, odvisno od vrste
Učinkovine: Korenika vsebuje smolo, čreslovine, eterično olje, flavonoid evparin, inulin, sladkor, galno kislino, amorfen alkaloid ali glikozid. Pri vlitju tinkture v vodo dobimo oljno smolo evpurpurin.

Zdravilne lastnosti:Uporablja se pri gripi in drugih vročinskih boleznih, saj pospešuje izločanje strupov iz telesa tudi skozi ledvice. Spodbuja delovanje jeter in ledvic in s tem izločanje strupov. Korenina je blago odvajalo. Cela rastlina pa je tudi naravni stimulans imunskega sistema, ki okrepi odpornost organizma proti virusnim, bakterijskim in glivičnim okužbam. Je krepčilo. Povečuje izločanje žolča, znižuje temperaturo, pospešuje potenje, ugodno deluje proti gripi, kroničnemu katarju in vodenici. Sok korenine deluje proti glistam. Ena od grenčin, ki so jo odkrili v konjski grivi naj bi zavirala rast rakavih celic. Priporočajo jo pri kožnih obolenjih povezanimi z motnjami delovanja jeter in žolčnika.

Novejše raziskave so v rastlini odkrile sestavino eupatoriopicrin, ki naj bi učinkovala proti tumorjem. Rastlino nabirajo jesnei med cvetenjem.

Liste nabiramo spomladi.

Hladni izvleček: jedilno žlico zeli damo v 1/4 litra hladen vode in pustimo stati namočeno 8-10 ur. Dnevno pijemo 1-2 skodelici.

Poparek: 2 čajni žlički dobro zdrobljene, zrezane cvetoče rastline prelijemo s 1/4 litra vrele vode.

Konjska griva je zelnata trajnica ali pol grm. Izvira iz Severne Amerike. Je od 1 do 1,5 m visoka trajnica. Iz korenike raste pokončno dlakavo steblo. Spodaj je pogosto rdečkasto, zgoraj pa razvejano. Valoviti listi z mehkimi dlačicami so suličasti, razbrazdano napiljeni in imajo izrazit srednji živec. So 10 do 15 cm dolgi in rastejo v nasprotnih parih. Spodnji pari so zraščeni, tako da dajejo vtis, kot da gre za en velik list, skozi sredino katerega raste steblo. Konjska griva cveti od avgusta do oktobra.

Zanimivost: Severnoameriški Indijanci so poznali konjsko grivo že stoletja in so uporabljali liste in cvetoče vršičke vej kot sredstvo za pospeševanje znojenja pri ponavljajočih se in tifusnih vročicah, na začetku akutnega katarja ali prehlada.

Sorodne sorte s podobnimi lastnostmi in učinkovinami: preraslolistna konjska griva (E.perfoliatum) in škrlatna konjska griva ( E. pourpureum).



OPOZORILO: Navadna konjska griva vsebuje tudi pirolizidinske alkaloide. Pripravke jemljemo notranje le pod nadzorom zdravnika ali vodstvom izkušenega fototerapevta. Ni primerna za samozdravljenje. Večji odmerki so lahko strupeni. Med nosečnostjo in dojenjem pripravkov ne uporabljajte




Vir: http://www.farmedica.si/si/dodatki/rastlina-konjskagriva.html
Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja
Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar