Fosil

Fosil

31. oktober 2008

KORUZA IN KORUZNI LASKI (Zea mays inStigmata maydis)

Druga imena: sirk, kokorica, turščica, debelača.
Družina: trave
Učinkovine:mastna olja, eterična olja, smola, glikozna grančica, čreslovina, saponini, rudninske snovi.
Zdravilne lastnosti: koruzni laski so diuretik, uporabljamo jih pri vnetju mehurja, težavah s sečili, zastajanju vode zaradi motenega delovanja ledvic, umirjajo vnetja, koristijo proti protinu. Pripravki iz koruznih laskov spodbujajo delovanje žolča in jih priporočajo pri motnjah delovanja jeter in žolčnika. Nekateri trdijo, da pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka in visokih ravneh sladkorja v krvi. Olje iz koruznih kalčkov je cenjeno v kozmetični industriji, mehča kožo in odpravlja gube.
Koruzo so že 4000 let pred našim štetjem pridelovali v Mehiki, v Evropo pa jo je prinesel Krištof Kolumb po odkritju Amerike. Dandanes koruzo pridelujejo po vsem svetu in je bolj znana kot poljščina kot pa vrtnina. Kot vrtnina se prideluje t.i. sladka koruza, ki se bistveno ne razlikuje od navadne. Razlika je v obliki dozorelega zrna, saj se zrno sladke koruze zaradi večje vsebnosti vode močno zguba. Večja vsebnost vode in sladkorjev pa posledično pripomore k manjši trdoti zrna in tako boljši uporabi v kulinariki. Čeprav je najbolj poznana koruza z rumenim zrnjem, pa obstajajo tudi sorte z modrim, rdečim, črnim in celo večbarvnim zrnjem.
Koruzni laski pospešujejo izločanje seča, ker vsebujejo veliko kalija. Pri shujševalnih kurah so zelo učinkoviti in neškodljivi. Posušeni koruzni kalčki se uporabljajo za zdravljenje srčne vodenice, edemih, boleznih sečil. Z laski zdravimo katar mehurja, organske srčne težave z edemi, pomaga pri protinu in revmi.
Čaj: 30 g koruznih laskov, poparimo z litrom vrele vode ter počakamo 15 minut. Čez dan pijemo čaj po požirkih.
Poparek: v liter vode damo prgišče laskov, pijemo čez cel dan 5-6 skodelic.
Svežo koruzo v storžih lahko kupujemo v poznem poletju in zgodaj jeseni, mora pa biti povsem mlada. Kadar imajo storži še nekaj krovnih listov, morajo le-ti biti zeleni in sveži, zeleno-rjavkasta brazgotina, kjer je bil storž odlomljen, pa ne sme biti povsem posušena. Pri storžih brez listov smo pozorni na to, da zrnca na vrhu storža še niso rumeno sijoča, temveč so blede kremaste barve. Koruzne storže moramo čim prej porabiti, saj proces pretvorbe sladkorja v škrob nezadržno napreduje, koruza pa zaradi tega izgublja sladek okus. Koruzne storže lahko v predalu za zelenjavo v hladilniku hranimo le nekaj dni, potem pa postanejo povsem neuporabni. Zaradi tega zelo s pridom vse leto uporabljamo zmrznjeno in vloženo koruzo ter koruzno moko, koruzni zdrob, koruzno kašo, pokovko …
Kadar koruzo kuhamo, dodamo v vodo za kuhanje ščepec sladkorja in košček masla, saj koruza s tem dobi bolj intenzivno aromo. Koruzo uporabljamo v najrazličnejših oblikah in na zelo različne načine; nedozorela zrna dodajamo vsepovsod, razvite storže v mlečno-voščeni zrelosti kuhamo in pečemo, mlade in nerazvite storže tudi vlagamo, zdrob.

Kremna koruzna juha
Za 4 osebe potrebujemo: 4 žlice masla, 1 sesekljano čebulo, 2 žlici moke, 50 dag sveže sladke koruze ali enako količino kuhane koruze, 1 l goveje juhe, 1 dl sladke smetane, sol in sveže mlet poper.

V kozici stopite maslo in na njem na majhnem ognju prepražite čebulo. Dodajte moko in koruzo, dobro premešajte ter zalijte z govejo juho. Kuhajte toliko časa, da se koruza zmehča. Juho zmiksajte s paličnim mešalnikom, jo solite in popoprajte po okusu, zalijte s sladko smetano, prevrite in postrezite z opečenimi kruhovimi kockami.

Popečena koruzna polenta s paradižnikom in parmezanom
Za 5 oseb potrebujemo: 7 dl mesne juhe ali vode, 17 dag koruznega zdroba, 2 žlici sesekljanega svežega žajblja, 1 žlico oljčnega olja, 2 paradižnika, 10 dag parmezana, sol, sveže mleti poper.
V posodi zavrite juho in vanjo vmešajte koruzni zdrob. Na zmerni temperaturi mešajte še pet minut, dokler ne začne zmes odstopati od posode. Primešajte žajbelj, solite in popoprajte po okusu in preložite v z oljčnim oljem namaščen podolgovat pekač, velik 15x30 centimetrov, poravnajte ter pustite, da se ohladi. Ohlajeno polento narežite na 15 rezin in jih razprostrite po večjem pekaču. Na vsako polento položite rezino paradižnika, jo posolite, dodajte nastrgan parmezan in postavite za 15 minut v na 190 stopinj Celzija ogreto pečico, da zlato porjavi. Ponudite vroče s kislo smetano.

Koruzna solata s kalčki in gorgonzolo
Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag kuhane koruze, 1 papriko, 20 dag sojinih in redkvičinih kalčkov, 10 dag gorgonzole, sveže stisnjen sok ene limone, 1 navaden jogurt, sol, sveže mlet poper.
Papriko narežite na tanke trakove, dodajte kalčke in kuhano koruzo. Gorgonzolo naribajte, ji primešajte limonin sok in jogurt, začinite s soljo in poprom ter dobro premešajte. S prelivom prelijte solato, jo premešajte in postrezite.
OPOZORILO: kozmetični izdelki, ki vsebujejo olje iz koruznih kalčkov lahko pri ljudeh z zelo občutljivo kožo izzovejo kontaktni dermatitis. Olja naj se izogibajo nosečnice in doječe matere.
Naravna zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar